Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Ο Ερντογάν παίζει τα ...ρέστα του, τα σχέδια Σταϊκούρα για το Χ.Α. και η ...αυτάρκεια με ΑΠΕ

Ο Ερντογάν βρίσκεται σε... περίεργη ηλικία και η απώλεια της ψυχραιμίας αποτελεί κακό σύμβουλο. Τόσο για τον ίδιο, όσο και για τη χώρα του. Σκέφτεται να... ξαναμπουκάρει στη Συρία και απειλεί την Ελλάδα, αλλά ίσως έχει απώλεια συνείδησης, για το τι μπορεί να σημάνουν τέτοιες πράξεις και κινήσεις.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Επιπλέον, το τι σόι απειλές είναι αυτές, όταν η τουρκική οικονομία βρίσκεται με το ένα πόδι στον γκρεμό, με τον πληθωρισμό να καλπάζει άνω του 100%, τους επενδυτές να φεύγουν σωρηδόν και την τουριστική κίνηση να βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα της... ξεφτιλισμένης λίρας, αυτά μόνο ο ίδιος, μπορεί να τα... χωρέσει στην κεφαλή του!

Η παρουσία Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έχει εξοργίσει τον... Παλατινάτο. Απειλείται στις δημοσκοπήσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης των στριμώχνουν, οι Κούρδοι καραδοκούν, ενώ ο... "Mitsotakis yok" έχει απωλέσει και το ισχυρό χαρτί της οικονομίας που τον κρατάει στον... θρόνο ως Πρόεδρο (και με μια πρωθυπουργική θητεία), από το 2003 έως σήμερα. Τον Μάιο του 2004, έγινε ο πρώτος Τούρκος Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα από το 1988 και ο πρώτος που είδε τους μουσουλμάνους της Θράκης από το 1952. Ήταν μια συνάντηση στο πλαίσιο της... κουμπαριάς με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παρέστη ως μάρτυρας στον γάμο της κόρης του μετέπειτα... Σουλτάνου! Αλλά αυτά, είναι... περσινά ξινά σταφύλια!

Το ενδεχόμενο σύρραξης με την Τουρκία είναι τόσο πιθανό, όσο και η πτώση ενός τεράστιου μετεωρίτη στη Γη! Δηλαδή, μπορεί να συμβεί ανά πάσα ώρα και στιγμή ή και... καθόλου. Πάντως, αν η Τουρκία κάνει την πρώτη κίνηση, ίσως αυτή να είναι και η... τελευταία της! Μια χώρα που απομακρύνεται συνεχώς από τις αρχές και τις αξίες του δυτικού κόσμου, με ολοένα και περισσότερους εξαθλιωμένους πολίτες, με τη μεσαία τάξη να βλέπει με μισό... μάτι το ισλαμιστικό κρεσέντο του Ερντογάν, δεν μπορεί ο ίδιος, να έχει τύχη. Βέβαια, μια πολεμική εμπλοκή με την Ελλάδα, είναι ξεκάθαρο, ότι θα κάνει τη γη να φύγει κάτω από τα πόδια, αμφότερων των πλευρών.

Το καλοκαιρινό σκηνικό έντασης που στήνει ο Ερντογάν έχει σε πρώτο πλάνο την αύξηση των ροών λαθραίων μεταναστών στη χώρα μας και σε δεύτερο πλάνο τις σκέψεις του Σουλτάνου για νέο... ντου στη Συρία. Ωστόσο, φανταζόμαστε ότι οι σύμβουλοι του, μπορούν να του εξηγήσουν τι σημαίνει πόλεμος με την Ελλάδα, σε σχέση με τις τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας του, αλλά και τις κυρώσεις που θα του επιβληθούν. Το ίδιο φανταζόμαστε, ότι θα του έχουν εξηγήσει και για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία...

Βέβαια, ακούμε και το κωμικό από τους Τούρκους, ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται για... πόλεμο! Μόνο τρολ του διαδικτύου που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να τα... μασήσουν αυτά, για να μιλήσουν για τον... κακό Μητσοτάκη που θέλει... φέρετρα, όπως στο Σαχέλ! Επιπλέον, ένας πόλεμος σε μια περίοδο, όπου ο Ερντογάν περιμένει τους τουρίστες να κάνουν... κάρπα στην ημιθανή τουρκική οικονομία, θεωρείται τουλάχιστον ως αυτοκτονικό εγχείρημα. Πρέπει να είσαι τρόφιμος ψυχιατρείου, για να σκεφτείς κάτι τέτοιο!

