Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Κτηματολόγιο: Οι «παγίδες» στις αναρτήσεις για όλα τα ακίνητα

Οικονομία

Μεγάλες «παγίδες», περιπέτειες και μπελάδες κρύβουν για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι αναρτήσεις των στοιχείων των ακινήτων από το Κτηματολόγιο, ενώ κάθε φορά προκύπτουν και νέες... δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ιδιοκτήτες.

Η διαδικασία της προανάρτησης ολοκληρώνεται εντός των προσεχών μηνών για το σύνολο της επικράτειας, ενώ μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών πρέπει να έχει τεντωμένες τις... κεραίες, όταν ολοκληρωθεί η ανάρτηση των τελικών στοιχείων, αν δεν θέλει να τρέχει και να... μην φτάνει μετά. 

Η ανάρτηση των κτηματογραφικών στοιχείων των ακινήτων είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη διαδικασία, καθώς είναι το τελευταίο στάδιο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική ιδιοκτησία καθενός κατόχου ακινήτου στο Κτηματολόγιο. Το πιο σημαντικό στοιχείο για τους ιδιοκτήτες είναι ο έλεγχος των στοιχείων του ακινήτου και του δικαιώματος σε αυτό, κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. 

Η διόρθωση τυχόν σφαλμάτων το συντομότερο δυνατό και όχι... αργότερα, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι σώζει τους υπόχρεους από χρονοβόρες, πολύπλοκες και δαπανηρές διαδικασίες, ιδίως αν υπάρχει και εμπλοκή των δικαστηρίων, για την έκδοση απόφασης.

Από την άλλη πλευρά, όταν ολοκληρωθεί η προανάρτηση, τότε σε αυτήν περιλαμβάνονται η υποβολή και η εξέταση αιτήσεων διόρθωσης στους κτηματολογικούς πίνακες. Εφόσον η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία οριστικοποιούνται και τελειώνει η μελέτη κτηματογράφησης, κάτι που σημαίνει ότι αρχίζει η λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου στην περιοχή, αντικαθιστώντας το σημερινό Υποθηκοφυλακείο.

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες 

Οι ιδιοκτήτες των δηλούμενων ακινήτων πρέπει να ελέγξουν τις πληροφορίες για το ακίνητο τους μέσω του κτηματολογικού πίνακα, αλλά και τα όρια των γεωτεμαχίων, ώστε να μην τους ξεφύγει... εκατοστό, καθώς αργότερα θα έχουν προβλήματα κατά τη σύνταξη συμβολαίων σε περίπτωση μεταβίβασης.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) με επλογή του κόμβου των ηλεκτρονικών υπηρεσιών e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ενώ ο ιδιοκτήτης μπορεί να μεταβεί στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού, λόγω και της κατάστασης με τον κορωνοϊό. 

Ο ιδιοκτήτες πρέπει να είναι καλά... διαβασμένος και να έχει πρόχειρα τα έγγραφα. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι ή μέσω πολιτικού μηχανικού, καλούνται να... σκανάρουν τα στοιχεία δικαιούχου στο Έντυπο Α του Κτηματολογίου, τους κωδικούς ιδιοκτησίας και το έντυπο Α2 με το απόσπασμα του κτηματογραφικού διαγράμματος.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες για να έχουν το κεφάλι τους... ήσυχο, απευθύνονται σε μηχανικούς, οι οποίοι ελέγχουν την ορθότητα των σχετικών στοιχείων, ώστε να συμβουλεύσουν στη συνέχεια τον ιδιοκτήτη, αν υπάρχει κάποιο... μπέρδεμα.

Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις, προκύπτουν πρόσθετες επιβαρύνσεις που για πολλούς ιδιοκτήτες, θεωρούνται απαγορευτικές με βάση την οικονομική τους κατάσταση. Γι αυτό δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλές δουλειές ξεκινάνε, αλλά δεν τελειώνουν...

