Τετάρτη
29 Μαΐου 2024

Κατώτατος μισθός: Πού καταλήγει η Kυβέρνηση – Το επικρατέστερο σενάριο για την αύξηση

Οι εκθέσεις των επιστημονικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων για το ύψος της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού έφτασαν στο υπουργείο Εργασίας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει μια αύξηση της τάξης του 4%, ώστε ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 811 ευρώ από 780 ευρώ σήμερα. Αν προχωρούσε το σενάριο αυτό, η αύξηση θα ήταν της τάξης των 31 ευρώ μεικτά και 699 ευρώ καθαρά.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Πρόκειται για μια «μετρημένη» πρόταση, η οποία έχει τη δική της βαρύνουσα σημασία στον κοινωνικό διάλογο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δεδομένου του ειδικού βάρους της Τράπεζας της Ελλάδος ως θεσμικού συνομιλητή της Κυβέρνησης.

Το επικρατέστερο σενάριο

Στο περιβάλλον αυτό – και ενώ στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για αύξηση 5% από την πλευρά κάποιων οργανώσεων εργοδοτών – το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή για το τελικό ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού εστιάζει στο 6% με 6,5%, ώστε το μεικτό ποσό να αυξηθεί στα 827 ευρώ με 830 ευρώ.

Εφόσον ο μισθός «κλειδώσει» στα 830 ευρώ, αυτό σημαίνει:

  • Αύξηση μεικτού ποσού: 50 ευρώ
  • Αύξηση καθαρού ποσού: 40 ευρώ

Ο νέος καθαρός μισθός – σε περίπτωση αύξησης του κατώτατου στα 830 ευρώ – θα ξεπεράσει το φράγμα των 700 ευρώ, και θα αγγίξει τα 707 ευρώ, από 667 ευρώ σήμερα.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αλλάζει το Taxis μετά από 27 χρόνια - Έρχεται ο «ηλεκτρονικός φάκελος» του φορολογούμενου

Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται για το πληροφοριακό σύστημα TAXIS της ΑΑΔΕ Με στόχο την αποτελεσματική υποστήριξη τεχνολογικά σύνθετων ελέγχων και ταυτόχρονα την καλύτερη εξυπηρέτηση τ...

e-ΕΦΚΑ: Έρχονται ανατροπές στα επιδόματα – Ποια θα «κουρευτούν» και ποια θα αυξηθούν

Ανατροπές έρχονται στα επιδόματα που χορηγεί ο e-ΕΦΚΑ. Με «φόντο» τον νέο ενιαίο κανονισμό που θα καθορίσει τις μη συνταξιοδοτικές παροχές του Φορέα, όπως όλα δείχνουν κάποια από ...

Φόρτωση άρθρων...