Πάμε και ένα βήμα παραπέρα. Τα 6 Ραφάλ που παραλάβαμε από τη Γαλλία και πίνουν... καφέ στην Τανάγρα, ανά πάσα στιγμή μπορούν να υποβάλλουν τα... διαπιστευτήρια τους στην Κωνσταντινούπολη, εφόσον, ο γείτονας, κάνει το μοιραίο λάθος. Ο Ερντογάν προσπαθεί να στείλει μηνύματα για μια στρατηγική τακτικού πολέμου με την Ελλάδα, αλλά κάπου υπάρχουν κενά. Τι θέλει να πετύχει; Σε πρώτη φάση, απλά τροφοδοτεί τα πολεμικά σενάρια για να συσπειρώσει όσο γίνεται περισσότερους εξαθλιωμένους Τούρκους πολίτες. Ίσως, να επιδιώκει την πραγματοποίηση ενός crash test, για να φοβίσει τον κόσμο ή να πάρει ανάσα από την πίεση που του ασκεί εκ δεξιών, το σύστημα των "Γκρίζων Λύκων", με τους οποίους συγκυβερνά. Εκεί, πάμε πάσο. \

Ως Ελλάδα, πρέπει να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, είτε για ορθόδοξο, είτε για ανορθόδοξο πόλεμο με την Τουρκία. Δεν απειλούμε κανέναν, ανήκουμε στον δυτικό κόσμο που σέβεται τα σύνορα, τις αρχές και τις αξίες, αλλά δεν θα είμαστε και διατεθειμένοι να ανεχθούμε τον επιτιθέμενο. Η εισβολή του Χασάπη Πούτιν στην Ουκρανία και οι θηριωδίες των Ρώσων, έχουν ξυπνήσει τους πάντες. Από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, έως τη γειτονιά μας. Κατά τα λοιπά, σ΄ έναν πόλεμο, χαμένοι βγαίνουν και οι δύο. Όμως, περισσότερο χαμένος βγαίνει αυτός που θα ρίξει τον πρώτο πύραυλο, χωρίς να έχει υπολογίσει, τι τον περιμένει! Ο πόλεμος είναι η παραίτηση από τη λογική. Και η λογική πρέπει να εξαντληθεί σε επίπεδο διπλωματίας και συμμαχιών.

Προτεραιότητα στο Χ.Α. με σχέδιο Σταϊκούρα

Φεύγοντας από τα... πολεμικά και... πολεμοχαρή, να πάμε στα θετικά μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο του υπουργείου Οικονομικών, σε σχέση με τις προθέσεις για τη δημιουργία ενός Χρηματιστηρίου, που θα αποτελεί succe story.

Μετά από 12 χρόνια μιζέριας και περιορισμών, λόγω των μνημονίων και της... θηλιάς στις τράπεζες (ας είναι... καλά ο... Γιάνης και ο Αλέξης!), τώρα αρχίζει να γράφεται μια νέα σελίδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Είμαστε προ των πυλών της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας και συνεπώς, αναμένουμε δυνητικά τεράστια και ποιοτικά χαρτοφυλάκια, που σήμερα, δεν μπορούν να έχουν σοβαρή έκθεση σε μια χώρα, που είναι ακόμη στην... εντατική, αλλά με την προοπτική εξόδου από αυτήν, πολύ σύντομα.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα, τη συνεργασία με την DG REFORM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για τη Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, η οποία θα συμμετάσχει καθοριστικά στην αναγέννηση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, μέσω από πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωσης, το οποίο υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Και όσοι καταλαβαίνουν τι πάει να γίνει, το κατάλαβαν. Για τους υπόλοιπους, δεν χρειάζεται να τους εξηγήσουμε, γιατί πολύ απλά δεν θα καταλάβουν.

Το Σχέδιο Σταϊκούρα στοχεύει σε μια επιθετική αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς σε ανεπτυγμένη αγορά, με μεταρρυθμίσεις σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, λογιστικών προτύπων και ενισχυμένης εποπτείας και με την παροχή κινήτρων για να αυξηθεί η ζήτηση και η προσφορά χρηματοοικονομικών προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει και χρήση της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (Fintech), αλλά και χρηματοδοτικών εργαλείων βιώσιμης χρηματοδότησης.

