Να ανακαλέσουν τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση που χορήγησαν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κάλεσε για μια ακόμα φορά τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, η Κριστίν Λαγκάρντ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να ανακληθούν άμεσα και και με συντονισμένο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες θα απαιτούσαν μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, αλλά αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ καιρό. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2% , είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.

Η σημερινή αύξηση του επιτοκίου αντανακλά την επικαιροποιημένη εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.