Σαββάτο
02 Μαρτίου 2024

Κωστής Χατζηδάκης: «Δεν μπορεί ο μισθωτός να πληρώνει περισσότερα από τον ελεύθερο επαγγελματία»

Την Πέμπτη ψηφίζεται το φορολογικό νομοσχέδιο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πραγματοποιήσουν όλες τις επόμενες μέρες κινητοποιήσεις, απεργίες και συγκεντρώσεις.

«Σέβομαι την άποψή τους και το δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται. Συζητήσαμε από την αρχή μαζί τους και θα συνεχίζουμε να συζητάμε, αλλά από την άλλη έχουν την υποχρέωση να βλέπουμε την πραγματικότητα», είπε στο MEGA ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Αύριο έχουμε ακρόαση των φορέων στη Βουλή. Δεν είμαστε δογματικοί, έγιναν κάποιες αλλαγές, μειώθηκε το τέλος επιτηδεύματος για όλους κατά 50%, έγιναν διευκρινίσεις του τι σημαίνει μαχητό τεκμήριο, έγιναν μειώσεις στις προσαυξήσεις λόγω τζίρου, αλλά από εκεί και πέρα πάντα υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθεί το νομοσχέδιο. Δεν είμαστε αλάθητοι, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου».

«Με την προσπάθεια που κάνουμε μένουν περισσότεροι ανθρώπινοι πόροι διαθέσιμοι από την πλευρά της ΑΑΔΕ, ώστε να στραφούν στα μεγαλύτερα ψάρια, διότι μέχρι τώρα καθώς υπήρχε φοροδιαφυγή θα έπρεπε μερικές χιλιάδες εφοριακοί να ελέγχουν 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και όχι μόνο αυτούς».

«Θεωρούμε πως η συνεισφορά του ελεύθερου επαγγελματία στην επιχείρηση να μην είναι χαμηλότερη από εκείνη του εργαζόμενου που αμείβεται με την κατώτατη αμοιβή», είπε, συμπληρώνοντας πως δεν είναι δυνατόν ο μισθωτός να πληρώνει περισσότερα από τον ελεύθερο επαγγελματία.

«Η κυβέρνηση προεκλογικά είπε ότι θα καταργήσει σε 3 χρόνια το τέλος επιτηδεύματος και το κάνουμε σε δύο χρόνια, κι όλο αυτό είπαμε ότι θα συνδυαστεί με τη φορολογική συμμόρφωση. Αυτό που κάνουμε είναι μία προσπάθεια φορολογικής συμμόρφωσης».

«Επειδή ζούμε στην κοινωνία, υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που τυχαίνει να έχουν 20 και 30 εργαζόμενους. Εάν η κυβέρνηση έβαζε τεκμήριο στο ύψος του μέσου μισθού, να καθόμασταν να το κουβεντιάσουμε. Αλλά βάζουμε ύψος στον κατώτατο μισθό και λέμε ότι πέραν των εξαιρέσων που θεσμπίζουμε, ότι εάν αισθάνεστε αδικημένοι, ελάτε να ελεγχθείτε», σημείωσε ο υπουργός.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως παρά την κριτική που γίνεται από την αντιπολίτευση, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινωνία βλέπει θετικά αυτή τη μεταρρύθμιση.

«Η πραγματικότητα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση»

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ μπροστά κατά 20-25 μονάδες και την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση σχολίασε:

«Εμείς δεν παρακολουθούμε αυτές τις δημοσκοπήσεις με αυταρέσκεια, διότι η χαλάρωση και η αλαζονεία είναι κακοί σύμβουλοι. Εμείς βάσει αυτών των δημοσκοπήσεων βλέπουμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η ίδια η πραγματικότητα. Αυτή είναι η πιο σκληρή αντιπολίτευση και οφείλουμε να είμαστε σοβαροί, να κάνουμε παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που οφείλουμε να κάνουμε. Με αυτή την έννοια προωθούμε αυτή τη μεταρρύθμιση», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς να «ξεφουσκώσετε» τον ΕΝΦΙΑ με δύο κινήσεις ματ – Τι να προσέξουν οι ιδιοκτήτες

«Παράθυρο» για μικρότερες επιβαρύνσεις στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ ανοίγουν σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων δύο προθεσμίες – "κλειδιά" που τρέχουν από την 1η Μαρτίου και αφορο...

Πληθωρισμός: Σταθερός στο 3,2% τον Φεβρουάριο

Στο 3,2%, όσο ήταν και τον Ιανουάριο, παρέμεινε σταθερός ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat....

Φόρτωση άρθρων...