Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Όλη η Ελλάδα ένα… απέραντο hub τεχνολογίας

Οικονομία

Ανεβαίνει συνεχώς ο πήχης των επενδύσεων σε Hubs έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, όχι μόνο από ξένους «κολοσσούς» αλλά και από εγχώριους ομίλους, με φόντο την καινοτομία, την ψηφιακή τεχνολογία και την εκπαίδευση του κατάλληλα καταρτισμένου έμψυχου που θα στελεχώσει την αγορά στην επόμενη της μέρα.

Στον απόηχο του πρόσφατου digital economy forum με διοργανωτή τον ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας), ένα από τα πάνελ τα οποία έβγαλαν …ειδήσεις στο πλαίσιο του event ήταν εκείνο με θέμα συζήτησης: «Δημιουργώντας ένα διεθνές Hub ψηφιακής τεχνολογίας – Επενδύσεις και εξωστρέφεια».

Με συντονιστή τον Β’ Αντιπρόεδρο Δ.Σ. του ΣΕΠΕ, Βασίλη Ορφανό και ομιλητή τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, οι εκπρόσωποι των ΙΒΜ, Deloitte, Profile Software και του Enterprise Greece αποκάλυψαν ενδιαφέρουσες πτυχές των νέων σχεδίων τους και απάντησαν από κοινού θετικά στο κεντρικό ερώτημα: αν η χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε έναν διεθνή τεχνολογικό «κόμβο» και συμφώνησαν ότι «υπάρχει δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού και ταλέντο, ικανό να κάνει την διαφορά» και άλλα πλεονεκτήματα, όπως η γεωγραφική της θέση, η ποιότητα ζωής και το σταθερό πολιτικό της περιβάλλον.

Μία Ελλάδα η οποία αρχίζει να μετατρέπεται σε ένα …απέραντο ψηφιακό Hub, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που προηγήθηκαν και όσες νέες προσελκύει, σύμφωνα με το newmoney.

Το 2022 θεωρείται –όπως ειπώθηκε από τον υπουργό- έτος ορόσημο για μεγάλη ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών και της πληροφορικής, η οποία εξελίσσεται σε μια από τις «βαριές βιομηχανίες» της ελληνικής οικονομίας με αρκετές εταιρείες του κλάδου να «εξάγουν» τεχνογνωσία –πέρα από την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι ρυθμοί ψηφιοποίησης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Κατά κοινή παραδοχή, ο τεχνολογικός κλάδος συναντά «ευήκοα ώτα» και έχει προσεγγίσει την πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ, αυξάνεται η απορροφησιμότητα ειδικοτήτων όπως οι μηχανικοί από την αγορά αλλά και οι ανάγκες –με ιδιαίτερη αναφορά στην Βόρεια Ελλάδα. Μια άλλη παράμετρος, είναι η παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για τις επενδύσεις στην έρευνα και μια σειρά προκλήσεων που χρήζουν αντιμετώπισης…

IBM: Στα πλάνα της 3ο κέντρο καινοτομίας

Την πιθανή ίδρυση και 3ου κέντρου καινοτομίας προανήγγειλε ο Δημήτρης Πρίμπας, Διευθυντής Τομέα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών ΙΒΜ Ελλάδας & Κύπρου.

«Έχουμε επενδύσει σε δυο κέντρα καινοτομίας και αριστείας στην Ελλάδα, το ένα από το 2014 που έχει ως αντικείμενο τα big data και τα business analytics και τυγχάνει γενικότερης απήχησης και το άλλο από το 2020, εξειδικευμένο στον τραπεζικό χώρο. Πρωτοβουλίες που λάβαμε σε δύσκολα χρόνια για την χώρα. Ο σκοπός μας είναι τα επόμενα χρόνια αυτά να τα επεκτείνουμε και διερευνούμε ενδεχόμενο για ένα τρίτο 3ο…», αποκάλυψε και εξήγησε ότι πρόκειται για περιοχές με πολύ μεγάλη ζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Πρωταρχικός στόχος είναι η ενίσχυση των δυο κέντρων, στα πλαίσια της στρατηγικής της IBM και το τρίτο βρίσκεται, επαναλαμβάνω, σε φάση διερεύνησης. Συνεχίσουμε τις επενδύσεις και ενθαρρύνουμε τις εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε να αναπτυχτούν. Είναι καλό για όλους μας η ευρύτερη αγορά πληροφορικής να αναπτύσσεται υγιώς…».

Υπογράμμισε την ενίσχυση της διασύνδεσης των πανεπιστήμιων με την αγορά και το συνολικότερο rebranding της χώρας…

Profile: Συνεχίζεται η επένδυση στην Θεσσαλονίκη

Σε σχέση με τα νέα πλάνα της πιο διεθνοποιημένης, ίσως, ελληνικής εταιρείας πληροφορικής με παρουσία σε 45 χώρες και ηγετική θέση στον κλάδο του χρηματοοικονομικού λογισμικού , ο Ευάγγελος Αγγελίδης, CEO της Profile Software, ανέφερε ως προς το κέντρο τεχνολογίας της στην Θεσσαλονίκη ότι η επένδυση συνεχίζεται και η «…καινοτομία αποτελεί τον μόνο τρόπο για να μπορέσεις να επιβιώσεις στον διεθνή ανταγωνισμό, είναι μονόδρομος».

