Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Κόκκινα δάνεια: Πώς θα επιδοτηθεί η δόση για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια που θέλουν να συνεχίσουν να παραμένουν στην πρώτη τους κατοικία ως ενοικιαστές, συναινώντας στην παράδοση του ακινήτου τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων όταν αυτός δημιουργηθεί και στο μεσοδιάστημα να λαμβάνουν επιδότηση από το κράτος, περιγράφει η κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Επικρατείας.

Πρόκειται για το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας που απευθύνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και τα οποία προκειμένου να λάβουν την επιδότηση που προβλέπει το πρόγραμμα, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε ειδική πλατφόρμα, συναινώντας στην παράδοση του ακινήτου τους στον φορέα που εκτιμάται ότι θα συσταθεί περί τα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.

Η επιδότηση μέσω του ενδιάμεσου προγράμματος θα ισχύσει για 15 μήνες και θα συνεχιστεί, όταν δηλαδή δημιουργηθεί ο φορέας, με τους ίδιους όρους, έχοντας όμως προηγουμένως υλοποιηθεί και η παράδοση του ακινήτου, όπως αυτή προβλέπεται στον νέο πτωχευτικό νόμο.

Η διαδικασία προβλέπει ότι για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο «Πρόγραμμα συνεισφοράς δημοσίου ευάλωτου οφειλέτη», όπως ονομάζεται το ενδιάμεσο πρόγραμμα, ο οφειλέτης θα πρέπει να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω του www.gov.gr ή της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr) με την επιλογή του σχετικού συνδέσμου. Η πλατφόρμα είχε ανοίξει στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά δικαίωμα υποβολής αιτήματος έως τα τέλη του χρόνου είχαν μόνο όσοι είχαν λάβει κατασχετήριο ή είχαν κηρύξει πτώχευση και σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των αιτήσεων ήταν εξαιρετικά χαμηλός και δεν ξεπέρασε τις 50.

Η πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή και προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να προχωρήσει στην υποβολή της αίτησης θα πρέπει να έχει ελεγχθεί ότι συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά του ευάλωτου οφειλέτη και να εκδοθεί η «βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη», η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Οπως διευκρινίζεται στην υπουργική απόφαση, «η πλατφόρμα αναζητεί αυτοματοποιημένα μέσω διασύνδεσης με την πλατφόρμα χορήγησης βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη, εάν για τον αιτούντα έχει εκδοθεί βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη εντός των τελευταίων τριών μηνών, στην οποία έχει επιβεβαιωθεί και η κύρια κατοικία του ευάλωτου οφειλέτη».

Σε περίπτωση που η κύρια κατοικία ανήκει στον ευάλωτο οφειλέτη μόνο ως προς το ιδανικό μερίδιο ή αν ο ευάλωτος είναι ψιλός κύριος ή επικαρπωτής, η υποβολή της αίτησης προϋποθέτει τη σύμπραξη όλων των συνιδιοκτητών, συμπεριλαμβανομένων των ψιλών κύριων και επικαρπωτών.

1. Με βάση τα στοιχεία που έχουν αντληθεί και καταχωρισθεί, η πλατφόρμα υπολογίζει αυτοματοποιημένα το μηνιαίο δοσολόγιο, ως εξής: α) Ο ευάλωτος οφειλέτης έχει την υποχρέωση καταβολής δόσης προς τον πιστωτή/σύνδικο, σε μηνιαία βάση, η οποία προσδιορίζεται σε 3,5% επί της αξίας της κύριας κατοικίας, διαιρούμενης διά 12, περιλαμβανομένης σε αυτήν της συνεισφοράς του Δημοσίου. β) Η συνεισφορά Δημοσίου, για τους ευάλωτους οφειλέτες ανά κατηγορία, υπολογίζεται ως εξής:

  • Για τον αιτούντα αναλογούν 70 ευρώ ανά μήνα.
  • Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού αναλογεί προσαύξηση κατά 35 ευρώ τον μήνα.
  • Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα.
  • Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
  • Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης έχουν οριστεί τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
  • Η επιδότηση δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% επί της μηνιαίας δόσης.

2. Με την ολοκλήρωση των υπολογισμών και την οριστική υποβολή της αίτησης το περιεχόμενο της αίτησης κοινοποιείται στους αρμόδιους χρηματοδοτικούς φορείς. Να σημειωθεί ότι δικαιούχος της επιδότησης είναι ο χρηματοδοτικός φορέας με την υψηλότερη σειρά προσημείωσης ή ο επισπεύδων πιστωτής ή σύνδικος, ο οποίος και παρακολουθεί την εμπρόθεσμη καταβολή των πληρωμών από τον οφειλέτη μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή ο δικαιούχος της επιδότησης δηλώνει και τον λογαριασμό στον οποίο θα πρέπει να κατατίθεται η επιδότηση, ο οποίος μπορεί να είναι είτε ειδικός ακατάσχετος στο όνομα του οφειλέτη, είτε λογαριασμός αποκλειστικής εξυπηρέτησης του συγκεκριμένου προγράμματος στο όνομα του πιστωτή, είτε λογαριασμός εξυπηρέτησης για περιπτώσεις πτώχευσης όπου υπεύθυνος είναι ο σύνδικος.

Ο δικαιούχος της επιδότησης ενημερώνει την πλατφόρμα για διακοπή της επιδότησης στην περίπτωση που έχει παραλειφθεί μία δόση πάνω από 30 ημέρες. Σε περίπτωση που η οφειλή έχει μεταβιβασθεί, ο χρηματοδοτικός φορέας που λαμβάνει την επιδότηση ενημερώνει την πλατφόρμα με τα στοιχεία του φορέα στον οποίο μεταβιβάσθηκε η οφειλή, ο οποίος υποχρεούται να εισέλθει στην πλατφόρμα και να δηλώσει τον νέο λογαριασμό καταβολής της επιδότησης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Υπουργείο Οικονομικών: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη

Πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη αναδείχθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2023. Το υπου...

Σούπερ Μάρκετ: Τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη πτώση και άνοδο τιμών τον Φεβρουάριο

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά με πιο περιορισμένο ρυθμό, όπως συμπεραίνει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)...

ΑΑΔΕ: Έστειλε χιλιάδες e-mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

E-mails σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. «Μπαίνουμε ...

Φόρτωση άρθρων...