Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Ποιες εργαζόμενες γυναίκες μπορούν να πάρουν σύνταξη πριν από τα 62 – Οι προϋποθέσεις

Χιλιάδες μητέρες με ανήλικο παιδί βλέπουν «παράθυρα» για πρόωρη συνταξιοδότηση, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με την εργατολόγο, Ασπασία Παπαθανασοπούλου, στις μητέρες αυτές δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα μεταβατικά όρια ηλικίας για να κλειδώσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από 62 έτη.

Κρίσιμη προϋπόθεση είναι το έτος ενηλικίωσης του παιδιού και βασικοί όροι τα ένσημα και το έτος θεμελίωσης.

Βασική προϋπόθεση είναι οι μητέρες να είναι παλαιές ασφαλισμένες, δηλαδή να έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν από το 1993.

Ακόμα, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης ή 25 έτη προϋπηρεσίας µε πραγματικό ή πλασματικό χρόνο ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012 και να έχουν ανήλικο  παιδί μέχρι το 2012.

Επίσης, θα πρέπει να κατοχυρώνουν το κατά περίπτωση νέο όριο ηλικίας εντός της μεταβατικής περιόδου 2015 -2021, ανεξάρτητα από το ένα αυτό το συμπληρώνουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2022.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΓΣΕΕ: Τι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα

Διευκρινίσεις για τις αργίες του Πάσχα δίνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα εξής: «Η Μεγάλη Παρασκ...

Χατζηδάκης: Από 1η Μαΐου οι αιτήσεις επαγγελματιών τουρισμού που επλήγησαν από κακοκαιρίες

«Από την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου, ανοίγει σχετική πλατφόρμα αναφορικά με αιτήσεις που θα μπορούν να κάνουν επαγγελματίες του τουρισμού που επλήγησαν κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2...

Φόρτωση άρθρων...