Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Οι κρίσιμες λεπτομέρειες για τη ρύθμιση των 36 - 72 δόσεων των κορονοχρεών

Οικονομία

Τελευταία ευκαιρία για τους 820.000 που επλήγησαν από την πανδημία και οφείλουν 2,26 δισεκατομμύρια ευρώ στην Εφορία, προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως και 72 δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται σε 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ.

Η νέα ρύθμιση αφορά την περίοδο της πανδημίας και τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 για το τμήμα της κοινωνίας, το οποίο αποδεδειγμένα έχει πληγεί με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, σύμφωνα με capital.gr.

Ειδικότερα:  

1. Ποιες οφειλές εντάσσονται στη ρύθμιση.

Ολες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο 2021 μπορούν να αποπληρωθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%. Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές  (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα, κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορονοϊού και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021. Συγκεκριμένα στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

Α)  Όλες οι  βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα εντός του Ιουλίου.

Β)  Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές.

Γ) Ο φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι, δηλαδή βρίσκονται σε αναστολή.

Δ)  Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

2. Ποιοί μπορούν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση;

Στη νέα ρύθμιση εντάσσονται:

  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
  • Εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
  • Άνεργους εγγεγραμμένοι για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης στον ΟΑΕΔ.

3.  Πού υποβάλετε η αίτηση;

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση. Σε περίπτωση που υφίσταται τεχνική αδυναμία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης, η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία, η οποία είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.

4. Σε πόσες δόσεις μπορώ να εξοφλήσω την οφειλή μου;

Οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%. Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

5. Εάν επιλέξω να αποπληρώσω το χρέος μου σε 50 δόσεις οι πρώτες 36 είναι άτοκες;

Όσοι επιλέξουν περισσότερες από 36 δόσεις, θα είναι όλες έντοκες.

6. Στην εφάπαξ αποπληρωμή της οφειλής υπάρχει περίπτωση να "κουρευτεί" το κεφάλαιο;

Όχι. Η ρύθμιση όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών θεσπίζεται με σκοπό να βοηθηθούν όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους.

7. Είμαι πληττόμενος και έχω παλαιά χρέη που δημιουργήθηκαν πριν από την πανδημία και χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Μπορώ να εντάξω το σύνολο των οφειλών στη νέα ρύθμιση;

Όχι. Τα χρέη που δημιουργήθηκαν πριν τον Μάρτιο του 2020 θα πρέπει είτε να αποπληρωθούν εφάπαξ, είτε να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που είναι σε 24 έως 48 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής. Μόνο τα χρέη της πανδημίας μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων.

8. Αν δεν πληρώσω μία δόση της ρύθμιση, την χάνω;

Η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει δύο  συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

9. Είμαι πληττόμενος και οφείλω 3.000 ευρώ ευρώ στην εφορία, μπορώ να ρυθμίσω την οφειλή μου σε 36 δόσεις;

Ναι. Κάθε δόση θα ανέρχεται στο ποσό των 83,3 ευρώ.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του – Ποιοι θα το λάβουν αυξημένο και πώς υπολογίζεται

Αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις θα βρεθεί όποιος εργοδότης δεν καταβάλλει μέχρι την Μ. Τετάρτη το Δώρο Πάσχα. Φέτος μάλιστα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον...

Φόρτωση άρθρων...