Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Ο Λευκός Οίκος, η Ελλάδα τα ευρώ που γίνονται ...ρούβλια και ενεργειακά «stories» ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ΕΛΠΕ

Το ΝΑΤΟ θέλει να... μεγαλώσει, αλλά η Τουρκία δεν φαίνεται να είναι και τόσο... ζεστή, για να εγκρίνει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους κόλπους της Συμμαχίας. Και οι δύο χώρες είχαν παραδοσιακά ουδέτερες σχέσεις, αλλά η εισβολή του Πούτιν στη Ρωσία, τις οδηγεί ταχέως  στην... αγκαλιά του ΝΑΤΟ. 

Ο Ερντογάν κάνει τον δύσκολο, αβαντάροντας επί της ουσίας τον Πούτιν, αλλά και εκβιάζοντας καταστάσεις, μέσω της διεκδίκησης ανταλλαγμάτων από τους Αμερικανούς, για να κάνει το... ψυχικό!

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέποντας ότι θα ανατιναχτεί το σύστημα στον αέρα, αν σταματήσει η ροή φυσικού αερίου, έδωσε οδηγίες για τον τρόπο μετατροπής των δολαρίων και των ευρώ σε ρούβλια, έτσι ώστε να γίνει το... χατίρι του Πούτιν και να μην μπλέξουμε άσχημα. Ίσως είναι μια κίνηση που πιθανόν να έχει πλούσιο παρασκήνιο, αποσκοπώντας και σε μια ένδειξη καλής θέλησης, ώστε να καταγραφούν μικρά βήματα σύγκλισης, βάζοντας ένα... στοπ στα... άλματα απόκλισης, που έχουν σημειωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά. 

Κατά τα λοιπά, το πετρέλαιο σημείωσε χθες και νέα άνοδο και όλοι έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια, καθώς ούτε επιδοτήσεις μπορούν να ανακόψουν την ξέφρενη κούρσα, ούτε σενάριο αποκλιμάκωσης είναι ορατό στον ορίζοντα. Και τα άγρια παιχνίδια της... γάτας (Ρωσία) με τον... σκύλο (Δύση) συνεχίζονται!

Η Ελλάδα στον Λευκό Οίκο!

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ σχετίζεται με όλα τα προαναφερόμενα. Ευρωπαίοι και ΗΠΑ βλέπουν ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις και πειράματα σε όλα τα επίπεδα.
Η Ελλάδα είναι ένας από τους πλέον αξιόπιστους εταίρους και ταυτόχρονα ο κρίσιμος κρίκος σε μια νέα αλυσίδα που αρχίζει να δημιουργείται στους δρόμους της ενέργειας. 

Όσο νωρίτερα το καταλάβουν οι εταίροι μας, τόσο το καλύτερο γι αυτούς και εμάς. Η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας, είναι δεδομένο ότι έχει στρατηγικό στόχο, την υπεράσπιση της ελληνικής επικράτειας, από μελλοντικούς... Πούτιν! Το καλό το μαγαζί το προστατεύεις με συστήματα ασφαλείας για να μην είναι εύκολα προσβάσιμο στους επίδοξους κατσαπλιάδες...

Ο Μητσοτάκης χθες ξετύλιξε στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, κάτι που πρέπει να "τρέξει" με γοργούς ρυθμούς. Οι Αμερικανοί με τις βάσεις τους σε κρίσιμες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας, οι Γάλλοι με την πώληση των Ραφάλ και η οριοθέτηση της Αλεξανδρούπολης ως... ιερού συνόρου του δυτικού κόσμου (είχε γίνει η αρχή το 2020 στον Έβρο), είναι μόνο η πρόγευση των όσων θα ακολουθήσουν. 

