Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Κομισιόν: Η διακοπή του ρωσικού αερίου θα μπορούσε να μειώσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 1,5%

Μια ενδεχόμενη διακοπή στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε πιθανότατα να μειώσει το ΑΕΠ της κατά 1,5% στο χειρότερο σενάριο, αν ο χειμώνας είναι βαρύς, και η περιοχή δεν λάβει προληπτικά μέτρα για την εξοικονόμηση της ενέργειας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν σε περίπτωση ενός μέτριου χειμώνα, η διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Μόσχα θα μείωνε το ΑΕΠ κατά 0,6% έως 1%, σύμφωνα με σχετικό προσχέδιο που εξέτασε το Bloomberg.

Η Κομισιόν σχεδιάζει μια σειρά συστάσεων προς τα κράτη μέλη για τον μετριασμό των επιπτώσεων μιας πιθανής πλήρους διακοπής από τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της.

«Μια συντονισμένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τον χειμώνα και με αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών θα περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ και τις θέσεις εργασίας από μια πιθανώς μεγάλη διαταραχή», αναφέρει η Κομισιόν στο έγγραφο με τίτλο «Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα».

Μάλιστα, εκτιμά ότι η ανάληψη έγκαιρης δράσης για τη μείωση της ζήτησης σε περίπτωση ενός μέτριου χειμώνα θα μπορούσε να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο μιας διακοπής του εφοδιασμού στο ΑΕΠ στο 0,4%.

Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Υπουργείο Οικονομικών: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη

Πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη αναδείχθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2023. Το υπου...

Νέα ρύθμιση στο φορολογικό νομοσχέδιο - Εξώδικη επίλυση με έκπτωση 20% έως 80% στις προσαυξήσεις

Νέου τύπου ρύθμιση που θα διευκολύνει το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που καταλογίζουν οι φορολογικοί έλεγχοι, αλλά και να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια από μαζικές προσφυ...

Φόρτωση άρθρων...