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, το τεχνολογικό Hub της εισηγμένης ιδρύθηκε με στόχο να αποκοπεί από το καθημερινό line of business των δραστηριοτήτων της Profile στην Αθήνα μέρος της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, για να κάνει απρόσκοπτα η «ομάδα» της Θεσσαλονίκης:

«Αυτό το σκεπτικό έχει δουλέψει άριστα και μετά από 1,5 χρόνο έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Είναι η μονάδα η οποία αναπτύσσει τις νέες ψηφιακές εφαρμογές των προϊόντων μας. Για παράδειγμα, την καινούργια ψηφιακή τραπεζική πλατφόρμα της εταιρίας μας και άλλα εργαλεία ΑΙ, ML κ.α. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε βάθος χρόνου και έχουμε τουλάχιστον 3-4 χρόνια επένδυσης…», σχολίασε και ανάφερε μεταξύ των λόγων που οδήγησαν την Profile σε αυτή την κίνηση το γεγονός ότι «…υπάρχει πολύ ταλέντο, πάνω από 5 σχολές στην Θεσσαλονίκη μπορούν δυνητικά να παράξουν μηχανικούς πληροφορικής. Υπάρχουν πολλοί μηχανικοί γρήγοροι και πολύ ευέλικτοι στο πως αντιμετωπίζουν τα προβλήματα» όπως και «την δημιουργία ενός οικοσυστήματος  στο οποίο θέλουμε να έχουμε ρόλο και είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι από πορεία του project».

Στα προαπαιτούμενα για να επιτευχθούν οι στόχοι και να καταφέρει η Ελλάδα να συγκριθεί -για παράδειγμα- με το Ισραήλ ή την Σουηδία ο κ.Αγγελίδης συμπεριέλαβε το πλήθος των resources, την ανάγκη να δοθεί χρόνος στα Πανεπιστήμια για να παράγουν τους μηχανικούς που θα στελεχώσουν την αγορά, όπως και την προώθηση του ελληνικού branding…

Deloitte: Projects σε τρεις ελληνικές πόλεις

Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε και ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte Greece η οποία έχει ιδρύσει Πρότυπο Κέντρο Τεχνογνωσίας επενδύοντας στο ταλέντο νέων εξειδικευμένων επαγγελματιών και στην διασύνδεση με την Πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Ναι, θα επενδύσουμε κι άλλο. Φθάσαμε σε έναν μαγικό αριθμό, τα 700 άτομα με στόχο να υπερβούμε τα 900, όλοι τους Έλληνες από την Βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη θα «μεγαλώσει» και παράλληλα πραγματοποιούμε ανάλογες δράσεις στην Πάτρα και την Κρήτη, για να αντλήσουμε ταλέντο και να εκπαιδεύσουμε στελέχη…», τόνισε αναγνωρίζοντας την συμβολή της εξωστρέφειας και της καινοτομίας στο ελληνικό επιχειρείν.

Ανέφερε ότι ο ρόλος της εταιρείας του είναι πιο ευρύς, καθότι προηγήθηκαν ανάλογες επενδύσεις άλλων ομίλων στην Ελλάδα για τις οποίες η Deloitte συναίνεσε μέσω μελέτης για την βιωσιμότητα τους. Μίλησε για σημαντικά βήματα για την μετατροπή της Ελλάδας σε «κόμβο» τεχνολογίας και έθεσε προϋποθέσεις, όπως το απαιτούμενο ρυθμιστικό περιβάλλον, η περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρωπίνου δυναμικού και οι ψηφιακές υποδομές.…

Enterprise Greece: Φέρνει 50 angel investors για start up

Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο ο φορέας του οποίου ηγείται σκοπεύει να συμβάλει στην εξέλιξη της ελληνικής τεχνολογικής αγοράς, την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της και να την βοηθήσει να αδράξει περισσότερες ευκαιρίες ο Γεώργιος Φιλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, της Enterprise Greece δήλωσε ικανοποιημένος με όσα ακούει στο πάνελ περί επενδύσεων σε κέντρα καινοτομίας και παραδέχθηκε ότι η πανδημία επέδρασε αρνητικά ως προς τις προσπάθειες για την προώθηση του κλάδου στο εξωτερικό.

Διαβεβαίωσε, όμως, ότι «…Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος θεωρούμε ότι το 2022 θα ανακάμψουμε σε διεθνές επίπεδο, με την συμμετοχή σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις και θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε το brand του κλάδου» και αποκάλυψε: «Σε συνεργασία με το European Business Angels Network θα διοργανώσουμε τον ερχόμενο Ιούνιο στην Αθήνα forum με τους 50 μεγαλύτερους angel investors στην Eυρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να ενημερωθούν για το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και να «δουν» συγκεκριμένες  προτάσεις από εταιρείες, μικρές start up κυρίως, οι οποίες θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν τα σχέδια τους και να ζητήσουν χρηματοδότηση».

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σούπερ Μάρκετ: Τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη πτώση και άνοδο τιμών τον Φεβρουάριο

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά με πιο περιορισμένο ρυθμό, όπως συμπεραίνει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)...

Φόρτωση άρθρων...