Τι γίνεται με τα εκτός σχεδίου ακίνητα

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές εκτός σχεδίου, πρέπει να είναι... διπλά προσεκτικοί, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εμπλοκής του Ελληνικού Δημοσίου λόγω κατοχής εκτάσεων, βάσει νόμου.

Οι περιοχές όπου γίνεται η ανάρτηση και αφορούν σε μεγάλες κτηματικές περιφέρειες που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές απαιτούν μεγάλη προσοχή λόγω εμπλοκής κτηματολογίου και δασικών χαρτών. Συνεπώς, σε αυτές τις περιοχές εκτός σχεδίου όπου έχουν γίνει δηλώσεις ιδιοκτησίας από τους ιδιώτες, ενώ παράλληλα το Δημόσιο διεκδικεί τις εκτάσεις ως δασικές ή ως δασωμένους αγρούς, πρέπει να υποβληθεί αναγκαστικά ένσταση.

Σε σχέση με τη διαδικασία των ενστάσεων, αν το λάθος αφορά σε στοιχεία του ακινήτου (π.χ. λάθος όνομα του δικαιούχου, είτε λάθη που αφορούν στο συμβόλαιο, στη διεύθυνση, τη χρήση κ.λπ.), τότε το αίτημα είναι απλό και υποβάλλεται εύκολα από τον ιδιοκτήτη. Όμως, στην περίπτωση που το λάθος αφορά στην καταγραφή του δικαιώματος (π.χ. είδος κυριότητας και ποσοστά συνιδιοκτησίας), τότε θα πρέπει να συμβουλευτεί δικηγόρο! Και φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση, η κίνηση αυτή γίνεται με το... αζημίωτο.

Αν το σφάλμα αφορά στη γεωγραφική απεικόνιση του ακινήτου, δηλαδή στη θέση, στο σχήμα, στα όρια και στο εμβαδόν ή υπάρχει δασικό κομμάτι, τότε αρμόδιος είναι ο μηχανικός για να εξετάσει τον τρόπο διόρθωσης και να υποβάλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τοπογραφικά διαγράμματα που αποδεικνύουν το σφάλμα. Τέτοιου είδους σφάλματα είναι τα πιο σοβαρά και θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή, διότι αν η διόρθωση γίνει με τη διαδικασία των γεωμετρικών μεταβολών, τότε υπάρχει αυξημένο κόστος και μεγάλη ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες. 

Γι αυτό και είναι απαραίτητη η συμμετοχή του τεχνικού συμβούλου στη διαδικασία της ένστασης καθώς επίσης και κατά τη διαδικασία της εξέτασης της ένστασης από την αρμόδια επιτροπή, κάτι που συνεπάγεται ένα επιπλέον κόστος...

Εντοπισμός ακινήτου 

Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων δυσκολεύονται να εντοπίσουν με ακρίβεια το ακίνητο τους, αν και έχουν κανονικό συμβόλαιο, όπου περιγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία του.

Όπως επισημαίνουν οι πολιτικοί μηχανικοί, χωρίς εντοπισμό ακινήτου, η δήλωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και γι αυτό πολλά ακίνητα που είναι κυρίως αγροτεμάχια, απορρίπτονται από το Κτηματολόγιο. 

Σε αυτήν την περίπτωση, οι ιδιοκτήτες πρέπει να ζητήσουν τη συνδρομή παλαιών κατοίκων, συγγενών, γειτόνων και άλλων προσώπων, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του ακινήτου, ώστε να γίνει εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα και να αποτυπωθεί με ακρίβεια στο Κτηματολόγιο!

Εν ολίγοις, πρέπει να ψάξουν να βρουν όποιο πρόσωπο είναι εν ζωή και ξέρει κάτι για το ακίνητο, πριν βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να... αναμετρηθούν με το Δημόσιο! Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, χιλιάδες ιδιοκτησίες με... πουρνάρια και άλλες αγροτοδασικές εκτάσεις, θα περιέλθουν στην κυριότητα των ιδιωτών και το Δημόσιο θα παραιτηθεί. 

