Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Κομισιόν: Προτείνει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα συμβόλαια TTF του επόμενου μήνα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό ανακοίνωσε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής φυσικού αερίου για ένα έτος, από την 1η Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με σχέδιο που είδε το Reuters, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αφήσει κενό το ποσό που θα αποτελέσει το ανώτατο όριο.

Η ιδέα περιορισμού των τιμών διχάζει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και πολλούς μήνες. Η τελευταία πρόταση της Κομισιόν θα συζητηθεί από τους υπουργούς Ενέργειας των 27 χωρών-μελών του μπλοκ την Πέμπτη 24/11.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε στο Reuters πως η Κομισιόν θα προτείνει μια τιμή υψηλότερη από αυτή που θέλουν οι υποστηρικτές του ανώτατου ορίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα ανώτατο όριο 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εφόσον πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις. Αυτό το επίπεδο τιμών είναι πολύ πάνω από τα σημερινά επίπεδα των 120 ευρώ περίπου, αλλά κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ του προηγούμενου καλοκαιριού.

Το πλαφόν θα ενεργοποιείται εάν τα ολλανδικά συμβόλαια αναφοράς υπερβούν αυτό το επίπεδο για δύο εβδομάδες και η διαφορά μεταξύ των τιμών TTF και υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι μεγαλύτερη από 58 ευρώ για 10 ημέρες.

Ένας διπλωμάτης τόνισε πως η πλειοψηφική ομάδα περίμενε ότι το όριο θα ήταν περίπου 150-180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), για να ενεργοποιηθεί το ανώτατο όριο πολλές φορές τον χρόνο. «Διαφορετικά, θα έχουμε ένα πλαφόν στα χαρτιά που στην πράξη δεν θα μπει ποτέ», είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, σύμφωνα πάντα με το Reuters.

Το σχέδιο νόμου της Κομισιόν λέει ότι ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς έχει στόχο να αποτραπεί κάθε επανάληψη των εκρηκτικών αυξήσεων τιμών που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι τιμές TTF προσέγγισαν τα 314 ευρώ/MWh στις 26 Αυγούστου και παρέμειναν άνω των 225 ευρώ/MWh για δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

Το νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τεθεί σε ισχύ.

Το βέβαιο είναι πως οι υπουργοί την Πέμπτη θα συζητήσουν τη φόρμουλα του ανώτατου ορίου, το ακριβές επίπεδο ανώτατου ορίου, καθώς και το μέγεθος του χάσματος μεταξύ της τιμής αερίου στο TTF -του χρηματιστηρίου φυσικού αερίου με έδρα την Ολλανδία που χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς της Ευρώπης- και των παγκόσμιων τιμών LNG.

Οι σκεπτικιστές εξέφρασαν μια σειρά από ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι το πλαφόν δεν θα οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση φυσικού αερίου, νομικούς κινδύνους για τα υπάρχοντα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και μετακίνηση των συναλλαγών στην εξωχρηματιστηριακή αγορά (OTC) και σε τρίτες χώρες, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Διχασμένες όπως πάντα, οι χώρες της ΕΕ είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε αυτές τις κρίσιμες λεπτομέρειες του ανώτατου ορίου αυτή την εβδομάδα, υπογράμμισαν οι πηγές.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έως και 3,5 δισ. βαρέλια οι δυνητικοί πόροι υδρογονανθράκων στην Ελλάδα - Το χρονοδιάγραμμα των γεωτρήσεων

Στα 3,5 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου υπολογίζει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) τους δυνητικούς πόρους στην Ελλάδα,...

Φόρτωση άρθρων...