Δευτέρα
02 Οκτωβρίου 2023

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου με το έμμεσο πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή

Από την 1η Ιουλίου θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός για το ηλεκτρικό ρεύμα. Ο μηχανισμός θα έχει διάρκεια ένα έτος μέχρι και τις 31 Ιουνίου του 2023. Με τον νέο μηχανισμό μπαίνει ένα έμμεσο πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το σχέδιο περιλαμβάνει αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν. Ορίζονται, δηλαδή, ανώτατα όρια αποζημίωσης για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του πραγματικού τους κόστους λειτουργίας. 

Δηλαδή άλλη αποζημίωση θα έχει η λιγνιτική μονάδα, άλλη αυτή του φυσικού αερίου άλλη η υδροηλεκτρική μονάδα. Μέχρι τώρα αυτός ο διαχωρισμός δεν συνέβαινε, αλλά όλες μονάδες αποζημιώνονταν με το ίδιο ποσό και βάσει του ακριβότερου καυσίμου.

Προφανώς και μέσω του μηχανισμού αυτού δεν προκύπτει μια σταθερή τιμή αλλά κάθε μήνα θα μεταβάλλεται. Η κυβέρνηση μέσω επιδοτήσεων και στην λιανική θα προσπαθήσει να σταθεροποιεί την τιμή  κοντά στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ο νέος μηχανισμός για το δεύτερο εξάμηνο θα χρηματοδοτηθεί  από το ΤΕΜ (Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης), από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας αλλά και τον προϋπολογισμό.

Από τον προϋπολογισμό  έχουν υπολογιστεί  πόροι 850 εκατ. ευρώ  με τους υπολογισμούς βέβαια να μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή, εάν ξεφύγουν  για αρκετό καιρό οι τιμές του φυσικού αερίου πάνω από 100 ευρώ.

Στόχος είναι στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο να απορροφηθεί το 100% της αύξησης. Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης. Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης. Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.

Σειρά παίρνουν οι   εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας  καθώς έως τις 10 Ιουλίου θα πρέπει να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου. Οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν τον Αύγουστο δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής.

Οι πάροχοι θα πρέπει να ενημερώνουν μηναίως  για τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα. Με τον τρόπο αυτόν οι καταναλωτές θα έχουν επαρκές χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν.

Οι  καταναλωτές θα μπορούν μάλιστα να αλλάζουν πάροχο  χωρίς  να χρειάζεται να καταβάλλουν πέναλτι  λόγω πρόωρης αποχώρησης. Οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να αναγράφουν στους έντυπους και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, σε ευδιάκριτο σημείο δίπλα στο πληρωτέο ποσό, το ύψος της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Μέχρι τις 15 Ιουλίου αναμένονται να γίνουν κι οι πληρωμές για το power pass. Oι καταναλωτές έχουν άλλες δύο ημέρες για να αιτηθούν την αναδρομική επιδότηση που φθάνει τα 600ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έρχεται πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου για ανέγερση κοινωνικών κατοικιών

Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος και στοχευμένες δράσεις στεγαστικής πολιτικής λαμβάνει η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στο κόστος στέγασης που ανήλθαν...

Market Pass: Αύριο ολοκληρώνονται οι πληρωμές – Ποιοι θα λάβουν χρήματα τον Νοέμβριο

Πληρωμών Market Pass… συνέχεια: Έως και αύριο το απόγευμα Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα μπαίνει στα ψηφιακά πορτοφόλια ή τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων η ενίσχυση για αγορές...

Επικουρικές fast track με 15ετία για όλους - Πώς θα ξεμπλοκάρουν 30.000 συντάξεις Δημοσίου

Η αυτόματη εκκαθάριση 30.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων του Δημοσίου θα είναι ο πρώτος στόχος της διάταξης η οποία θα επιτρέπει στους ασφαλισμένους να λαμβάνουν επικουρική σύντ...

Φόρτωση άρθρων...