Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

O ενεργειακός «μουτζούρης», η... βότκα και οι... Ρωσίδες, η... έκσταση των ξένων για Εθνική και Eurobank και τα deals-«σκούπα» της Sunlight

Οικονομία

Σε... μάγισσες και χαρτορίχτρες θα πάνε οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να βγάλουν άκρη, σχετικά με το ποιος θα μείνει με τον ενεργειακό "μουτζούρη" τον χειμώνα. Θα πάθει πρώτη το μπλακ-άουτ η Γαλλία; 

Θα τρέχουν οι Γερμανοί σε καταφύγια, προκειμένου να ζεσταθούν; Θα προμηθευτούν ειδικές κουβέρτες οι Αυστριακοί, οι Τσέχοι και οι Πολωνοί; Θα μείνουμε από ρεύμα στην Ελλάδα; Όλα ανοικτά στο ενεργειακό ροντέο...

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Πάντως, οι Ρώσοι, μέσω αρμόδιας κρατικής πηγής που δεν χάνει το χιούμορ, εν μέσω ενός πολέμου με δεκάδες χιλιάδες εχθρούς, μας καλεί να πάμε στη Ρωσία το χειμώνα για να... ζεσταθούμε, καθώς δεν αμφισβητείται η επάρκεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. αλλά προσφέρονται και άλλες... ανέσεις. Μεταξύ αυτών, η άφθονη βότκα και οι... ωραίες γυναίκες, όπως μας "τρολάρουν", τα... παιδιά του Πούτιν. 

Πιθανόν, στη Ρωσία, να μην έχουν συλλάβει τι σημαίνει αυτό που έκανε ο εισβολές πρόεδρος τους και τι σημαίνει για το μέλλον τους. Και είμαστε σίγουροι, ότι στους περισσότερους δεν αρέσουν αυτά που συμβαίνουν. Αλλά, δεν υπάρχει και τρόπος να αντισταθούν, γιατί εκεί ή... εξαφανίζεσαι ή δηλητηριάζεσαι. 

Μιλάμε για  "δημοκρατικά" καθεστώτα, τα οποία μάλιστα έχουν πολλούς "δημοκράτες"-θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδίως στην Ελλάδα. Αν είχαμε την αίσθηση της σοβαρότητας, του μέτρου και της γελοιότητας, θα ήμασταν καλύτερος λαός...

Η βρετανική Barclays προειδοποιεί για ύφεση στην Ευρωζώνη, η οποία θα διατηρηθεί για κάμποσα χρόνια, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός θα επιμείνει, ως αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών. 

Βέβαια, η έννοια της ύφεσης εμπεριέχει την υποχώρηση της ζήτησης, άρα και των τιμών των πρώτων υλών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα στους επόμενους μήνες, θα έχουμε ιστορικές εξελίξεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα χρηματιστήρια, προσπαθούν να... πατήσουν σε κάτι θετικό, προκειμένου να διατηρήσουν το θετικό momentum του Ιουλίου. 

Ο προηγούμενος μήνας ήταν, μετά από από 4 μήνες, ανοδικός, αλλά αυτό από μόνο του, εξηγεί ότι η κίνηση αυτή ήταν μάλλον μια τεχνική αντίδραση. Χθες, οι χρηματιστηριακοί δείκτες, αναζητούσαν κατεύθυνση, αλλά οι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και δεν ρισκάρισαν να... απλωθούν περισσότερο. 

Εξαίρεση αποτέλεσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με σημαντική άνοδο 1,50%, στις 863,61 μονάδες, έχοντας ως λοκομοτίβα τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έκλεισε με κέρδη άνω του 6%. Όλα αυτά στον απόηχο, πολύ θετικών εκθέσεων και εκτιμήσεων για τον τραπεζικό κλάδο και κυρίως για τις Εurobank και Εθνική, οι οποίες ανακοίνωσαν αποτελέσματα-έκπληξη την περασμένη Παρασκευή.

Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης

Deutsche Bank, Citigroup, Axia και JP Morgan, με σχετικές εκθέσεις τους εμφανίζονται... εκστασιασμένες από τα μεγέθη που ανακοίνωσαν οι δύο τράπεζες.

Οι τρεις επενδυτικοί οίκοι έστειλαν ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές σε σχέση με τις προοπτικές των Ελληνικών τραπεζών, κάτι που είχαμε επισημάνει στο χθεσινό άρθρο. Ειδικά για τους δύο συγκεκριμένες τράπεζες, οι προαναφερόμενοι οίκοι έκαναν την...αρχή, αναπροσαρμόζοντας τις τιμές-στόχους.

