Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Κυβέρνηση: Αναζητά την «χρυσή» τομή για τα ακτοπλοϊκά «φωτιά»

Μια αλυσιδωτή αντίδραση με όχι καλά αποτελέσματα προκαλούν στον τουρισμό τα πολύ ακριβά εισιτήρια των πλοίων. 

Στα νησιά, που για να πάει μια οικογένεια μαζί με το αυτοκίνητο, χρειάζεται σχεδόν ένα μηνιάτικο, δεν είναι λίγοι οι ξενοδόχοι που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους με άδεια κρεβάτια και αυτό γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να μεταβεί με πλοίο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA.

Τη λύση στα ακριβά εισιτήρια της ακτοπλοΐας αναζητά η Kυβέρνηση με σκληρό παζάρι με τους ακτοπλόους.

Νωρίς το απόγευμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στην οποία τα κυβερνητικά στελέχη ζήτησαν από τους εκπροσώπους των εταιρειών να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους με σημαντικές εκπτώσεις σε δρομολόγια κορμού, δηλαδή αυτά που έχουν αφετηρία ή άφιξη τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας.

Ο Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Όπου βλέπουμε για παράδειγμα ότι υπάρχουν αδικαιολόγητα υπερέσοδα ή υπερκέρδη, δεν έχουμε διστάσει να τα φορολογήσουμε σε μεγάλο ποσοστό».

Οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών απαρίθμησαν τα προβλήματά τους που σχετίζονται με τον πληθωρισμό, τις τιμές των καυσίμων, την εξυπηρέτηση άγονων γραμμών αλλά και τις σημαντικές ζημιές προηγούμενων ετών παράλληλα με την ανάγκη για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου.

Κυρίως επικαλούνται αυξήσεις στα ασφάλιστρα κατά 29%, αυξήσεις στα κόστη επισκευής και ανταλλακτικών κατά 18% και αύξηση του μισθολογικού κόστους κατά 8%.

Ο Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Υπάρχουν εργαλεία. Το καλύτερο είναι να σταλεί το μήνυμα ότι παρακολουθούμε ως κράτος και προστατεύουμε τα συμφέροντα των επιβατών».

Την ώρα που το ενεργειακό κόστος έχει μειωθεί αισθητά φτάνοντας στα προ της πληθωριστικής κρίσης επίπεδα, τα εισιτήρια προς τα ελληνικά νησιά όχι μόνο δεν είναι πιο φθηνά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις καταγράφουν αυξήσεις ακόμη και 30%.

Η Αντιπολίτευση αφήνει αιχμές για καθυστερημένη αντίδραση. Ο Δημήτρης Μάντζος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είπε: «Εμείς είχαμε μιλήσει για την επέκταση του μεταφορικού ισοδυνάμου, είχαμε μιλήσει για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα εισιτήρια των επιβατών, όσο διαρκεί αυτή η κρίση».

48ωρη διορία για τις προτάσεις των ακτοπλόων για τις τιμές εισιτήριων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ακτοπλόοι υποσχέθηκαν ότι άμεσα στο πλαίσιο του υγειούς ανταγωνισμού και της εμπορικής πολιτικής θα ανταποκριθούν για να συμβάλλουν κι αυτοί με τον τρόπο τους στην ανακούφιση των ελληνικών οικογενειών με συγκεκριμένες εκπτώσεις και πακέτα προσφορών.

Στην Κυβέρνηση αναμένουν ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες, δηλαδή μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουλίου, οι ακτοπλόοι θα έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...