Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Ντόμινο εξελίξεων με φόντο τις ...γαλλικές ανατροπές και τις ελλείψεις φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο

Ο... καύσωνας στη Γαλλία έστειλε τον κόσμο στις παραλίες και στα βουνά και όχι στα εκλογικά κέντρα. Το αποτέλεσμα της κάλπης δείχνει μια πύρρειο νίκη του Μακρόν, ο οποίος δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία και πρέπει να συνεργαστεί. Φαίνεται ότι τα... κουκιά, ίσως βγαίνουν με τους Ρεμπουμπλικάνους, ενώ η απογείωση της Λεπέν στην τρίτη θέση και η τοποθέτηση του νεοκομμουνιστή Μελανσόν, στην αξιωματική αντιπολίτευση, περιπλέκει τα πράγματα.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η Γαλλία αποτελεί κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα των ευρωπαϊκών αποφάσεων σε μια περίοδο, όπου ο άξονας Γερμανίας-Γαλλίας-Ιταλίας εργάζεται προκειμένου να προχωρήσει με γρήγορα βήματα το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Τα πράγματα στη Γαλλία περιπλέκονται μετά το χθεσινό αποτέλεσμα και ο Μακρόν καλείται να βγάλει τα... κάστανα από τη φωτιά!

Ταυτόχρονα η Ευρώπη προωθεί συμφωνίες για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα, όπου όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Πούτιν μπορεί να σταματήσει και εντελώς τη ροή αερίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Γερμανία και Ιταλία έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται για να αντιμετωπίσουν τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα.

Η Γερμανία θα λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της απέναντι στις πρόσφατες μειώσεις των παραδόσεων ρωσικού αερίου, μεταξύ των οποίων θα είναι κυρίως η αυξημένη καταφυγή στον άνθρακα, όπως ανακοίνωσε χθες ο οικολόγος υπουργός Ενέργειας! Πρόκειται για ένα αναγκαίο κακό, μέσα σε συνθήκες έκτακτης κατάστασης. Μάλιστα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η αναγνώριση της λανθασμένης ενεργειακής πολιτικής της Γερμανίας, από τον ίδιο τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα...

Από την άλλη πλευρά, αξίζει να σημειωθεί ότι η ιταλική Eni έγινε η δεύτερη ξένη εταιρεία που κέρδισε μερίδιο σε έργο 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα επεκτείνει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Κατάρ, καθώς η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη κλιμακώνεται και οι τιμές ανεβαίνουν. Η ουσία είναι ότι η Ευρώπη οργανώνεται ενόψει του προσεχούς δύσκολου χειμώνα, όπου ο Πούτιν περιμένει να κάνει τις... πουτινιές του, ώστε να προκαλέσει ανασφάλεια και αναταραχή. Όσοι τον θαυμάζουν, πρέπει να ξέρουν ότι ο λογαριασμός που θα πληρώσουμε όλοι μας θα είναι εφιαλτικός και δεν υπάρχουν δικαιολογίες ή προφάσεις. Όποιος είναι με τον Πούτιν, πρέπει να γνωρίζει ότι θα πληρώσει βαρύ τίμημα και καλό είναι να ξεχάσει αστείες δικαιολογίες, του τύπου "ακρίβεια Μητσοτάκη" και άλλα τέτοια... ανισόρροπα.

Κατά τα λοιπά, η εβδομάδα δεν αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς, πλην του γεγονότος ότι την Παρασκευή το πετρέλαιο ξεκόλλησε από τα 121 δολάρια το βαρέλι και διολίσθησε προς τα 114 δολάρια, εν μέσω εφιαλτικών προβλέψεων για την πορεία της ανάπτυξης τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, οι αγορές, προσπαθούν να... αποκρυπτογραφήσουν τις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες σε σχέση με το αν και κατά πόσο οι παρεμβάσεις στην αγορά των ομολόγων, μπορεί να έχει πρακτικά, κάποιο θετικό και σε κάθε περίπτωση ισχυρό αποτέλεσμα.

Η πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στους κρατικούς τίτλους Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας, δείχνει ότι κάτι καλό... αχνοφαίνεται, αλλά η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας από τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες, βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, προκειμένου να αυξήσουν τα επιτόκια. Το αν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εφιαλτικό σκηνικό, το οποίο θα μεταβληθεί σε σκηνικό... αποκάλυψης, αυτό θα φανεί τους προσεχείς μήνες. Ας είμαστε έτοιμοι για όλα...

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δώρο Πάσχα: Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες – Πότε εκπνέει η προθεσμία πληρωμής

Αντίστροφα μετρά η προθεσμία για την καταβολή του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους από τους εργοδότες. Tο Δώρο Πάσχα θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες στους εργαζόμενους στο...

Φόρτωση άρθρων...