Σύμφωνα με την JP Morgan, η τιμή-στόχος για την Εθνική ορίζεται στα 4,50 ευρώ και η σύσταση είναι για απόδοση μεγαλύτερη από το βάρος της αγοράς (οverweight). Deutsche Bank, η Εθνική βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο, παρουσιάζοντας σημαντική ανάκαμψη της κερδοφορίας φέτος και θετικές προοπτικές για τη διετία 2023-2024, παρά τη μακροοικονομική αβεβαιότητα και δίνει τιμή-στόχο 4,40 ευρώ. Η Axia Research δίνει τιμή-στόχο 5,50 ευρώ με σύσταση για «αγορά», επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

H Citigroup δίνει τιμή-στόχο τα 1,30 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 46%, σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και διατηρεί τη σύσταση για αγορά, με βάση τις επιδόσεις και την πορεία των μεγεθών φέτος και του χρόνου. Η Deutsche Bank δίνει τιμή-στόχο τα 1,20 ευρώ, επισημαίνοντας τις εξαιρετικές προοπτικές της τράπεζας, ενώ η Axia Research διατηρεί επίσης τη σύσταση για αγορά, με τιμή-στόχο τα 1,45 ευρώ. Η JP Morgan σημειώνει ότι η Eurobank παρουσίασε ένα εντυπωσιακό σύνολο αποτελεσμάτων για το β’ τρίμηνο, ξεπερνώντας σημαντικά της προβλέψεις της, δίνοντας τιμή-στόχο τα 1,56 ευρώ και σύσταση για απόδοση μεγαλύτερη από αυτήν της αγοράς.

«Σκούπα» η Sunlight

Σε νέες επεκτατικές κινήσεις προχώρησε ο όμιλος Sunlight του Παναγιώτη Γερμανού, ο οποίος εξαγοράζει, επενδύει και ενισχύει συνεχώς τη θέση του, μέσα σε μια ραγδαία μεταβαλλόμενη αγορά ενέργειας, ως αποτέλεσμα των διεθνών εξελίξεων.

Το Sunlight Group ανακοίνωσε την εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε η BMG Energy σε ποσοστό 22% στην Sunlight European Battery Assemby (SEBA) και τη Sunlight Italy. Σύμφωνα με την εταιρεία, η συγκεκριμένη συμφωνία ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δυναμική της παρουσία στην Ιταλία και εντάσσεται στο ευρύτερο επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει την ταχεία υλοποίηση επενδύσεων πολλών εκατομμυρίων για την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας και την επέκταση του δικτύου πωλήσεων και υπηρεσιών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς της Δυτικής Ευρώπης και των ΟΕΜ (Κατασκευαστές Αρχικού Εξοπλισμού).

Η συμφωνία υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα και έγινε γνωστή χθες, μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου Sunlight, κ. Λάμπρου Μπίσαλα και των κυρίων Flavio Scaramuzza και Wilhelm Menghin, ιδιοκτητών της BMG Energy. Προβλέπει την εξαγορά των μετοχών της BMG Energy στην Sunlight European Battery Assembly (SEBA) και στη Sunlight Italy. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Sunlight Group γίνεται ο μοναδικός ιδιοκτήτης της SEBA και της θυγατρικής της, Sunlight Italy, και θα προχωρήσει σε νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίσαλο, η SEBA αποτελεί τη βασική μονάδα συναρμολόγησης της Sunlight στην Ευρώπη και μετά την απόκτηση του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου, "προχωράμε στην εκτέλεση του φιλόδοξου επιχειρηματικού μας σχεδίου για την υποστήριξη της ανάπτυξης τόσο της παραγωγικής όσο και της εμπορικής μας παρουσίας στη Δυτική Ευρώπη". 

Η SEBA (Sunlight European Battery Assembly) αποτελεί το εργοστάσιο συναρμολόγησης της Sunlight Group στην Ευρώπη, το οποίο παράγει μπαταρίες αξιοποιώντας κυψέλες που κατασκευάζονται στο Βιομηχανικό Συγκρότημα Sunlight Group στην περιοχή της Ξάνθης. 

Η Sunlight Italy υποστηρίζει τη λειτουργία της SEBA, εστιάζοντας στη διευκόλυνση των πωλήσεων, και στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών και τελικών χρηστών των προϊόντων της Sunlight, ακόμη και μετά την πώληση. 

Το Sunight Group αποτελεί έναν όμιλο που ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους προσβευτές του εγχώριου επιχειρείν.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μιχαηλίδου: Ξεκινά η καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Άνοιξε σήμερα, 18/4, η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές, δηλαδή σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Πλέον και α...

Φόρτωση άρθρων...