Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

Τα νομοθετικά όπλα κατά των Fake News

Μία σημαντική τροποποίηση στο αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων περιλαμβάνεται στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισαν Κυβέρνηση και υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι αλλαγές στο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα βάζουν επί της ουσίας μία ασπίδα προστασίας στην έγκυρη δημοσιογραφία. 

Οπότε για πρώτη φορά στην ελληνική έννομη τάξη με αφορμή τα όσα βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας περιλαμβάνεται στον Ποινικό Κώδικα μια διάταξη για ταβπου κατακλύζουν το Διαδίκτυο και είναι γνήσιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ο λόγος είναι γνωστός. Από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εκτεταμένης διασποράς ψευδών ειδήσεων. 

Η συγκεκριμένη διάταξη που ψηφίστηκε αποτελεί προϊόν πολύ σκληρής προσπάθειας ώστε να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που δεν θα φιμώνει τον Τύπο ούτε θα εμποδίζει την έκφραση απόψεων αλλά θα προστατεύει και το μεγαλύτερο έννομο αγαθό όλων την ίδια τη ζωή.

Διότι δεν μπορεί για παράδειγμα να συνεχιστεί άνθρωποι να χάνουν τις ζωές τους επειδή κάποιοι τους έπεισαν να μην εμβολιαστούν.

Αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις δικαστικές αρχές. Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν άλλωστε χθες ότι αυτή είναι η στόχευση της εν λόγω διάταξης.

Όποιος δημόσια ή μέσω του Διαδικτϋου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή.

Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή μέσω Διαδικτύου ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. 

Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Απάντηση Μπουτσικάκη στον Μώραλη για τη δημιουργία δομής του ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά

Απάντηση προς τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, δίνει ο βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων της Νέας Δημοκρατίας, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, σχετικά με τη δημιουργία δομής του ΟΚΑΝΑ σ...

Φόρτωση άρθρων...