Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Λαγκάρντ: «Πιθανό το τέλος των αρνητικών επιτοκίων από τα τέλη Σεπτέμβρη»

Οικονομία

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα μπορούσε να το αυξήσει περαιτέρω εάν ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί στο 2%», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κέντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Reuters.

«Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να εξέλθουμε από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ανάρτηση της στον ιστότοπο της ΕΚΤ. 

Το επιτόκιο καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι επί του παρόντος -0,5%, που σημαίνει ότι οι τράπεζες χρεώνονται για να καταθέσουν μετρητά στην κεντρική τράπεζα και είναι κάτω από το μηδέν από το 2014 καθώς η κεντρική τράπεζα έδινε μάχη με τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό.

Ωστόσο, οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη τους τελευταίους μήνες καθώς η τιμή των καυσίμων εκτινάχθηκε λόγω παραγόντων, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μεταδόθηκε σε άλλα αγαθά.

Ο βασικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 7,4% τον Απρίλιο και ακόμη και παρά τα μέτρα για τρόφιμα και ενέργεια ξεπέρασαν κατά πολύ τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Η Λαγκάρντ άνοιξε την πόρτα για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων προς αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν ουδέτερο επίπεδο - ένα μη παρατηρήσιμο επιτόκιο που ευθυγραμμίζει το οικονομικό προϊόν με τις δυνατότητές του - ή ακόμα και πάνω από αυτό.

«Εάν δούμε τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται στο 2% μεσοπρόθεσμα, θα είναι σκόπιμη μια προοδευτική περαιτέρω ομαλοποίηση των επιτοκίων προς το ουδέτερο επιτόκιο», πρόσθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ. 

«Εάν η οικονομία της ζώνης του ευρώ υπερθερμαίνεται ως αποτέλεσμα ενός θετικού σοκ ζήτησης, θα ήταν λογικό τα επιτόκια πολιτικής να αυξάνονται διαδοχικά πάνω από το ουδέτερο επιτόκιο», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο ρυθμός και το μέγεθος αυτών των αυξήσεων των επιτοκίων δεν μπορούσαν να προσδιοριστούν εξαρχής, καθώς η οικονομία αντιμετώπισε κραδασμούς στην προσφορά, όπως οι περιορισμοί της Κίνας που σχετίζονται με την πανδημία και οι διακοπές που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την ταχύτητα με την οποία θα υποχωρήσουν οι τρέχουσες πιέσεις στις τιμές, για την εξέλιξη της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και για τον βαθμό στον οποίο οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα συνεχίσουν να παραμένουν αγκυρωμένες στον στόχο μας», εξήγησε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα ρύθμιση στο φορολογικό νομοσχέδιο - Εξώδικη επίλυση με έκπτωση 20% έως 80% στις προσαυξήσεις

Νέου τύπου ρύθμιση που θα διευκολύνει το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που καταλογίζουν οι φορολογικοί έλεγχοι, αλλά και να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια από μαζικές προσφυ...

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Περισσότεροι από 44.000 έχουν κάνει δήλωση της απασχόλησής τους

Περίπου 44.000 είναι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που έχουν υποβάλλει δήλωση της απασχόλησής τους, από τα τέλη Φεβρουαρίου που ενεργοποιήθηκε η σχετική πλατφόρμα από το υπουργείο Ερ...

Υπουργείο Οικονομικών: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη

Πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη αναδείχθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2023. Το υπου...

Φόρτωση άρθρων...