Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Morgan Stanley: Θετικό πρόσημο από τις αλλαγές στους δείκτες MSCI - Αυξάνεται η βαρύτητα της Ελλάδας

Οικονομία

Θετικό πρόσημο συνολικά για τη βαρύτητα της χώρας στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών του οίκου MSCI εκτιμά η αμερικανική Morgan Stanley πως θα έχει η προσθήκη της Τράπεζας Πειραιώς και η μετάβαση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στο μικρότερο δείκτη MSCI Greece Small Cap.

Οι αλλαγές στους δείκτες αυξάνουν θεωρητικά την έκθεση των παθητικών διαχειριστών στις ελληνικές μετοχές. Η προσθήκη της Πειραιώς θα προκαλέσει αναδιαρθρώσεις και στις άλλες εννέα μετοχές που θα παραμείνουν στον δείκτη MSCI Greece.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Η προσθήκη της Τράπεζας Πειραιώς θα μπορέσει να προσθέσει 0,04% στον βασικό δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Markets, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών της Morgan Stanley. Από την άλλη πλευρά, θα μειώσει τη στάθμιση κατά 0,01%, η διαγραφή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από τον δείκτη MSCI Greece Standard.

H επενδυτική τράπεζα υπολογίζει ότι οι αλλαγές θα αυξήσουν τη στάθμιση της χώρας στις αναδυόμενες αγορές από 0,46% σε 0,47% ή μεταβολή +0,02% (σ.σ. διαφορά λόγω στρογγυλοποίησης των ποσοστών), ενώ στον δείκτη που αφορά την περιοχής της Αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) και έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη χώρας μας, τον δείκτη της περιοχής μας MSCI EMEA, η στάθμιση της χώρας θα αυξηθεί σε 3,8% από 3,6% ή 0,2%.

Αναφορικά με την προσθήκη της Τράπεζα Πειραιώς, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι παθητικές εισροές κεφαλαίων στη μετοχή θα είναι της τάξεως των 168 εκατ. δολαρίων ή μια επίδραση συναλλαγών ύψους 13 ημερών βάσει της μέση ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας του τελευταίου μήνα.

Για τη διαγραφή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, αναμένει παθητικές εκροές ύψους 63 εκατ. δολαρίων, ή αντίκτυπο στις συναλλαγές 18 ημερών για την κάλυψη της προσφοράς. Όλες οι αλλαγές του οίκου θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου (κλείσιμο στις 31 Αυγούστου).

Επισημαίνει ότι βάσει των στοιχείων των δεικτών MSCI στις 31 Ιουλίου, οι δέκα μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece Standard είναι η Eurobank με ποσοστό συμμετοχής 14,31%, η Mytilineos στο 14,08%, η Alpha Bank στο 12,67%, η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 11,92%, η Jumbo στο 10,89%, ο ΟΠΑΠ στο 10,09%, ο ΟΤΕ στο 9,72%, η ΔΕΗ με ποσοστό 7,85%, η Motor Oil στο 5,31% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο 3,16%.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έλεγχοι, πρόστιμα και πλατφόρμες στη μάχη κατά της ακρίβειας - Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι

Με αυξημένους ελέγχους στην αγορά από κλιμάκια υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης (ΔΙΜΕΑ κτλ), των Περιφερειών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υπό την απειλή εξοντωτικών...

Ποιοι φόροι και εισφορές θα μειωθούν το 2024 και το 2025 - Έρχονται αυξήσεις συντάξεων

Κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο περιλαμβάνει τις δημοσιονομικές προβλέψεις των ετών 2024-2025. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι σε συνοπτικ...

Φόρτωση άρθρων...