Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Ο κορωνοϊός, ο Πούτιν, το ενεργειακό σοκ και η μάχη του Ερντογάν με τον πληθωρισμό

Ένα σημαντικό τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας εξακολουθεί ακόμη να πιστεύει  την "ψεκασμένη" προπαγάνδα για όλα τα θέματα που καθορίζουν τη ζωή μας ειδικά κατά την τελευταία διετία αλλά και πιο πριν.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι από το Φεβρουάριο του 2020 και μέχρι τώρα, έχουμε μια νέα διαβάθμιση του συμπεριφορικού γίγνεσθαι των πολιτών, σε σχέση με όσα γνωρίζαμε κατά τα... πέτρινα χρόνια του σκληρού πυρήνα των μνημονίων.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ένας μεγάλος αριθμός... αλάνθαστων και... ψαγμένων συμπολιτών μας "είδε" σενάρια συνωμοσίας κατά την εφαρμογή των μνημονίων και όχι το δομικό πρόβλημα της "μπουκωμένης" από δανεικά οικονομίας, τα οποία "παρήγαγαν" μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, εκτός πραγματικότητας, τα οποία μας οδήγησαν σε απότομο "ξεφούσκωμα" και απότομη προσγείωση. Για να το πούμε λιανά, αν κάποιος σου παρέχει κάθε βράδυ 2 κιλά προβατίνα και ένα μπουκάλι ουίσκι, είναι ένας εξαιρετικός... ευεργέτης. Όταν όμως, θα σκάσει το εγκεφαλικό ή το έμφραγμα, αλλάζει άρδην η προσέγγιση του πράγματος...

Με το στρεβλό τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της οικονομίας από 1982 και μετά, πιστεύαμε ότι ήρθε η ώρα της... δικαίωσης, για συντάξεις στα 50 ή 55 έτη, μισθούς πάνω από την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας κλπ. Η κατάρρευση της Lehman Brothers οδήγησε σε κρίση δανεισμού, καθώς οι αγορές δεν ήταν διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν τα άκρως... παλαβά οικονομικά και μακροοικονομικά κόλπα μας.

Ερχόμαστε στο σήμερα, μέσα από το πρόσφατο... χθες. Η προσέγγιση σημαντικού τμήματος του παγκόσμιου πληθυσμού σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, έφερε στο προσκήνιο, τον λάθος τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και ο οποίος, μπορεί να αποβεί μοιραίος, αν απουσιάζουν η λογική και η υπευθυνότητα. Όταν το πράγμα ξεφεύγει, τότε φταίνε οι... κυβερνήσεις. Όταν οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα για να μαζευτεί η διασπορά, τότε έχουμε... Χούντα! Ο κορωνοϊός είναι εδώ και από το χειμώνα, μπορεί να επιστρέψουμε στα... γνώριμα σκηνικά των προηγούμενων δύο ετών. Ας έχουμε το νου μας, γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα έχουμε να διαχειριστούμε και ένα επιπλέον ζήτημα, σε σχέση με όσα έχουν προκύψει από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 και μετά...

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η συμφορά με... ονοματεπώνυμο

Ανάλογη με την "ψεκασμένη" αντίληψη πολλών για τον κορωνοϊό είναι και η προσέγγιση για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

Ιδίως, στη χώρα μας,  μάλλον πρέπει να ντρεπόμαστε για τον τρόπο... κατανόησης που επιδεικνύει ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού έναντι του εισβολέα Πούτιν, ο οποίος με αστείες προφάσεις περί... αποναζιστοποίησης της Ουκρανίας, σκορπάει τον θάνατο. Και δεν είναι μόνο οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί Ουκρανοί, αλλά και δεκάδες χιλιάδες νεκροί Ρώσοι στρατιώτες και στρατιωτικοί, που έχουν βυθίσει στο πένθος τις οικογένειες τους, καθώς πληρώνουν την αμετροέπεια του εγκληματία ηγέτη τους.

