Τη μεγαλύτερη μείωση δημόσιου χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2019 θα πετύχει η Ελλάδα στο τέλος του 2023. Αυτό αναφέρουν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν διαπιστώνει ότι η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 18,4% φτάνοντας το 161,9 % του ΑΕΠ στο τέλος του επόμενου χρόνου από 180,3% που ήταν στο τέλος του 2019. 

Η Ελλάδα επιτυγχάνει αυτό τον στόχο παρά το γεγονός ότι το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του επιπλέον κόστους για την κάλυψη της υγειονομικής κρίσης το χρέος της κορυφώθηκε στο 206,3% του ΑΕΠ. 

Από τότε το χρέος της αποκλιμακώθηκε με μεγάλη ταχύτητα στο 194,5% το 2021 και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 171,1% του ΑΕΠ φέτος και στο 161,9% στο τέλος του 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεύτερη σε μείωση χρέους για το ίδιο διάστημα είναι η Ιρλανδία με 16% και 3η η Κύπρος με ποσοστό μικρότερο από 10%. Αντίθετα όλες οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης -Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία- είχαν το ίδιο διάστημα αύξηση του χρέους τους. 

Στη μείωση του χρέους βοήθησε η ανάκαμψη σε σχήμα V που παρουσίασε η Ελληνική Οικονομία το 2021 αναπληρώνοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών της πανδημίας και η σημαντικά υψηλότερη του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανάπτυξη της οικονομίας για φέτος και το 2023.

Αρωγός στην ταχύτερη μείωση του χρέους είναι και ο εξωγενής πληθωρισμός, αλλά βασική αιτία είναι η δυναμική που έχει αναπτύξει η οικονομία. 

Με αυτό το δεδομένο ακόμη και αν ο πληθωρισμός ήταν μικρότερος ή ακόμη και μηδενικός, η μείωση του χρέους θα ήταν παρόμοια καθώς η Ελλάδα θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 3-4% πάνω από την καταγεγραμμένη. Όμως, η Ελλάδα δεν το πέτυχε λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων

Τις επίσημες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη μείωση δημόσιου χρέους από το 2019 μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ από το 2019 στην ΕΕ», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η δημοσιονομική συνέπεια έχει σημασία, αλλά το ίδιο ισχύει και για την ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της προσέλκυσης επενδύσεων και της μείωσης του βάρους του χρέους», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.