Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 7,6% – Στο 9,2% στην Ευρωζώνη

Οικονομία

Κατά 1,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022. Αυτό αναφέρει η προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat.

Ο πληθωρισμός της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 7,6% τον Δεκέμβριο από 8,8% που ήταν τον Νοέμβριο του 2022.

Ο ετήσιος πληθωρισμός την ευρωζώνη υποχώρησε τον Δεκέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στο 9,2% από 10,1% τον Νοέμβριο, καθώς συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, ανέφερε σήμερα η Eurostat.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό του πληθωρισμού πέφτει κάτω από το συμβολικό όριο του 10% για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, όταν είχε φθάσει σε ύψος ρεκόρ, στο 10,6%, έπειτα από ενάμισι χρόνο αδιάκοπης αύξησης.

Η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών αφορά μόνο τον τομέα της ενέργειας (ηλεκτρισμός, αέριο, πετρέλαιο…).

Αυτή η συνιστώσα του πληθωρισμού παραμένει εκείνη όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση τιμών τον Δεκέμβριο, η οποία όμως μειώθηκε στο 25,7% από 34,9% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων (του αλκοόλ και του καπνού συμπεριλαμβανομένων) συνεχίζεται, με ετήσια άνοδο 13,8% σε σύγκριση με 13,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η αύξηση των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων συνεχίζεται επίσης, με 6,4% (+0,3% σε σχέση με τον Νοέμβριο), όπως και εκείνη των υπηρεσιών, 4,4% (+0,2%).

Από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης -η Κροατία ήταν η 20ή χώρα που υιοθέτησε το ενιαίο νόμισμα τον Ιανουάριο – το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού καταγράφηκε τον Δεκέμβριο στην Ισπανία, 5,6% και ακολούθησαν το Λουξεμβούργο (6,2%) και η Γαλλία (6,7%).

Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 9,6% στη Γερμανία και στο 12,3% στην Ιταλία. Τα πιο υψηλά ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στις βαλτικές χώρες:  όπως στη Λετονία (20,7%), στη Λιθουανία (20%) και στην Εσθονία (17,5%), σύμφωνα με τα εναρμονισμένα στοιχεία της Eurostat.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του – Ποιοι θα το λάβουν αυξημένο και πώς υπολογίζεται

Αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις θα βρεθεί όποιος εργοδότης δεν καταβάλλει μέχρι την Μ. Τετάρτη το Δώρο Πάσχα. Φέτος μάλιστα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον...

Φόρτωση άρθρων...