Πέμπτη
28 Σεπτεμβρίου 2023

«Μπόνους» στους συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου

Οικονομία

Την ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού το 2023 για τους συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Καθημερινή το σχέδιο προβλέπει ότι το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ, που ισχύει σήμερα για όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο, θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες.

Το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού το οποίο η εφορία δεν θα μπορεί να κατάσχει θα αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλει δύο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητάει εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις.

Συγκεκριμένα, για τους οφειλέτες που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ως εξής:

- Φορολογούμενος αφού υπαχθεί σε ρύθμιση αφού καταβάλλει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του, μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

- Το νέο σύστημα προβλέπει ότι το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

- Όσο ο οφειλέτης είναι συνεπής ο συντελεστής θα αυξάνεται. Τα όρια του ακατάσχετου αποφασίζονται κάθε μήνα.

Την ίδια στιγμή βελτιώνονται οι όροι χορήγησης της φορολογικής ενημερότητας για τους φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία. Συγκεκριμένα, μειώνεται το ποσό που θα παρακρατεί ο εφορία επί των χρημάτων που εισπράττουν οι φορολογούμενοι εφόσον πρόκειται για περιοδικές απαιτήσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τριπλός «μποναμάς» για συνταξιούχους: Αυξήσεις, καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς και αναδρομικά

Τριπλό «μποναμά» αναμένει σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων μετά τις 20 Δεκεμβρίου, με την καταβολή των αυξήσεων 3%-3,5% συν τη διόρθωση 0,50%, την καταβολή επιδόματος προσωπικής δ...

Φόρτωση άρθρων...