Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Κατώτατος μισθός: Τι αλλάζει φέτος στον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα

Αυξημένο θα είναι το Δώρο Πάσχα που θα πάρουν έως την Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Σημειώνεται πως το ποσό του Δώρου Πάσχα αναμένεται υπολογιστεί με τον νέο κατώτατο μισθό των 780 ευρώ για ολόκληρο το χρονικό διάστημα δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου και με βάση το εάν αμείβονται οι παραπάνω με ημερομίσθιο ή με μισθό. Επίσης επισημαίνεται πως αυτό θα συμβεί επειδή ο νέος κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 9,4%από την 1η Απριλίου 2023 και θα διαμορφωθεί στο παραπάνω ποσό από 713 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Πάντως πως σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Τα παραδείγματα

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως εάν η σχέση εργασίας των παραπάνω διαρκεί από την 1 Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου τότε οι εργαζόμενοι αυτοί θα λάβουν τον μισό του βασικού μισθού των 780 ευρώ δηλαδή 390 ευρώ μεικτά, από 356 ευρώ που ίσχυε έως τώρα (δηλαδή το μισό του 713 ευρώ).

Ενώ στα 522,60 ευρώ μεικτά είναι για όσους εργάστηκαν το διάστημα αυτό με ημερομίσθιο του κατώτατου μισθού. Το ποσό αυτό προκύπτει από τα 15 ημερομίσθια επί 34,84 ευρώ που είναι το βασικό ημερομίσθιο του κατώτατου από 477,75 που έπαιρνε έως τώρα (τα 15 ημερομίσθια επί 31,85 ευρώ).

Όσοι  όμως έχουν εργαστεί λιγότερο από αυτό το διάστημα, τότε θα πάρουν ένα ημερομίσθιο ως Δώρο για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται μειώσεις στα πρόστιμα - Από το Μάϊο η πληρωμή με τον μήνα

Μειώσεις στα πρόστιμα από το 2025 φέρνει το Υπουργείο Οικονομικών για όσους καταβάλλουν εκπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας τους. Στα σχέδια του Υπουργείου είναι τα πρόστιμα από την ...

Φόρτωση άρθρων...