Τετάρτη
06 Δεκεμβρίου 2023

Πόσα χρήματα θα πάρουν οι εργαζόμενοι με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Να επισπεύσει τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού σχεδιάζει η Κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι θα έχουν όφελος 38 ευρώ τον μήνα ή 532 τον χρόνο (στη βάση των 14 μισθών) από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το όφελος αυτό μεγαλώνει ανάλογα με τα χρονιά εργασίας, καθώς με τις λεγόμενες τριετίες οι βασικές αποδοχές αυξάνονται έως και 30%.

Μαζί με τους εργαζόμενους, όμως, θα ωφεληθούν και οι άνεργοι, καθώς πολλές χρηματικές ενισχύσεις του ΟΑΕΔ εξαρτώνται από το ύψος τους κατώτατου μισθού.

Καθημερινά, πληθαίνουν οι πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την επίσπευση των διαδικασιών αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, προκειμένου οι νέες αυξήσεις να δοθούν ει δυνατόν από την αρχή του επόμενου χρόνου.

Η εξίσωση για τη νέα αναμόρφωση των βασικών αποδοχών -ένας συνδυασμός των ρυθμών ανάπτυξης και πληθωρισμού- δείχνει μια αύξηση τουλάχιστον 5,5%. 

Κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει στα 751 ευρώ, έναντι 713 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. Και αυτό για όσους έχουν από 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσίας, αφού συνεχίζουν να ισχύουν και οι «τριετίες».

Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο εργαζόμενος πριν τις 14 Φεβρουαρίου 2012. 

Συνεπώς, ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 227 ευρώ υψηλότερος.

Με άλλα λόγια, ο κατώτατος μισθός σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να ανέρχεται στα 978 ευρώ συν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας. Εφόσον, λοιπόν επαληθευθούν οι πληροφορίες, οι νέοι κατώτατοι μισθοί θα διαμορφωθούν ως εξής:
Κατώτατος μισθός: Από τα 713 ευρώ θα ανέβει στα 751 ευρώ (αύξηση 38 ευρώ)

Κατώτατος με 1 τριετία: Από τα 785 ευρώ θα ανέβει στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ)

Κατώτατος με 2 τριετίες: Από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ)

Κατώτατος με 3 τριετίες: Από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ)

Να επισπεύσει τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού σχεδιάζει η Κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι θα έχουν όφελος 38 ευρώ τον μήνα ή 532 τον χρόνο (στη βάση των 14 μισθών) από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.  Το όφελος αυτό μεγαλώνει ανάλογα με τα χρονιά εργασίας, καθώς με τις λεγόμενες τριετίες οι βασικές αποδοχές αυξάνονται έως και 30%.  Μαζί με τους εργαζόμενους, όμως, θα ωφεληθούν και οι άνεργοι, καθώς πολλές χρηματικές ενισχύσεις του ΟΑΕΔ εξαρτώνται από το ύψος τους κατώτατου μισθού.  Καθημερινά, πληθαίνουν ο

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, προβλέπεται και αύξηση 10% των αποδοχών, η οποία δεν εφαρμόζεται πάντα στην πράξη! Ανοικτό παραμένει το εάν θα γίνει και το τελευταίο βήμα ως προς τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται πως με τη νέα μείωση των εισφορών στις επικουρικές, που «τρέχει» από την αρχή του καλοκαιριού, οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες κι απομένουν μόλις 0,6 μονάδες.

Επίσης, θα πρέπει να τονισθεί πως από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι ωφελημένοι και οι άνεργοι. Θα δουν την επιδότησή τους να αυξάνεται από τα 17,51 ευρώ στα 18,47 ευρώ κι αυτό συνεπάγεται ότι σε μηνιαία βάση το επίδομα ανεργίας θα ανέβει από τα 438 ευρώ, στα 462 ευρώ.

Ακόμα, αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.ά.

Με την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού, που έγινε την 1η Μαΐου 2022, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση ανάμεσα σε 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό, από την 11η που βρισκόταν πριν, ξεπερνώντας την Πορτογαλία και τη Μάλτα (στην βάση των 14 μισθών).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Οριστική ανάκληση άδειας πρατηρίου καυσίμων - Βρέθηκε με παράνομες δεξαμενές πετρελαίου ναυτιλίας

Στην οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων, στον νομό Ηλείας, προχώρησαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ο επιτόπιος έλεγχος ανακά...

Φόρτωση άρθρων...