Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ξανά στόχος της νέας φορολαίλαπας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: "Χαράτσια"-φωτιά για τις μεταβιβάσεις

Οικονομία

Αντιμέτωποι με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις θα βρεθούν σύντομα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε μεταβίβαση.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών εκτινάσσει στα ύψη το φόρο μεταβίβασης με αποτέλεσμα να καταστεί ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση η αγοραπωλησία ενός ακινήτου.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν σήμερα τα «Νέα» με παραδείγματα, σε πέντε μήνες, οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα κοστίζουν έως 50% ακριβότερα με την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών.

Η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τετραγωνικών στην Κερατέα επιβαρύνεται σήμερα με φόρο μεταβίβασης 1.701 ευρώ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2019 για το ίδιο ακίνητο ο φόρος εκτοξεύεται στα 2.551,50 ευρώ, με αύξηση 50%.

Τα φορολογικά χτυπήματα στην αγορά ακινήτων είναι αλλεπάλληλα. Η πρώτη κεραμίδα θα χτυπήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όταν σχεδόν 1.000.000 φορολογούμενοι θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να έχει φουσκώσει ακόμη και πάνω από 200 ευρώ.

Τα μεγάλα θύματα των νέων αντικειμενικών είναι χιλιάδες φορολογούμενοι με μεσαία ακίνητη περιουσία.

Ποιοι θα επιβαρυνθούν

Οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας αλλά και σε «μεσαία» προάστια του Λεκανοπεδίου, όπως ο Αλιμος, η Καλλιθέα, τα Βριλήσσια, ακόμη και στην Κερατέα θα δουν τον φόρο μεταβίβασης να εκτινάσσεται στα ύψη.

Αυτό σημαίνει ότι σε περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες θα είναι αυξημένες συμφέρει η πραγματοποίηση μεταβιβάσεων μέχρι το τέλος του έτους και όχι από την 1/1/2019 και μετά.

Η αγορά ακινήτων στην καρδιά της Αθήνας, όπου κυριαρχεί η μόδα του Airbnb, θα είναι ακριβότερη το 2019, με τον φόρο μεταβίβασης να αυξάνεται ακόμη και πάνω από 30%.

Οι περιοχές στις οποίες αυξάνονται οι τιμές ζώνης από τον Ιανουάριο είναι περισσότερες από 6.000 και είναι κυρίως οι λεγόμενες "λαϊκές περιοχές" αλλά και τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Για παράδειγμα, η αντικειμενική αξία ενός διαμερίσματος 100 τ.μ., 25ετίας, στην Καλλιθέα που ανέρχεται σήμερα στα 61.425 ευρώ, με την αύξηση της τιμής ζώνης αυξάνεται στα 90.675 ευρώ.

Αν κάποιος προχωρήσει σήμερα στην αγορά του συγκεκριμένου διαμερίσματος θα πληρώσει φόρο μεταβίβασης 1.842,75 ευρώ. Εάν αναβάλει την αγορά για το 2019 τότε ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει εκτοξεύεται στα 2.720,25 ευρώ, αύξηση 47,63%.

Ωστόσο, το νέο ελληνικό μνημόνιο έχει και συνέχεια για τους φορολογούμενους, η οποία δεν θα είναι και τόσο ευχάριστη.

Έρχονται νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας που περιλαμβάνουν:

- την πραγματοποίηση άλλων δυο αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες, το 2019 και 2020. Με την αναπροσαρμογή που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο δεν ολοκληρώθηκε η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές στις περιοχές που οι πρώτες είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις δεύτερες.

Πρόκειται κυρίως για τις λεγόμενες "λαϊκές περιοχές" καθώς και τις τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι αυξήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν συνολικά και το 40%

- παρεμβάσεις για τον περιορισμό του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος της ελληνικής ναυτιλίας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επιβολή ενός νέου φόρου στα μερίσματα από ναυτιλιακά κέρδη που εισέρχονται στην Ελλάδα και στη χρονική επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας

- μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020 (ή πιθανόν και από το 2019). Από τη μείωση του αφορολόγητου θα προκληθεί μια επιβάρυνση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, έως και 650 ευρώ ετησίως. Η επιβάρυνση αυτή θα πλήξει κυρίως τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...