Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

JP Morgan και Citigroup είναι σίγουρες για την επενδυτική βαθμίδα

Χθες, οι Αμερικανικοί κολοσσοί της JP Morgan και της Citigroup δημοσιοποίησαν τις εκθέσεις τους για τις αγορές και μεταξύ άλλων, εξέφρασαν... κομψά τη βεβαιότητα τους ότι την Παρασκευή η Ελλάδα θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα από τη Standard & Poor's.

Πιο συγκεκριμένα, η JP Morgan εμφανίζεται σίγουρη για την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, τόσο από την S&P το βράδυ της προσεχούς Παρασκευής, όσο και από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Αντιθέτως, προβλέπει υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας! Εφόσον, η S&P δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα την Παρασκευή, τότε θα έχουμε δύο αναγνωρισμένους οίκους (μας έχει αναβαθμίσει ήδη η Καναδική DBRS), οι οποίοι θα έχουν κατατάξει τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία των επιλέξιμων για επενδύσεις.

Ωστόσο, "για να δέσει ακόμη περισσότερο το γλυκό" πρέπει να προβεί στην ίδια κίνηση και η Fitch. Έτσι, θα έχουμε δύο από τους τρεις μεγαλύτερους Αμερι9κανικούς οίκους του κόσμου που θα μας έχουν κατατάξει στην επενδυτική βαθμίδα. Μάλιστα, η JP Morgan επισημαίνει ότι η αξιολόγηση της Fitch θεωρείται ως ιδιαιτέρως κρίσιμη, ενώ προβλέπει θετική πορεία των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών, παρά τις επιπτώσεις από τις πρόσφατες θεομηνίες.

Θετική για την Ελλάδα εμφανίζεται και η Citigroup, η οποία βλέπει ότι μέσα σε 9 μήνες η Ελλάδα θα έχει πάρει την επενδυτική βαθμίδα απ΄ όλους τους οίκους αξιολόγησης, ενώ αντιθέτως εμφανίζεται επιφυλακτική για τα Γαλλικά, Ιταλικά και Βελγικά ομόλογα! Ειρήσθω εν παρόδω, το Ελληνικό δεκαετές ομόλογο έχει χαμηλότερο επιτόκιο και καλύτερη απόδοση από το Αμερικανικό, το Βρετανικό και το Ιταλικό! Δηλαδή, η Ελλάδα, λόγω του προστατευμένου χρέους που βρίσκεται στα χέρια των δανειστών, εμφανίζει καλύτερους όρους δανεισμού από τις τρεις χώρες που ανήκουν στο "κλαμπ" των 7 πιο ισχυρών χωρών του πλανήτη! Δεν περιγράφουμε άλλο...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...