Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Οι ανεμογεννήτριες μηδένισαν την τιμή του ρεύματος λόγω των ισχυρών ανέμων

Κατάρρευση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος σημειώθηκε χθες, καθώς οι ισχυροί άνεμοι έκαναν τις ανεμογεννήτριες στα αιολικά πάρκα, να γυρίζουν σαν... τρελές, μηδενίζοντας μάλιστα για κάμποσες ώρες την τιμή του!

Όλοι γνωρίζουμε τους γραφικούς σ΄ αυτήν τη χώρα που αντιτίθενται στα αιολικά πάρκα. Πρέπει να τους πληροφορήσουμε ότι χθες η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος μειώθηκε κατά 30% και διαμορφώθηκε στα 46 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 0,046 ανά κιλοβατώρα. 

Το Σάββατο η τιμή της μεγαβατώρας είχε κλείσει στα 65 ευρώ! Να πληροφορήσουμε επίσης τους ανεγκέφαλους, ότι χθες για εννέα ώρες, η χονδρεμπορική τιμή, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις προσφορές των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, ήταν μηδέν!

Γιατί συνέβη το παραπάνω; Για δύο λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι χθες φυσούσαν ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα οι ανεμογεννήτριες να γυρίζουν σαν... τρελές. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μειώθηκε η ζήτηση, καθώς ο κόσμος έκανε τη βόλτα του και γενικά ήταν μια μέρα, όπου η ζήτηση και η κατανάλωση ρεύματος ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, δεν χρειάστηκε να δουλέψουν εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο ή τον λιγνίτη και έτσι η ζήτηση καλύφθηκε μόνο από τα αιολικά πάρκα.

Οι εξελίξεις αυτές, ίσως βάλουν λίγο... μυαλό στους ανεγκέφαλους που δεν έχουν καταλάβει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πηγή πλούτου και ενεργειακής αυτάρκειας για τη χώρα. Οι ΑΠΕ αποτελούν τη φθηνότερη τεχνολογία παραγωγής ρεύματος, έναντι των μονάδων φυσικού αερίου και λιγνίτη. 

Μην ξεχάσουμε επίσης να επισημάνουμε ότι το καλοκαίρι με τον παρατεταμένο καύσωνα, τα φωτοβολταϊκά συστήματα, ήταν αυτά που εξασφάλισαν πλήρη επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα θα είχε υποστεί ένα μπλακ-άουτ τεραστίων διαστάσεων, μέσα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. 

Σκεφτείτε τι σημαίνουν οι εξελίξεις αυτές για την τσέπη των πολιτών, το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων και εν τέλει πόσα περισσότερα θα μπορούσαν να σημαίνουν για τις τιμές των προϊόντων. 

Μόνο ως ιδανικούς αυτόχειρες ή εχθρούς της πατρίδας θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε όλους αυτούς που δεν βλέπουν το προφανές, εξυπηρετώντας είτε ηθελημένα είτε από... βλακεία τα συμφέροντα άλλων και όχι του τόπου τους!

Λουκάς Γεωργιάδης

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Πώς θα κουρέψετε τα πρόστιμα έως και 75%

Εκπτώσεις στα πρόστιμα που έχει επιβάλλει η Εφορία μπορούν να επιτύχουν φορολογούμενοι επιλέγοντας την εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Η πρώτη ρύθμιση «τρέχει» ήδη, λήγει στις 30...

Φόρτωση άρθρων...