Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Morgan Stanley: Έρχονται καλύτερες αποδόσεις για τις ελληνικές τράπεζες - Tι αλλάζει στις τιμές στόχους

Οικονομία

Σημαντικά περιθώρια το ράλι ανόδου να συνεχιστεί βλέπει για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley, καθώς τα μεγέθη του κλάδου θα ενισχυθούν σημαντικά, καθιστώντας τις αποτιμήσεις τους ελκυστικές, τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Μάλιστα, όπως εκτιμά στην τελευταία ανάλυσή της η Morgan Stanley τοποθετεί τους δείκτες P/BV για το 2025 στο 0,5x-0,7x και τους P/E στο 4,7x-6,0x. «Επομένως βλέπουμε ελκυστική άνοδο στις ελληνικές τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Καθώς πλησιάζουμε στην κορύφωση των επιτοκίων, μετατοπίζει την προτίμησή της σε πιο αμυντικές καταθετικές βάσεις και αλλάζει τη σύσταση για την Εθνική Τράπεζα σε υπεραπόδοση (οverweight) από την Eurobank σε ουδέτερη (Equal-weight). Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει η κορυφαία επιλογή της Morgan Stanley.

Η σύσταση «overweight» για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έρχεται με αύξηση της τιμής στόχου στα 4,27 ευρώ από 4,04 ευρώ προηγουμένως. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με νέα σύσταση overweight αναβαθμίζεται στα 7,71 ευρώ από 7,05 ευρώ, προηγουμένως. Για την Alpha Bank, η τιμή στόχος αυξάνεται στα 2,11 ευρώ από 1,98 προηγουμένως και για την Eurobank η τιμή στόχος είναι τα 2,10 ευρώ .

Στα διαφορετικά σενάρια που αναλύει η τράπεζα, η τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς στο θετικό σενάριο φτάνει στα 5,15 ευρώ και στο αρνητικό σενάριο στα 1,63 ευρώ. Στη Eurobank, η τιμή στόχος στο καλό σενάριο ανέρχεται η τιμή φτάνει στα 2,39 ευρώ και στο κακό σενάριο στο 1 ευρώ. Στην Alpha Bank στο bull case η τιμή στόχος αυξάνεται στα 2,37 ευρώ και στο bear case μειώνεται στα 0,85 ευρώ. Τέλος, για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή στόχος στο αισιόδοξο σενάριο υψώνεται στα 8,99 ευρώ και στο απαισιόδοξο σενάριο στα 4 ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν άνοδο 65% περίπου φέτος, υποστηριζόμενες από αναβαθμίσεις κερδών (+39%), τη διαρθρωτική μακροοικονομική ανάκαμψη και τις φθηνές αποτιμήσεις.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών θα μετατοπιστεί στις μακροπρόθεσμες βιώσιμες αποδόσεις και μια θετική προοπτική για την αύξηση των δανείων σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και η μείωση των προβλέψεων μπορούν να οδηγήσουν σε ένα δείκτη αποδοτικότητας (RοTE) περίπου 12% το 2025 για τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha, οι εκτιμήσεις της για το 2025 συνεπάγονται αποδοτικότητα περίπου 10,5%, καθώς αναμένει καλύτερη ορατότητα για τους στόχους, αλλά και οι υψηλότερες αμοιβές και προμήθειες.

Τα θετικά επιτόκια και η αύξηση των δανείων στηρίζουν το NII

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επιτύχουν αύξηση 38% στα επιτοκιακά έσοδα (NII) κατά μέσο όρο το 2023, υποστηριζόμενες από +73 μ.β. NIM (περιθώριο) επέκταση που επωφελείται από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Για το 2024/25, προβλέπεται μια μέση πτώση ~4% που θα αντανακλά τα χαμηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ από την κορυφή του 4% στο 2,5%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μακροοικονομικής της ομάδας.

Ωστόσο, τα θετικά επιτόκια σημαίνουν ότι τα NIMs το 2025 θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε περίπου 2,3%, εξακολουθώντας να είναι υψηλότερα από το περίπου 1,8% το 2022.

Αυτό, σε συνδυασμό με το ~7% CAGR αύξησης των δανείων το 2022-25, στηρίζει τη διατήρηση του ROTE πάνω από το 10%.

Τα beta των καταθέσεων είναι σημαντικά, καθώς οι εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2023-2025 είναι 17-20% υψηλότερες από το μέσο όρο των αναλυτών, που σημαίνει ότι εξακολουθεί να αναμένει η αμερικανική τράπεζα αναβαθμίσεις των κερδών. Ωστόσο, η εξέλιξη του κόστους χρηματοδότησης θα είναι η μεγαλύτερη διαφορά στις εκτιμήσεις της, καθώς υποθέτει ότι το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες κινείται από το 23% στο 45% περίπου έως το 2025.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο μισός πληθωρισμός προέρχεται από το λάδι

Σχεδόν το μισό ποσοστό από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα προέρχεται από την τιμή του ελαιόλαδου, η οποία έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 70% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελ...

New York Times: Πώς Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία έγιναν ηγέτες της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου με ειδική αναφορά στην Ελλάδα αναφέρονται με εκτενές αφιέρωμά τους οι New York Times. Η αμερικανική εφημερίδα κάνει σύγκρ...

Φόρτωση άρθρων...