Έως το τέλος του έτους, θα έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος των προτάσεων, ο οποίος θα έχει και έντονο... αμερικανικό χρώμα! Μην ξεχνάμε ότι στις 10 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Capital Link, χτυπώντας και το καμπανάκι της έναρξης των συναλλαγών σε μία από τις συνεδριάσεις της Wall Street, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Πέρα από τις επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών χαρτοφυλακίων, ο Χρήστος Σταϊκούρας, συζήτησε και για την οργάνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σύμφωνα με τα πρότυπα, του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου του κόσμου, δηλαδή της Νέας Υόρκης. Για να έρθουν οι επενδυτές, δεν αρκεί η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και το περιβάλλον πρέπει να είναι πολύ απλοποιημένο. Συνεπώς, η μεγάλη πρόκληση είναι το πώς θα καταστεί ακόμη πιο ελκυστικό το Χρηματιστήριο Αθηνών, τόσο σε επίπεδο εισροής κεφαλαίων, όσο και σε επίπεδο αξιοπιστίας ως προς τη λειτουργία του.

Αυτάρκεις με ΑΠΕ!

Στις καλές ειδήσεις της χθεσινής ημέρας, θα εντάξουμε και την εκτίμηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ότι σε 3-4 χρόνια, θα είμαστε σε θέση ως χώρα να καλύψουμε το σύνολο των ημερήσιων αναγκών της χώρας σε ενέργεια, από ανανεώσιμες πηγές και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας.

Στο πλαίσιο του 10ου συνεδρίου Athens Energy Dialogues, που ολοκληρώνεται σήμερα, ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις, ενώ αν μη τι άλλο, θέλουμε να κρατήσουμε την εκτίμηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας μέσω και της διασύνδεσης με την Αίγυπτο. Επισημαίνουμε αυτά τα πολύ καλά νέα, γιατί συχνά πυκνά από αυτήν εδώ τη στήλη, έχουμε αναφερθεί στην τεράστια ευκαιρία που δημιούργησε για την Ελλάδα ο... Πούτιν, βάφοντας ωστόσο, με αίμα τη γη της Ουκρανίας.

Απόδειξη είναι το γεγονός ότι το ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό και ως εκ τούτου, το μόνο που έχουμε να συστήσουμε στην κυβέρνηση, είναι να τρέξει γρήγορα τους φακέλους των αδειοδοτήσεων. Επιπλέον, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι έρχεται ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για ιδιοκατανάλωση στη μέση βιομηχανία, προκειμένου να υπάρξει φθηνή ενέργεια και να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα των "φουσκωμένων" λογαριασμών.

Αν δε, η κυβέρνηση "κουρέψει" την ηλεκτρονική γραφειοκρατία και απλοποιήσει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες στην αγορά των ακινήτων, η οποία συνδέεται με όλες τις μορφές επένδυσης, τότε είναι δεδομένο ότι πολύ συντομότερο απ΄ ότι αναμένει κάποιος, θα έχουμε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα. Αν όμως οι εξαγγελίες απογοητεύσουν στην πράξη του επενδυτές, τότε σίγουρα δεν θα φταίνε αυτοί...