Αυτό το τμήμα του πληθυσμού με τα... φιλοπουτινικά αισθήματα, δεν θέλει να πιστέψει ότι η έκρηξη των τιμών της ενέργειας, οφείλεται σε αυτόν τον τύπο. Η αύξηση των τιμών μετά την έξοδο από τα σκληρά περιοριστικά μέτρα, πριν περίπου ένα χρόνο, ήταν αναμενόμενη, αλλά μέχρι ενός ορίου και σύμφωνα με τη λειτουργία των νόμων της προσφοράς και ζήτησης στην οικονομία. Τα πράγματα όμως, άρχισαν να παίρνουν διαστάσεις... αγριότητας από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η Δύση είχε πλέον μπροστά της όλα τα στοιχεία που συνηγορούσαν σε επίθεση των Ρώσων στην Ουκρανία. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο, έφεραν λίγο αργότερα την εισβολή. Νωρίτερα, οι αγορές είχαν αρχίσει να σιγουρεύονται, όταν έβλεπαν τις ποσότητες φυσικού αερίου από την Gazprom να περιορίζονται και τα αποθέματα να μειώνονται. Ψιλά γράμματα για τους θαυμαστές του Πούτιν, οι οποίοι πιστεύουν ότι για την έκρηξη των τιμών φταίνε οι... ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, γιατί υποστηρίζουν μια χώρα που γειτνιάζει με τη Ρωσία και η Ρωσία... φοβήθηκε ότι θα της επιτεθεί, ενώ την ίδια ώρα η Ουκρανία ετοιμαζόταν για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Ποτέ μια χώρα που θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εισβάλλει σε άλλη, γιατί αλλιώς δεν έχει θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Πούτιν, είτε αρέσει είτε όχι, είναι η πηγή του κακού για όσα έχουν συμβεί και θα συμβούν στη ζωή μας. Έβαψε την Ουκρανία με το αίμα των αθώων πολιτών της, πήρε στο λαιμό του χιλιάδες Ρώσους στρατιωτικούς και στρατιώτες και πυροδότησε την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου και κατ΄ επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη του κόστους παραγωγής και του πληθωρισμού, τροφοδότησε και τροφοδοτεί την εκρηκτική αύξηση των τιμών των τροφίμων, απειλεί με θάνατο λόγω πείνας περισσότερα στρώματα πληθυσμού στην αφρικανική ήπειρο και αλλού και οδηγεί σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το γεγονός ότι ακόμη και μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, η τιμή του "μαύρου χρυσού" έφτασε στα 123 δολάρια το βαρέλι, δείχνει πόσο... άγρια είναι τα πράγματα. Και θα γίνουν πολύ χειρότερα από το φθινόπωρο και τον προσεχή χειμώνα, αν δεν έχει πετύχει με χειροπιαστές αποδείξεις το σχέδιο των Ευρωπαίων για μείωση της εξάρτησης από τις ρωσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές. Η Ρωσία του Πούτιν είναι τελειωμένη για τη Δύση, αλλά και η Δύση θα... βογκήξει. Η απειλή ενός πολύ αναβαθμισμένου ενεργειακού σοκ με... ιπτάμενες τιμές πετρελαίου, αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από το προσεχές φθινόπωρο, είναι στο... τραπέζι.

Επιπλέον, ακόμη και μια χρεοκοπία της Ρωσίας σε μεταγενέστερο χρόνο, θα αποτελέσει παγκόσμιο πρόβλημα. Η έκρηξη του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων, ξαναφέρουν στο προσκήνιο τα ζητήματα διαχείρισης του παγκόσμιου δημοσίου χρέους. Έτσι, θα βρεθούμε σε καταστάσεις πραγματικού και οικονομικού πολέμου, που δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε σήμερα.

Η Ελλάδα στέκεται όρθια μέσα σε όλο αυτό το δυσμενές περιβάλλον και μάλιστα αποτελεί έναν από τους πλέον συνεργάσιμους και αξιόπιστους συνομιλητές σε όλα τα επίπεδα. Όταν αυτό αναλύεται με όρους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας, τότε τα πράγματα γίνονται πιο... περίπλοκα, αν μάλιστα, έχεις στη γειτονιά σου έναν τύπο που φέρει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον Πούτιν. Είναι "Οι διάβολοι", όπως έγραψε προ ημερών στον τίτλο του, το γαλλικό περιοδικό Le Point, έχοντας φωτογραφία με χειραψία του Πούτιν με τον Ερντογάν. Ο αναθεωρητισμός των δύο... ημίτρελων αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο πρόβλημα με παγκόσμιες προεκτάσεις, αλλά και υψίστη εθνική σημασία γαι την Ελλάδα...

Ταγίπ Ερντογάν: Η πρόκληση με ονοματεπώνυμο

Όσο ο Ερντογάν οδηγούσε την οικονομία της Τουρκίας σε διαρκώς υψηλότερα επίπεδα (είναι η 14η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη από πλευράς ΑΕΠ και μέλος του G-20), οι προκλήσεις των γειτόνων μας, ήταν... προβλέψιμες.

