Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Μπέρδεμα με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% για όσους έχουν ασφαλισμένα ακίνητα

Οικονομία
Tags: ΕΝΦΙΑ

Σε φιάσκο αναμένεται να εξελιχθεί η διάταξη για την έκπτωση 10% επί του ποσού του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών, οι οποίοι έχουν ασφαλισμένα τα ακίνητα τους.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, ως ασφαλιστέα αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου»!

Μάλιστα, επισημαίνει ότι υπάρχει μια θεμελιώδης αντίφαση, καθώς η τιμή ζώνης είναι το βασικό μέγεθος για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου και περιλαμβάνει και την αξία του οικοπέδου, που αναλογεί σε κάποιον που έχει διαμέρισμα σε πολυκατοικία.

Έτσι, για να κερδίσει κάποιος την έκπτωση 10%, πρέπει να προχωρήσει σε «υπερασφάλιση» των κτισμάτων τους, προσθέτοντας και την αντιστοιχούσα οικοπεδική αξία, παρότι σύμφωνα με τη δεύτερη πρόταση αυτή απαλλάσσεται ρητά! Για να μην αποτύχει η ρύθμιση, πρέπει να οριστεί ρητά ως ελάχιστο όριο ασφαλιστέας αξίας το κατασκευαστικό κόστος κατοικίας, όπως το υπολογίζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, και όχι η συνήθως υπερτιμημένη αξία τους στον ΕΝΦΙΑ.

Ας το δουν λίγο καλύτερο θέμα εκεί στην κυβέρνηση...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...