Οι προσδοκίες από το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλες και αυτή τη φορά, υπάρχουν δεδομένα, γεγονότα και αποδείξεις.
Η αυξημένη παρουσία Αμερικανικών κολοσσών στη χώρα μας, δείχνει τον δρόμο. Και όπου πάνε οι Αμερικανοί, ακολουθούν και οι υπόλοιποι, ενώ όλοι μαζί πηγαίνουν εκεί που πιστεύουν ότι θα είναι δύσκολο, να απειληθούν οι επενδύσεις και τα συμφέροντας τους. Και τα δικά τους συμφέροντα τυγχάνει να ταυτίζονται με τα δικά μας. Η Ελλάδα βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο σχέσεων τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Ευρώπη. Αυτό πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί με κάθε τρόπο. Επιπλέον, δεν έχουμε την πολυτέλεια στο μέλλον, να μπλέξουμε πάλι με περιπέτειες, τύπου 2015...

Ανάπτυξη και παροχές

Μπορεί το πετρέλαιο να μας έχει... γκαντεμιάσει, αλλά καθημερινά έρχονται ενθαρρυντικά νέα για την οικονομία, τα οποία ελπίζουμε να μην ακυρωθούν από ένα... πυρηνικό ολοκαύτωμα!

Ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει σωρευτική ανάπτυξη 6,6% τη διετία 2022-2023 και επιπλέον 12 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ του 2021. Μιλάμε πάντα με βάση τα σημερινά δεδομένα και την ανάλυση κάποιων στοιχείων για τους προσεχείς μήνες, με το ρίσκο που υπάρχει πάντα. Κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει και ας το έχουμε αυτό στο μυαλό μας...

Το 2023, αν δεν... στραβώσουν πολύ τα πράγματα, πάμε για πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% και δημόσιο χρέος 180% του ΑΕΠ. Βέβαια, ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να είναι υψηλός και του χρόνου, αποτελώντας εμπόδιο. Ωστόσο, τουρισμός, επενδύσεις, εξαγωγές πάνε... ρολόι, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης θα μας συνοδεύουν τουλάχιστον έως το 2028 και από κει και πέρα, δύο ευχές πρέπει να κάνουμε: να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και να μην υπάρξει ανατροπή στις εκλογές που θα γίνουν στη χώρα μας το 2023.
Δεν είναι ώρα για παιχνίδια με ανεύθυνους και τυχοδιώκτες πολιτικάντηδες, οι οποίοι ακόμη και αν τους παραδώσεις στρωμένο... μαγαζί, είναι ικανοί να το ανατινάξουν και να μιλάνε για... νίκη! Όπως αυτή που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκλογική διαδικασία για την τυπική επανεκλογή του ως μοναδικού υποψήφιου, την περασμένη Κυριακή. 

Όταν ακούς δηλώσεις περί... πρωτιάς, επειδή το κόμμα... κατάφερε να έχει 7.000... λιγότερους ψηφοφόρους από το τρίτο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ(!), τότε σκέφτεσαι κλάδους της ιατρικής επιστήμης, που θα πρέπει να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη περίπτωση! Σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση, με το μυαλό ενός... Τσίπρα, ο πενταπλασιασμός των εγγεγραμμένων στο κόμμα, θα οδηγήσει και σε πενταπλάσιο ποσοστό στις εκλογές, δηλαδή κάπου στο 156%!!! Syrizomathematics σε πολιτική προβολή...

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα βολικό αντίπαλο για τον Μητσοτάκη, ο οποίος, σημειωτέον, ποτέ δεν έχει ηττηθεί από τον παλαιότερο εν ενεργεία αρχηγό κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών κάνει ασκήσεις με βάση την ανάπτυξη και το δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος επιτρέπει περαιτέρω... ανοίγματα και παροχές. Όσο θα "τρέχει" η ανάπτυξη, ταυτόχρονα θα "τρέχουν" και οι παροχές. 