Ωστόσο, για γίνει κάτι τέτοιο, χιλιάδες ιδιοκτήτες θα μπουν στη βάσανο, να καταθέσουν ένα σωρό χαρτιά, προκειμένου να αποδείξουν ότι δικαιούνται το ακίνητο αυτοί.

Τα 9 βήματα για τη διόρθωση

Ο πολιτικός μηχανικός αποτελεί το πρόσωπο-"κλειδί" προκειμένου να ελέγξει τα κτηματογραφικά στοιχεία ενός ακινήτου και να διορθώσει την ανάρτηση που έχει γίνει από το Κτηματολόγιο.

Πιο αναλυτικά ο μηχανικός ελέγχει τα εξής:

Ορθός εντοπισμός ακινήτου. Σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ιδιοκτησιών που αφορούν κυρίως σε αγροτεμάχια, τα οποία βρίσκονται σε δύσβατες ορεινές περιοχές, οι ιδιοκτήτες τους τα δήλωσαν κατά προσέγγιση, καθώς δεν γνώριζαν την ακριβή θέση. Η δήλωση αυτή έγινε με το σκεπτικό ότι ο αρμόδιος υπάλληλος με το τοπωνύμιο και ονοματεπώνυμα των συνοριτών, θα μπορέσει να το εντοπίσει. Ωστόσο, σε συγκριτικά λίγες περιπτώσεις συμβαίνει κάτι τέτοιο, οπότε οι ιδιοκτήτες τρέχουν και δεν φτάνουν, καθώς πρέπει να εντοπίσουν τους ακίνητο τους. 

Σε περίπτωση όμως, που δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν τα όρια (π.χ. με τη συνδρομή παλιών κατοίκων) και να γίνει εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, για να δηλωθεί με ακρίβεια.

Τοποθέτηση γεωτεμαχίου από τον μελετητή του Κτηματολογίου σε περίπτωση που δεν υποβλήθηκε τοπογραφικό. Σε χιλιάδες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι η υπόδειξη του ενδιαφερόμενου ήταν λανθασμένη, καθώς έδειξε άλλη ιδιοκτησία! 

Σε μια τέτοια περίπτωση, πρέπει να ελεγχθεί η αρχική δήλωση ιδιοκτησίας, ώστε να φανεί η αδυναμία αντιστοίχισης του συμβολαίου και η ακριβής θέση του ακινήτου στο Κτηματολόγιο. Αν διαπιστωθεί λάθος υπόδειξη, τότε πρέπει να γίνει εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, για να δηλωθεί με ακρίβεια.

Διαφορά στο σχήμα και στο εμβαδόν του ακινήτου, με βάση την πραγματική του εικόνα. 

Σε μια τέτοια περίπτωση απαιτείται εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα για να δηλωθεί με ακρίβεια, ώστε το εμβαδό του γεωτεμαχίου, όπως αυτό αποτυπώνεται στον χάρτη, να ταυτίζεται με την πραγματικότητα και να μην έχει αποκλίσεις που θα δημιουργήσουν μεταγενέστερα προβλήματα κατά τη μεταβίβαση του.

Διεκδίκηση ακινήτου από το Ελληνικό Δημόσιο. Εφόσον υπάρχει εμπλοκή, τότε θα πρέπει να ελεγχθεί το τμήμα του γεωτεμαχίου που διεκδικεί το Δημόσιο (π.χ. δάσος, ρέμα, αιγιαλός, αρχαιολογικός χώρος ή άλλες ιδιοκτησίες που ανήκουν σε κάποια υπηρεσία του) και να υποβληθεί ένσταση στο κτηματολόγιο. Μαζί με την αίτηση θα υποβληθούν παλιοί τίτλοι ιδιοκτησίας ή και άλλα έγγραφα π.χ. μισθωτήρια, αποφάσεις της διοίκησης με τις οποίες παραχωρήθηκε το αγροτεμάχιο, οικοδομικές άδειες κλπ.

