Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Ο... γρίφος των τιμολογίων ρεύματος

Ο κόσμος είναι... μπερδεμένος σχετικά με το... χρώμα που πρέπει να διαλέξει στα τιμολόγια ρεύματος, αλλά χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, αποκάλυψε ότι ο ίδιος θα εφαρμόσει στο σπίτι του, το "πράσινο" τιμολόγιο.

Την ίδια στιγμή, τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, παραπέμπουν σε μειωμένες τιμές ρεύματος από τον Ιανουάριο, όταν δηλαδή θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα τιμολόγησης. Μάλιστα, το ρεύμα θα είναι φθηνότερο τον πρώτο μήνα του 2024, τόσο σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα, όσο και με την περυσινή χρονιά. Ο βασικός λόγος για τα μειωμένα τιμολόγια είναι η χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο βρίσκεται κάτω από τα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επιτρέποντας φθηνότερη παραγωγή ρεύματος και επιτρέποντας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να πάρουν... βαθιά ανάσα.

Το πιο ενθαρρυντικό σε σχέση με το φυσικό αέριο είναι ότι τα συμβόλαια παράδοσης που έχουν υπογραφεί για το νέο έτος κινούνται και αυτά στα ίδια επίπεδα με τα τρέχοντα, δηλαδή κάτω από τα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με φθηνό φυσικό αέριο, θα έχουμε φθηνή τιμή χονδρικής για το ρεύμα, οπότε αναλόγως χαμηλή θα είναι και η αντίστοιχη στη λιανική. Σήμερα, η χονδρική τιμή του ρεύματος κινείται στα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση της ΔΕΗ με τα δύο τιμολόγια που κυμαίνονται γύρω από τα 0,175 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αποτελεί προσαρμογή στα νέα δεδομένα κα τις προσδοκίες για διατήρηση των τιμών του ρεύματος στα περίπου στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά.

Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να σκεφτούμε όλοι ότι με τιμές φυσικού αερίου στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα πέρυσι, είχαμε χονδρική τιμή του ρεύματος στα 700 ευρώ! Βέβαια, όλα αυτά έρχονται από την εποχή, όπου πρωτίστως η Ευρώπη και δευτερευόντως ο υπόλοιπος πλανήτης, δέχθηκαν το πολυεπίπεδο σοκ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Από πέρυσι τα δεδομένα άλλαξαν. Το πλαφόν των 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Σεπτέμβριο του 2022 και η έκρηξη των προμηθειών υγροποιημένου αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο, άλλαξαν τη ροή του... ματς! Νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μπορούν πλέον να σχεδιάσουν πιο ορθολογικά την καθημερινότητα τους, ενώ η Ευρώπη έχει όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για να προστατεύσει τους πάντες, από το ενδεχόμενο επανάληψης παρόμοιων καταστάσεων. Η περιπέτεια στην οποία μας έβαλε ο Πούτιν με την εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειες της, δεν πρέπει και δεν μπορεί να επαναληφθεί.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...