Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Λαγκάρντ: Πρόωρη η συζήτηση για μείωση επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,5%, όπως αναμενόταν και επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αποδίδει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας στις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τον πληθωρισμό, αναφέροντας πως η συζήτηση για μείωση επιτοκίων είναι ακόμα «πρόωρη».

Η Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια, δηλαδή το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, τα οποία θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά μας επιτόκια θα διαμορφώνονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε η Ευρωπαία κεντρική τραπεζίτης.

Σημείωσε εξ άλλου ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη εάν οι επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής αποδειχθούν ισχυρότερες από τις αναμενόμενες. «Μια ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία ή μια περαιτέρω επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου θα επιβάρυνε επίσης την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ», είπε η Λαγκάρντ.

Σχετικά με τους ανοδικούς κινδύνους στον πληθωρισμό, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελούν βασικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου, προκαλώντας ανησυχία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και διαταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ωστόσο, εκτίμησε πως «ο πληθωρισμός θα συνεχίσει καθοδικά, εφόσον οι τιμές της ενέργειας συνεχίσουν σύμφωνα με την πρόσφατη πτωτική τάση».
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής της, η Λαγκάρντ δήλωσε πως οικονομία της Ευρωζώνης «ενδέχεται να έχει παραμείνει στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο του 2023», σημειώνοντας πως τα στοιχεία εξακολουθούν να σηματοδοτούν αδυναμία στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, ορισμένοι δείκτες υποδηλώνουν ανάκαμψη στο μέλλον.

«Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά μας επιτόκια θα διαμορφώνονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε συμπερασματικά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πάσχα: «Μάχη» για την τιμή του οβελία – Tσιμπημένη η τιμή λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα

Δεν έχει ακόμα «ζεσταθεί» η κίνηση στα συνοικιακά κρεοπωλεία με τις παραγγελίες για το πασχαλινό τραπέζι να είναι περιορισμένες. Η τάση είναι Πάσχα στο χωριό και η οικονομική λύση,...

Έρχονται νέα «Εξοικονομώ»: Μεγαλύτερη επιδότηση για κοινωνικά ευάλωτους και διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων

Δύο νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το τρέχον έτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα (28.4.2024) στο ΣΚΑΪ, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια...

Φόρτωση άρθρων...