Ακάθεκτος συνεχίζει την ανοδική του πορεία ο πληθωρισμός των υλικών κατασκευής, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Απρίλιο, ο δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 8,4%, ενώ το διάστημα Μαΐου 2022-Απριλίου 2023 "τρέχει" με 11,1%.

Η «φωτιά» που έχει ξεσπάσει στα υλικά κατασκευής είναι μοιραίο να οδηγήσει σε μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών ήταν μειωμένος κατά 15,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Η μείωση των αδειών ισοδυναμεί με μείωση της επιφάνειας κατά 13,3% και του όγκου κατά 20,5%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για στοιχεία που αφορούν χειμωνιάτικο μήνα, εντούτοις, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων ετών. Και όταν η οικοδομή παρουσιάζουν κάμψη, τότε τα πράγματα δεν εξελίσσονται θετικά, αφού η πίεση αυτή περνάει και στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον κλάδο. Όσο για τις θέσεις εργασίας, ο κλάδος φαίνεται ότι έχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς λείπουν εργατικά χέρια.