Το πρώτο τετράμηνο, με ενσωματωμένους δύο μήνες του πολέμου, φαίνεται ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού πήγε πολύ καλύτερα απ΄ ότι θα περίμεναν και οι πλέον αισιόδοξοι. Το έλλειμμα είναι μικρότερο κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, τα φορολογικά έσοδα υπερέβησαν τον στόχο κατά 506 εκατ. ευρώ και αν μη τι άλλο, διευρύνονται τα περιθώρια για επιδοτήσεις, επιδόματα και λοιπές παροχές. Φαίνεται ότι υπάρχει και ένα σχετικά ικανοποιητικό "λίπος" για τους επόμενους μήνες, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές "τρύπες", λόγω των επιπτώσεων του πληθωρισμού. 

Αλλά, στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι διαθέτουμε ένα πολύ σπουδαίο "όπλο", το οποίο επιτρέπει αισιοδοξία. Και αυτό δεν είναι άλλο από τον τουρισμό, ο οποίος πάει πολύ καλύτερα και από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις...

"Τρέχουν" τα ενεργειακά stories

Οι εγχώριες εταιρείες ενέργειας με συμμαχίες και περαιτέρω ενίσχυση του προφίλ τους "τρέχουν" με ταχύτατους ρυθμούς στον ενεργειακό μετασχηματισμό της οικονομίας, διεκδικώντας περίοπτη θέση στα μελλοντικά deals που θα γίνουν μέσα στο... οικόπεδο μας, με τους μεγαλύτερους "παίκτες" της Δύσης.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (του Γιώργου Περιστέρη), διαβεβαιώνει τις αγορές και στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι έως το 2029, θα υπάρχουν σίγουρα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και δικαιωμάτων (EBITDA) πάνω από 700 εκατ. ευρώ, μέσω της εφαρμογής του επενδυτικού πλάνου που θα υλοποιηθεί έως το 2025. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εταιρείας "η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα, διαθέτοντας όλα τα εχέγγυα για να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλους στις ΑΠΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο". Το μήνυμα ελήφθη...

Και πάμε στα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία φαίνεται ότι το 2023, θα... σερβίρουν πρωινό με λειτουργικά κέρδη 50 εκατ. ευρώ από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Ανδρέα Σιάμισιη, ο οποίος ενημέρωσε τους αναλυτές, με αφορμή τα μεγέθη του α΄ τριμήνου. Οι στόχοι που έχουν τεθεί προβλέπουν αύξηση της ισχύος στα 400 μεγαβάτ το 2023 και 600 μεγαβάτ το 2024 ενώ ως το 2030 θα ξεπεράσει τα 2 Γιγαβάτ με ανάπτυξη νέων έργων αλλά και εξαγορές.

Στα παραπάνω, προσθέτουμε τις κινήσεις της ΔΕΗ, τους Μυτιληναίου, της Motor Oil και πολλών άλλων που έχουν συλλάβει τα μηνύματα των καιρικών, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, έστω και μετά από ένα τραγικό γεγονός, όπως αυτό του πολέμου στην Ουκρανία. Οι κρίσεις πρέπει να μετατρέπονται σε ευκαιρίες για να "τρέξουμε" προς την κανονικότητα. Ασχέτως, αν κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η κανονικότητα δεν αποτελεί ευκαιρία, θεωρώντας ως ευκαιρία για την ικανοποίηση των δικών τους τυχοδιωκτικών μωροφιλοδοξιών, την ανωμαλία! 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τυχοδιώκτες πολιτικοί που δεν γνωρίζουν από αγορές και οικονομία, στο τέλος τρώνε το κεφάλι τους.. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να μην τους δώσει ο λαός την ευκαιρία να τον κάνουν να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο, όπως έγινε την περίοδο 2015-2019...

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το 1555 «κερδίζει το στοίχημα» της εξυπηρέτησης του πολίτη - Οι απαντημένες κλήσεις έχουν ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια

Έχοντας αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το χάος των κατεβασμένων τηλεφώνων, τις πολύωρες αναμονές και την ταλαιπωρία, το 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξυπηρετ...

Φόρτωση άρθρων...