Παρασκευή
21 Ιουνίου 2024

Με κλιμακωτή παρακράτηση στο εισόδημα η απασχόληση των συνταξιούχων

Οικονομία

Με σχέδιο νόμου, το οποίο θα δοθεί εντός των ημερών προς διαβούλευση, θα προβλέπεται το νέο μοντέλο για την απασχόληση συνταξιούχων.

Ειδικότερα, θα προβλέπεται η κατάργηση της ποινής 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων.

Ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το σύνολο της σύνταξής του. Εισοδήματα από εργασία θα έχουν μηδενική παρακράτηση μέχρι του ποσού των 4.965,12 ευρώ το έτος, ποσό που αντιστοιχεί σε ετήσια βάση στην εθνική σύνταξη (413 ευρώ τον μήνα).

Μέχρι του ποσού αυτού το εισόδημα από εργασία δεν θα τυγχάνει καμίας παρακράτησης υπέρ ΕΦΚΑ. Από το ποσό αυτό και πάνω, για το εισόδημα που θα προκύπτει η παρακράτηση θα είναι κλιμακωτή από 10% ως 15%.

Ο επιπλέον φόρος θα εισπράττεται ετησίως από την ΑΑΔΕ και θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%. Το μέτρο θα ισχύσει από 1.1.2024, δηλαδή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Επίσης, δεν θα φορολογείται ποσό του εισοδήματος έως 4.965,12 ευρώ, γεγονός που θα βοηθήσει ιδιαίτερα όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα από σύνταξη.

Με άλλο σχέδιο νόμου το φθινόπωρο θα προβλέπεται η έκδοση σύνταξης με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ, με παρακράτηση όλου του ποσού σύνταξης για το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Ο συμψηφισμός της οφειλής κάτω των 20.000 ευρώ με τμήμα της σύνταξης θα γίνεται σε 60 δόσεις, όπως ισχύει σήμερα, ώστε η δόση να μην υπερβαίνει τα 50 ευρώ τον μήνα και θα παρακρατείται από την υπόλοιπη σύνταξη που δικαιούται ο ασφαλισμένος οφειλέτης.Για τους μεν ελεύθερους το όριο θα αυξηθεί από τα 20.000 στα 30.000 ευρώ και για τους αγρότες από τα 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Απόδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία η συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Masdar

«Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την ανακοίνωση της σύναψης συμφωνίας μεταξύ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Masdar για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κα...

Φόρτωση άρθρων...