Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Kαταρρέει η μετοχή της Credit Suisse - «Βουτιά» 14% για την UBS

Mετά το deal εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια κινούνται με απώλειες. Η μετοχή της Credit Suisse σημειώνει απώλειες άνω του 60%, ενώ της UBS υποχωρεί 14%. 

Την ώρα πτώση καταγράφεται στις ευρωαγορές, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών ενδοσυνεδριακά έχασε τις 1.000 μονάδες με απώλειες άνω του 2%.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει απώλειες 1,32% στις 1.006,74 μονάδες, ο Dax υποχωρεί 1,42%, ο CAC 1,19%, o Stoxx 600 1,4% και ο FTSE 1,33%. Όπως αναφέρουν αναλυτές στο CNBC, η πτώση έρχεται μετά τη συμφωνία εξαγοράς με τους φόβους για γενικευμένη τραπεζική κρίση από τη μία να υποχωρούν,  από την άλλη όμως να εκφράζονται αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο που έγινε η εξαγορά. 

Νωρίτερα, με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις ασιατικές αγορές, με το Χονγκ Κονγκ να καταγράφει απώλειες της τάξεως του 2,65%.

Η εξαγορά

H εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έναντι 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα. Την ίδια στιγμή όμως η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας επιχειρεί να στείλει ηχηρό μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα για την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, «θωρακίζοντας» το deal με δάνεια 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κρατικές εγγυήσειςKαταρρέει η μετοχή της Credit Suisse - «Βουτιά» 14% για την UBS

Το βέβαιο είναι σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της σταθερότητας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το τίμημα έγινε σε αξία 3 δισεκατομμυρίων φράγκων ή 3,23 δισ. δολ. με την τιμή να διαμορφώνεται στα 0,76 φράγκα ανά μετοχή, πολύ χαμηλότερα από αυτήν στην οποία έκλεισε την Παρασκευή ο τίτλος της Credit Suisse (1,86 ελβετικά φράγκα).

Στο μέτωπο της παροχής κρατικών εγγυήσεων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας χορηγεί στην UBS ποσά ύψους 9 δισεκατομμυρίων φράγκων για την ανάληψη πιθανών ζημιών που προκύπτουν από κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία που αναλαμβάνει η τράπεζα.

Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές αναγκάστηκαν να παρέμβουν για να βρεθεί άμεση λύση, προκειμένου να αποτρέψουν τη διάχυση της κρίσης εμπιστοσύνη προς την Credit Suisse σε ολόκληρο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αυτή η λύση «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία (...) αλλά για τη σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσία των προέδρων των δύο ελβετικών τραπεζικών κολοσσών, του Κολμ Κέλεχερ για την UBS και του Άξελ Λέχμαν για την Credit Suisse και του προέδρου της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Αλαίν Μπερσέ.

Της συμφωνίας για την διάσωση του 167 ετών ελβετικού τραπεζικού γίγαντα προηγήθηκε ένας αγώνας δρόμου όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου αυτή να κλείσει εντός της ημέρας, πριν ανοίξουν οι παγκόσμιες αγορές.

Οι επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας δεν είναι για την ώρα σαφείς. Η UBS δήλωσε ότι αναμένει ετήσια εξοικονόμηση κόστους περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2027.

Σύμφωνα με την Ελβετική Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών (FINMA), η ρευστότητα θα προσφερθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα περιλαμβάνει δάνειο που θα καλύπτεται από ομοσπονδιακή εγγύηση. Παράλληλα, έκανε γνωστό πως θα είναι δυνατή η συνέχιση όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και των δύο τραπεζών χωρίς περιορισμούς ή διακοπές. Ενώ ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί με τις εθνικές και διεθνείς Αρχές, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και η Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή (BPRA).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024 έχει ήδη ξεκινήσει. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει νόμος του ...

Φόρτωση άρθρων...