Ωστόσο, η... ενόχληση των Τούρκων από την ηγετική εμφάνιση Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ως εκπροσώπου του Ελληνισμού, σε συνδυασμό με το ανηλεές διπλωματικό πρεσάρισμα της Τουρκίας για τον αναθεωρητισμό της, φαίνεται ότι βάζουν στην εξίσωση, με εμφατικό τρόπο τον στρατιωτικό παράγοντα. Η κρίση του 2020 με αφορμή και τις ορδές λαθραίων μεταναστών στον Έβρο είχε μια άλλη αξιολόγηση, σε σχέση με αυτή που ισχύει στην παρούσα φάση. Οι Τούρκοι προετοιμάζονται για επίθεση σε ελληνικά νησιά, λέει η μία εκδοχή. Αν λάβουμε υπόψιν την... τρέλα του Πούτιν, το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον Ερντογάν.

Η άλλη οπτική του πράγματος, θέλει τον Ερντογάν να γίνεται πιο επιθετικός, καθώς είναι στριμωγμένος στο εσωτερικό του από τις δημοσκοπήσεις. Φαίνεται ότι η κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα του δίνει κάποιους πόντους, σε μια περίοδο, όπου η οικονομία της Τουρκίας παραπέμπει σε σκηνικό κατάρρευσης. Άρα, το αφήγημα της οικονομίας έχει καταρρεύσει πλήρως και αυτό που αναδεικνύεται είναι η κρίση με την Ελλάδα. Όταν ο παρανοϊκός γείτονας δει ότι δεν υπάρχει ελπίδα επανεκλογής μετά από σχεδόν 2 δεκαετίες, τότε ένας τρόπος υπάρχει: πόλεμος με την Ελλάδα και αναβολή των εκλογών!!! Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μην γκρεμιστεί το καθεστώς που έχει στήσει, καθώς φαίνεται, ότι στην περίπτωση απώλειας της εξουσίας, τότε αυτός και όλο το σόι, θα έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα...

Πάντως, ο Ερντογάν επιδιώκει μέσα από αυτό το... πολεμικό σκηνικό, να... υπενθυμίσει τον ρόλο της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ, αλλά και ως μελλοντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλει γεωπολιτικά, ενεργειακά και οικονομικά ανταλλάγματα, για να ρίξει τους τόνους. Βλέπει ότι τον μπλοκάρουν παντού και ειδικά στις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν θέλει να πετύχει όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα του νέου ενεργειακού χάρτη, που θα διαμορφωθεί στη Μεσόγειο, μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και βλέπει ότι η Ελλάδα είναι πολύ σοβαρό εμπόδιο. Το ίδιο και οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, οι οποίοι έχουν βάλει τη φωτογραφία του Ερντογάν στον τοίχο και πετάνε... βελάκια!

Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού για τους προσεχείς μήνες. Ο Ερντογάν βλέπει ότι μέσα στην τουριστική περίοδο δεν γίνεται να... πυροβολήσει τα πόδια του και περιμένει να πάρει μερικές ανάσες σε οικονομικό επίπεδο, μπας και μπει ένα φρένο στα εντεινόμενο κλίμα δυσαρέσκειας απέναντι του.  Το τέλος της τουριστικής περιόδου και το γεγονός ότι έχει "καεί" το χαρτί της οικονομίας για τον Ερντογάν, ίσως μας φέρει, εντός του φθινοπώρου και του προσεχούς χειμώνα, μπροστά σε καταστάσεις, που δεν έχουν συμβεί από την εισβολή στην Κύπρο το 1974...

Ο πολεμικός συναγερμός απέναντι στις... Ερντογανικές απειλές, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτων καταστάσεων στην ενέργεια και τον πληθωρισμό, λόγω Πούτιν, είναι στο τραπέζι. Απειλούνται πολλά πράγματα για τη χώρα και για τον δυτικό κόσμο στον οποίο ανήκουμε. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για... απαντήσεις. Το στάδιο της εγρήγορσης, φαίνεται ότι το έχουμε αφήσει πίσω μας... Δυστυχώς, η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι μετά από μεγάλες υγειονομικές κρίσεις, ακολουθούν οι οικονομικές και στη συνέχεια, σε πολλές περιπτώσεις, τον... λόγο έχουν τα όπλα. Τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία και ανατρεπτικά... Ας είμαστε έτοιμοι για όλα και για πάρα πολλά! Ακόμη και γι αυτά που πιστεύαμε ότι ανήκουν σε περασμένες εποχές και αφορούσαν άλλες γενιές...

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυξημένες 5,8% σε αξία οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το α’ τρίμηνο του 2024 - Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών το α' τρίμηνο του 2024, με την αξία τους να αυξάνεται κατά 5,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, σύμφωνα μ...

Φόρτωση άρθρων...