Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Market Pass: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι αίτηση - Αναλυτικά η διαδικασία

Δικαιούχοι και ποσά - To Market Pass είναι ένα μέτρο που θα παραμείνει σε ισχύ έως και τον Ιούλιο, με το οποίο θα καλύπτεται το 10% των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Οικονομία

Ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το Market Pass, η πλατφόρμα του οποίου θα  ανοίξει την προσεχή Τετάρτη και πρόκειται να χωριστεί σε δύο μέρη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολίτων.

«Το Market Pass πρόκειται να ανοίξει από την Τετάρτη. Θα ανοίξει σε δύο μέρες, Πρώτα θα υποβάλλουν οι πολίτες που το ΑΦΜ τους λήγει σε 0 έως 4, ενώ τη δεύτερη μέρα θα μπορούν να υποβάλλουν οι πολίτες που το ΑΦΜ τους λήγει σε 5 έως 9. Πιστεύουμε πως θα κάνουμε νέο ρεκόρ υποβολής αιτήσεων, περίπου ένα εκατομμύριο αιτήσεις και είναι πολύ σημαντικό το επίτευγμα που θα θέλαμε να φτάσουμε», είπε αρχικά ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Ανέφερε επίσης πως δεν χρειάζεται ο πολίτης να υποβάλει κανέναν πρόσθετο δικαιολογητικό. Οι οδηγίες είναι να μπει στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet και συνδέεται αυτόματα.  «Δεν χρειάζεται να υποβάλει τίποτα ο πολίτης. Επιπλέον, συνιστούμε την χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας διότι έτσι, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα με το κινητό του τηλέφωνο να αποκτήσει μια πιστωτική κάρτα και να πληρώσει αυτόματα μέσω αυτού. Τα χρήματα καταβάλλονται τις τρεις πρώτες μέρες του μήνα αλλά αν δεν χρησιμοποιήσει τα χρήματα μέσα σε ένα μήνα τότε τα χρήματα θα μείνουν εκεί ώστε να τα χρησιμοποιήσει μέχρι τη λήξη της περιόδου, η οποία είναι στις 31 Αυγούστου 2023. Δεν χάνονται τα χρήματα».

Εάν ο πολίτης κάνει κάποιο λάθος στην αίτηση του και αυτή δεν εγκριθεί, τότε θα μπορέσει να ξανακάνει την αίτηση σε μεταγενέστερο χρόνο μέχρι τις αρχές Μαΐου. Όσον αφορά τους φιλοξενούμενους, ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρει πως λαμβάνεται υπόψιν το οικογενειακό εισόδημα αλλά όχι το εισόδημα των φιλοξενούμενων και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα φιλοξενούμενα μέλη και τα τέκνα.

Τι είναι το Market Pass
To Market Pass είναι ένα μέτρο που θα παραμείνει σε ισχύ έως και τον Ιούλιο, με το οποίο θα καλύπτεται το 10% των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Οι αγορές που θα εγκρίνονται για market pass είναι αυτές που θα πραγματοποιούνται σε σούπερ μάρκετ, καθώς και σε φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Η χρήση της κάρτας αγορών
Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές. Τα παραπάνω ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Άνοιγμα αιτήσεων για Market Pass
Αιτήσεις: Έως 15/3 (vouchers.gov.gr ή ΚΕΠ)

Θα χρειαστούν: Κωδικοί Taxisnet, αριθμός κινητού, email, ΙΒΑΝ (για κατάθεση σε λογαριασμό)
Δικαιολογητικά: ΔΕΝ θα προσκομιστούν
Ενίσχυση: Σύνολο νοικοκυριού (όχι μεμονωμένα)
Φιλοξενούμενοι: Δεν επιδοτούνται
Διάρκεια επιδότησης: 6μηνη (Φεβρουάριο – Ιούλιο 2023)
Μηνιαία επιδότηση: 22 € έως 100 € (Έως 600 € 6μηνο)
Κατάθεση σε ψηφιακή κάρτα (100% επιδότησης)
Αιτήσεις έως 28/2: Πληρωμή 3 Μαρτίου
Αιτήσεις από 1/3 έως 15/3: Πληρωμή 20 Μαρτίου

Αφορά: 2μηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου
Επόμενες πληρωμές: Αρχές κάθε μήνα
Αγορές: Σούπερ Μάρκετ, Παντοπωλεία, Κρεοπωλεία, Ζαχαροπλαστεία, Γαλακτοπωλεία, Φούρνους, ιχθυοπωλεία, λαϊκές
Χρήση ψηφιακής κάρτας: Έως τέλη Αυγούστου
Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (80% επιδότησης)
Αιτήσεις έως 28/2: Πληρωμή 3 Μαρτίου
Αιτήσεις από 1/3 έως 15/3: Πληρωμή 20 Μαρτίου
Απαιτείται: Αναγραφή ΙΒΑΝ
Αφορά: 3μηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου
3μηνο Μαΐου – Ιουλίου: Πληρωμή 3 Μαΐου

Χρήματα στον λογαριασμό:
Δεν απαιτούνται αγορές
Χρήση για οποιοδήποτε σκοπό
Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Ετήσιο εισόδημα 2021 (δηλώσεις 2022)
Άγαμος: Έως 16.000 €
Έγγαμοι – μονογονεϊκές: 24.000 €
Ετήσιο εισόδημα 2021 (δηλώσεις 2022)
Για κάθε παιδί ή επιπλέον μέλος: Συν 5.000 €
Αξία ακινήτων (ΕΝΦΙΑ 2022):

Άγαμοι: Έως 250.000 €
Έγγαμοι – Μονογονεϊκές: Έως 400.000 €
Άγαμοι: Αγορές 220 €/μήνα: Επιδότηση 22 € (132 € 6μηνο)
Έγγαμοι χωρίς παιδιά – Μονογονεϊκή 1 παιδί: Αγορές 320 €/μήνα: 32 € (192 € 6μηνο)
Έγγαμοι με 1 παιδί – Μονογονεϊκή 2 παιδιά: Αγορές 420 €/μήνα: Επιδότηση 42 € (252 € 6μηνο)
Έγγαμοι με 2 παιδιά – Μονογονεϊκή 3 παιδιά Αγορές 520 €/μήνα: Επιδότηση 52 € (312 € 6μηνο)
Έγγαμοι με 3 παιδιά: Αγορές 620 €/μήνα: Επιδότηση 62 € (372 € 6μηνο)
Έως τις 3 Μαρτίου θα καταβληθούν τα χρήματα για το Market Pass

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα είπε πως «έως τις 3 Μαρτίου θα καταβληθούν, αν έχουμε την άυλη κάρτα, το ποσό και για τον Φεβρουάριο και για τον Μάρτιο και βεβαίως αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα, θα μεταφερθούν τον επόμενο μήνα και θα προστεθούν και τα νέα χρήματα του επόμενου μήνα και αν επιλέξουμε καταβολή, μειωμένα κατά 20% όμως, σε λογαριασμό τραπέζης, για αυτά θα λάβουμε μία δόση τριών μηνών και μια δεύτερη φορά άλλους τρεις μήνες».

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Έστειλε χιλιάδες e-mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

E-mails σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. «Μπαίνουμε ...

Φόρτωση άρθρων...