Είναι προφανές σε μια τέτοια περίπτωση, ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα μπλέξει σε μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία και σε πολλές περιπτώσεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα παρατήσει, μη μπορώντας να σηκώσει την ταλαιπωρία και τα υπολογίσιμα έξοδα που προκύπτουν.

Ακίνητο ή τμήμα αυτού, το οποίο βρίσκεται σε δασική έκταση. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει εμπλοκή κτηματολογίου με τους δασικούς χάρτες και θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα και ένσταση στο Κτηματολόγιο. 

Μαζί με την αίτηση θα υποβληθούν συμπληρωματικά όλα τα στοιχεία που αφορούν στο ακίνητο, όπως παλιά συμβόλαια, μισθωτήρια, αποφάσεις της διοίκησης με τις οποίες παραχωρήθηκε το αγροτεμάχιο, οικοδομικές άδειες, δηλώσεις ΟΣΔΕ κλπ. Δηλαδή, τρέχα γύρευε...

Μη δήλωση της ιδιοκτησίας κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης.Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υποβληθεί άμεσα δήλωση είτε ηλεκτρονικά είτε κατόπιν ραντεβού στο οικείο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Απόρριψη δικαιώματος με αιτία κτήσης, τη χρησικτησία. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να υποβληθούν τα συμπληρωματικά απαιτούμενα 

δικαιολογητικά, ώστε να γίνει η εγγραφή και τα καταχωρηθεί η ιδιοκτησία. 

Επίσης απαιτείται η σύνταξη εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος, που θα συνοδεύεται από τη βεβαίωση μηχανικού, ώστε να καταγραφεί πλήρως η νομιμότητα του ακινήτου και η μη ύπαρξη αυθαιρεσιών, οι οποίες δεν έχουν τακτοποιηθεί. Οπότε και σε αυτήν την περίπτωση, τα έξοδα που περιμένουν τον ιδιοκτήτη, είναι ουκ ολίγα...

Δήλωση ακινήτου από τρίτο πρόσωπο και απόρριψη του δικαιώματος απο΄τον μελετητή, υπέρ του άλλου ιδιοκτήτη. Εδώ θα πρέπει να εξετασθούν τα στοιχεία της αρχικής δήλωσης και να συμπληρωθούν, ώστε να μπορέσει ο ιδιοκτήτης να διεκδικήσει ενώπιον της επιτροπής το ακίνητο. Για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να διαθέτει τίτλο ιδιοκτησίας και να συμφωνούν οι όμοροι ιδιοκτήτες που αναφέρονται στο συμβόλαιο με αυτά του τοπογραφικού (παλιοί και νέοι ιδιοκτήτες).

Ηλεκτρονική δήλωση ιδιοκτησίας και έλεγχος του δικαιώματος. Σε περίπτωση που η δήλωση ιδιοκτησίας έγινε ηλεκτρονικά, τότε πρέπει να ελεγχθεί μήπως το δικαίωμα δεν καταγράφηκε σωστά. Κι αυτό, γιατί δεν έγινε η μεταφόρτωση των αρχείων σωστά κατά την ηλεκτρονική δήλωση (π.χ. ανέβασμα τοπογραφικού ή συμβολαίου κ.λπ.). 

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να σκαναριστούν και να αποσταλούν συμπληρωματικά τα έγγραφα που δεν έλαβε το Κτηματολόγιο, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Άμεσα η μείωση των τραπεζικών προμηθειών για συναλλαγές με POS - Ποιοι και πόσο ωφελούνται

Εκατομμύρια συναλλαγές που γίνονται καθημερινά σε περίπτερα βενζινάδικα, ταξί, λαϊκές και μικρά μαγαζιά εστίασης και εμπορίου θα ωφεληθούν από τη μείωση, στο μισό, των τραπεζικών π...

Φόρτωση άρθρων...