Good news από ΔΕΗ, Alpha και ΟΤΕ

Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις α΄ τριμήνου των εισηγμένων και χθες είχαμε καλά νέα, από τη ΔΕΗ και την Alpha Bank.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη 170 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση τζίρου στα 2,24 δισ. ευρώ και ελεγχόμενες ζημίες 30,3 εκατ. ευρώ. Η επιχείρηση διέθεσε 360 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα της έκρηξης του ενεργειακού κόστους. Τα λειτουργικά κέρδη της επιχείρησης διαμορφώθηκαν στα περυσινά επίπεδα και η κατάσταση φαίνεται ότι είναι πλήρως ελεγχόμενη. Το υποδειγματικό μάνατζμεντ από τον επικεφαλής Γιώργο Στάσση, αποτελεί το... ζουμί της όλης ιστορίας, καθώς πριν από 3 χρόνια, η επιχείρηση ήταν στα πρόθυρα της καταστροφής, λόγω των πολιτικών που ακολουθούσαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας, ανακοίνωσε ότι θα γίνουν αυξημένες επενδύσεις στα δίκτυα διανομής, ενώ θα αυξηθούν τα projects μέσα στα επόμενα τρίμηνα. Η ΔΕΗ έχει εξασφαλισμένη υλοποίηση από πλευράς αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ, ισχύος 4 Γιγαβάτ και επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Επίσης, η επιχείρηση είχε ισχυρή χρηματοοικονομική στήριξη, μέσω της πώλησης του 49% της συμμετοχής της στον ΔΕΔΔΗΕ, στο αυστραλιανό fund Macquarie Asset Management. Πρόκειται για μία στρατηγική συμμαχία της ΔΕΗ με τον μεγαλύτερο διαχειριστή υποδομών παγκοσμίως! Επιπλέον, η διατήρηση του μάνατζμεντ στη ΔΕΗ, δείχνει και το επίπεδο εμπιστοσύνης που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές στα assets, που παράγουν αξίες.

Περνώντας στα αποτελέσματα της Alpha Bank, θα σταθούμε στη βελτίωση της ποιότητας της κερδοφορίας που πέτυχε στο α΄ τρίμηνο, αλλά και στις ανακοινώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου, Βασίλη Ψάλτη, για διανομή μερίσματος το 2023, που θα ανέρχεται στο 20%-30% των κερδών που θα προκύψουν! Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ και αφορούσαν τους κλάδους κοινής ωφελείας, του εμπορίου, της ενέργειας, της μεταποίησης και του τουρισμού. Παράλληλα, ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων μειώθηκε σε 12% τον Μάρτιο 2022, από 43% ένα χρόνο πριν και αναμένεται να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό το δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, "η Alpha Bank κατέγραψε μία ισχυρή δυναμική τους πρώτους μήνες του 2022, επιβεβαιώνοντας ότι η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης που προβλέπει το Στρατηγικό της Σχέδιο αποφέρει βιώσιμη κερδοφορία, κεφαλαιακή ευρωστία, βελτιωμένα έσοδα και ενίσχυση όλων των βασικών μεγεθών. Βρισκόμαστε σε τροχιά επίτευξης των στόχων μας για το 2022, την ίδια στιγμή που ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων υποχώρησε στο 12% τον Μάρτιο και αναμένεται να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό ήδη από το β’ τρίμηνο του έτους".

Τέλος, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στις εξαιρετικές επιδόσεις που σημείωσε η ΒΟΧ, η υπηρεσία food delivery της COSMOTE, καθώς κατάφερε να φτάσει τα 10.000 συνεργαζόμενα καταστήματα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό success story του Ομίλου ΟΤΕ και ήδη η... μικρή ΒΟΧ είναι απλωμένη σε 64 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, σε μόλις 3 χρόνια λειτουργίας! Ενδεικτικό της δυναμικής του ΒΟΧ, που κάθε χρόνο διπλασιάζει σχεδόν τους χρήστες του, είναι ότι στο ξεκίνημά του συνεργάζονταν με περίπου 3.000 καταστήματα εστίασης, μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν στα 5.000 και πέρυσι έφτασαν τα 9.000. Διευρύνοντας ταχύτατα το δίκτυο των συνεργατών του σε νέες περιοχές, με μεγάλες αλυσίδες εστίασης, δημοφιλή brands και τοπικές επιχειρήσεις, το ΒΟΧ τον τελευταίο χρόνο κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τις ημερήσιες παραγγελίες μέσω site/app. Σημειώνεται ότι το ΒΟΧ φέρνει καθημερινά στην πόρτα των καταναλωτών και τα ψώνια τους από τα σούπερ μάρκετ «Μασούτης» και «Κρητικός».

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Πάνω από 15.000 φιάλες αλκοολούχων με παραποιημένες συσκευασίες δεσμεύτηκαν στο λιμάνι του Πειραιά

Τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ αφού εντόπισαν, δέσμευσαν αλκοολούχα ποτά σε παραποιημένες συσκευασίες στο λιμάνι του Πειραιά. Ο έλεγχος από την ΑΑΔΕ πραγματοποιήθηκε κατόπιν ανάλ...

Φόρτωση άρθρων...