Δευτέρα
02 Οκτωβρίου 2023

Λαγκάρντ: «Ακόμα δεν έχουμε πιάσει «ταβάνι» στα επιτόκια - Πάρτε πίσω τα μέτρα στήριξης»

Οικονομία

Θα συνεχιστεί η αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος μίλησε μετά από την απόφαση για την αύξηση των βασικών επιτοκίων της ευρωτράπεζας κατά 0,50%.

Η Λάγκαρντ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά 0,50% και στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ τόνισε ότι στη συνέχεια η τράπεζα θα επανεξετάσει τη νομισματική της πολιτική.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως «το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα μείνει στην τροχιά αύξησης των επιτοκίων σημαντικά, μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο της ΕΚΤ του 2%». 

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Ιανουάριο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,5%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Eurostat.

Για την οικονομία

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε πως παράγοντες, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στη Ουκρανία, επιδεινώνουν το οικονομικό κλίμα στην οικονομία.

«Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ασθενής. Ο υψηλός πληθωρισμός και οι σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες βλάπτουν τις δαπάνες και την παραγωγή», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

«Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων πρέπει να είναι παροδικά και στοχευμένα. Χρειάζεται να υπάρξει σταδιακή υποχώρηση των μέτρων καθώς αυτά μπορούν να διατηρήσουν υψηλά τον πληθωρισμό», συμπλήρωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Γενικά, η οικονομία έχει εμφανιστεί περισσότερα ανθεκτική απ' ότι αναμενόταν και αναμένεται ανάκαμψη μέσα στα επόμενα τρίμηνα», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας για την ανεργία, η επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι «το ποσοστό της ανεργίας μπορεί να αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Μπορεί να μειωθεί ο ρυθμός δημιουργίας των θέσεων εργασίας».

Για τον πληθωρισμό

Μιλώντας για τον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ τόνισε πως παραμένει σε υψηλό επίπεδο, αλλά σημείωσε πως οι κίνδυνοι του πληθωρισμού έχουν γίνει περισσότερο «ισορροπημένοι».

Ακόμα, πρόσθεσε ότι οι πιέσεις των τιμών είναι ισχυρές, αν και οι ενεργειακές τιμές κινήθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για τον Δεκέμβριο του 2022.

Για το ποιους κρίνει η ΕΚΤ ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον πληθωρισμό, η διοικήτρια της τράπεζας ανέφερε πως η ΕΚΤ εξετάζει την πορεία των μισθών και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για την εξέλιξη του πληθωρισμού. 

Σε διεθνές περιβάλλον, η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για την επαναφορά της οικονομίας της Κίνας σε ρυθμούς κανονικότητας μετά από την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Τα επιτόκια

Μιλώντας για την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ έκανε λόγο ότι αυτές οι αποφάσεις κινούνται με συνέχεια και συνέπεια. «Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει τονίσει πως χρειάζονται συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, σε ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο, ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% που έχουμε θέσει.

Σε σχόλιο της για το εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων μετά από τον Μάρτιο, η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά στοιχεία, χωρίς να αποκλείει μια νέα αύξηση.

«Τα επιτόκια θα πρέπει να διατηρηθούν σε περιοριστικό επίπεδο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλίσουμε τον στόχο μείωσης του πληθωρισμού στο 2%», είπε η Γαλλίδα αξιωματούχος.

«Έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε» επανέλαβε η Κρίστιν Λαγκάρντ σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. «Αυτό που λέμε σήμερα ότι η πρόθεση μας είναι για άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε -τις αυξήσεις των επιτοκίων-τον Μάρτιο. Ξέρουμε ότι έχουμε δρόμο για να καλύψουμε.

Μετά τον Μάρτιο θα συνεχίσουμε εξετάζοντας όλα τα εισερχόμενα στοιχεία», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Παράλληλα, είπε πως μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας υπήρξε «γενική συμφωνία» για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.

Ακόμα, είπε πως «σε όλα τα βασικά σενάρια, χρειάζονται σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων». «Δεν μπορώ να σκεφτώ σενάριο στο οποίο μια αύξηση των 50 μονάδων βάσης δεν θα γινόταν, εκτός εάν μιλάμε για κάτι αρκετά ακραίο» συμπλήρωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κόκκινα δάνεια: Προ των πυλών το νομοσχέδιο για servicers και Εξωδικαστικό - Τι αλλάζει

Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου για τους servicers που περιλαμβάνει και κρίσιμες διατάξεις για περαιτέρω βελτίωση και αύξηση της αποδοτι...

Επικουρικές fast track με 15ετία για όλους - Πώς θα ξεμπλοκάρουν 30.000 συντάξεις Δημοσίου

Η αυτόματη εκκαθάριση 30.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων του Δημοσίου θα είναι ο πρώτος στόχος της διάταξης η οποία θα επιτρέπει στους ασφαλισμένους να λαμβάνουν επικουρική σύντ...

Φόρτωση άρθρων...