Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Οι κίνδυνοι από τη στάση της Τουρκίας, το αύριο των αγορών και η Sunlight

Οικονομία

"Χώνευση" τιμών είχαμε χθες στα χρηματιστήρια, την ίδια στιγμή που όλοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα... μελλούμενα. Στη Γερμανία βλέπουν ότι έρχεται μια κρίση ανάλογη με αυτήν της Lehman Brothers το 2008 (η οποία έφερε σε αδιέξοδο την Ελλάδα και ακολούθως μας ήρθαν τα μνημόνια), ενώ η UBS έθεσε χθες σε... λειτουργία το "πιθανόμετρο" σε σχέση με τις εξελίξεις.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, το πρώτο εξάμηνο μας οι κίνδυνοι γρηγορότερα και περισσότερο, ώστε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, που τροφοδοτεί την άνοδο των επιτοκίων των ομολόγων και την πτώση των μετοχών. Η UBS αναλύοντας τέσσερα σενάρια, δίνει πιθανότητες 40% για "ομαλή προσγείωση", 30% για ύφεση, 20% για στασιμοπληθωρισμό και 10% για αναθέρμανση της οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές τονίζουν ότι η ζήτηση για εμπορεύματα παραμένει σταθερή, παρόλο που ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μετριάζεται και οι προμήθειες είναι περιορισμένες. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης είναι ότι τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και η πτώση του πληθωρισμού θα οδηγήσουν σε υποχώρηση των τιμών του χρυσού το δεύτερο εξάμηνο στα 1.700 δολάρια ανά ουγκιά. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η UBS συστήνει ουδέτερη στάση για τις μετοχές Το δια ταύτα της έκθεσης είναι ότι μέσα από τέτοιες αναταραχές, στη συνέχεια έρχονται θετικές αποδόσεις. Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εκθέσεις βασίζονται στα μέχρι στιγμής δεδομένα, ωστόσο, η σημερινή κατάσταση έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης αλλά κια πολλών άλλων γεωγραφικών περιοχών του πλανήτη από τη Ρωσία, είναι μια διαδικασία, αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο. Άρα και εντελώς απρόβλεπτο.

Μέσα στο γενικότερο αρνητικό κλίμα, ας έχουμε υπόψιν μας και την παράμετρο της Τουρκίας, γιατί πέρα από τις απειλές προς την Ελλάδα, οι οποίες στρέφονται επί της ουσίας και κατά της Δύσης, φαίνεται ότι το πρόβλημα στην οικονομία είναι πιο εφιαλτικό, απ΄ ότι μπορεί να πίστευε και ο πλέον απαισιόδοξος. Η γειτονική μας χώρα βλέπει τα συναλλαγματικά της αποθέματα να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών και το νόμισμα να... ξεφτιλίζεται κάθε μέρα. Και βέβαια, σε ότι αφορά την Ελλάδα, όχι μόνο αποστρατιωτικοποίηση νησιών θα ζητήσει ο Ερντογάν, αλλά, μπορεί να ζητήσει και τον πλανήτη ολόκληρο, καθώς βλέπει ότι καταρρέει.

Το success story της Sunlight και οι συμβολισμοί

Το αρνητικό κλίμα και η αβεβαιότητα που υπάρχει γενικώς, δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν success story.

Μια τέτοια περίπτωση, αποτελεί η Sunlight, του επενδυτικού ομίλου Olympia, του Παναγιώτη Γερμανού. Οι... πόρτες των τραπεζών είναι ανοικτές και αυτό επιβεβαιώθηκε και από το νέο δάνειο, ύψους 150 εκατ. ευρώ που έλαβε ο όμιλος από την Εθνική Τράπεζα. Το δάνειο είναι επταετούς διάρκειας, ενώ η εταιρεία έχει λάβει και κοινοπρακτικό δάνειο 125 εκατ. ευρώ από τις Alpha και Eurobank.  

Στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων για την υλοποίηση του πενταετούς επιχειρηματικού πλάνου της Sunlight για το διάστημα 2021-2026, ύψους 125 εκατ. ευρώ καθώς και η κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Η νέα χρηματοδότηση πρόκειται να υποστηρίξει περαιτέρω τους επιχειρηματικούς και επενδυτικούς στόχους της Sunlight να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος, μπαταρίες ιόντων λιθίου, και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Στόχοι που θα πραγματοποιηθούν μέσω αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της εταιρείας στην Ελλάδα (Ξάνθη, Κομοτηνή και Κιλκίς), την Ιταλία (Βερόνα και Βινιόλα) και τις ΗΠΑ (Βόρεια Καρολίνα). Κεφάλαια πρόκειται επίσης να διατεθούν για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με έμφαση στην τεχνολογία λιθίου. Η Sunlight Group επιδιώκει να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο αποθήκευσης ενέργειας, κατέχοντας ήδη σημαντικό ποσοστό της αγοράς.

Με οργανική και μη ανάπτυξη, η Sunlight σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου πωλήσεων, διανομής και παροχής υπηρεσιών της, και την ενίσχυση της εφοδιαστικής της αλυσίδας. Όσοι έχουν όραμα, πλάνο και στρατηγική, παίρνουν το ρίσκο τους, το οποίο, σπάνια δεν βγαίνει. Τέτοιες περιπτώσεις επιχειρήσεων αποτελούν το ζητούμενο για το μέλλον της χώρας. Αν μη τι άλλο αποτελούν ανάχωμα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτές που περνάμε.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα ρύθμιση στο φορολογικό νομοσχέδιο - Εξώδικη επίλυση με έκπτωση 20% έως 80% στις προσαυξήσεις

Νέου τύπου ρύθμιση που θα διευκολύνει το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που καταλογίζουν οι φορολογικοί έλεγχοι, αλλά και να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια από μαζικές προσφυ...

Υπουργείο Οικονομικών: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη

Πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη αναδείχθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2023. Το υπου...

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Περισσότεροι από 44.000 έχουν κάνει δήλωση της απασχόλησής τους

Περίπου 44.000 είναι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που έχουν υποβάλλει δήλωση της απασχόλησής τους, από τα τέλη Φεβρουαρίου που ενεργοποιήθηκε η σχετική πλατφόρμα από το υπουργείο Ερ...

Φόρτωση άρθρων...