Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Παγκόσμιος συναγερμός για το φυσικό αέριο - Δεν θα περάσει ο εκβιασμός της Ρωσίας

Συναγερμός σε όλο τον πλανήτη έχει σημάνει μετά τις απειλές της Ρωσίας πως θα κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου. Η σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, με την αιτιολογία πως οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, προκάλεσε ανησυχία στην Ευρώπη.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει της ζήτησης.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η Gazprom έχει αναστείλει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και τη PGNiG (Πολωνία) λόγω της μη καταβολής των πληρωμών σε ρούβλια», ανέφερε η ρωσική εταιρεία.

Επίσης, προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», επισήμανε σήμερα η Gazprom.

Πρόεδρος της Δούμας: «Να κάνει το ίδιο η Gazprom και με άλλες μη φιλικές χώρες»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής δήλωσε σήμερα ότι η Gazprom έλαβε τη σωστή απόφαση, με την πλήρη διακοπή της προμήθειας αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία και πρόσθεσε πως η Μόσχα πρέπει να κάνει το ίδιο και με άλλες «μη φιλικές» χώρες. 

«Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με άλλες χώρες που είναι μη φιλικές προς εμάς», έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, Πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

Φον ντερ Λάιεν: «Η Ρωσία προσπαθεί να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι»

Αιχμές κατά της Ρωσίας για την αναστολή προμήθειας φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες, εξαπέλυσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού της Επιτροπής για το συγκεκριμένο θέμα. 

Αναλυτικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε: «Η ανακοίνωση της Gazprom ότι διακόπτει μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες της στην Ευρώπη αποτελεί άλλη μια προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού.

Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου.

Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη μέλη. Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κράτη μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο ακριβώς σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους με συντονισμό και αλληλεγγύη.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο. Χαρτογραφούμε τη συντονισμένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές.

Και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τους Ευρωπαίους και τους παγκόσμιους ηγέτες για να διασφαλίσω την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στο γεγονός πωσ είμαστε ενωμένοι και πλήρως αλληλέγγυοι με τα κράτη μέλη που επηρεάζονται από τη νέα αυτή πρόκληση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξή μας».

Βρετανία: «Οικονομικός και πολιτικός παρίας η Μόσχα μετά την απόφαση για το φυσικό αέριο»

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία θα επιτείνει τη θέση της ως οικονομικού και πολιτικού παρία, αντέδρασε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ.

«Αυτό (η διακοπή παροχής αερίου) θα έχει έναν (...) πολύ επιζήμιο αντίκτυπο στη Ρωσία επίσης διότι καθίσταται περαιτέρω, ολοένα και περισσότερο, όχι μονον ένας πολιτικός παρίας, αλλά και ένας οικονομικός παρίας», δήλωσε ο Βρετανός αξιωματούχος στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Παράλληλα, η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα της προτίθεται να βοηθήσει τη Γερμανία να εισάγει μη ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η δυτική γειτονική της χώρα σκοπεύει να βρει εναλλακτικές πηγές στις ρωσικές προμήθειες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είμαστε έτοιμοι να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στη Γερμανία (...) και να τους υποστηρίξουμε να ολοκληρώσουν την αποχώρηση από το ρωσικό πετρέλαιο, από τους ρωσικούς πόρους», δήλωσε η Άνα Μόσκβα στον κρατικό πολωνικό ραδιοσταθμό Polskie Radio.

Άλμα 24% στο φυσικό αέριο

Από εκεί και πέρα, ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου μετά την κίνηση της Ρωσίας να σταματήσει τις ροές προς Πολωνία και Βουλγαρία, κλιμακώνοντας με τον τρόπο αυτό τις εντάσεις στην περιοχή. Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί και ως προειδοποίηση σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο ότι η Ρωσία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μειώσει την παροχή αερίου.

Ο δείκτης αναφοράς για τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσε άνοδο 24% στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.

Την ίδια στιγμή, σταθερή παραμένει η τιμή του πετρελαίου, αφού ανέβηκε ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι με τους επενδυτές να αξιολογούν τις συνέπειες της απόφασης της ρωσικής Garzprom να αναστείλει από σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία.

Παράλληλα, στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,36% και διαμορφώνεται στα 1,0604 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 135,5360 γεν, στο 0,8441 με τη στερλίνα και στο 1,0233 με το ελβετικό φράγκο.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμού των εισαγωγών αργού από τη Ρωσία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημείωσαν άνοδο 3,2% την Τρίτη, έπειτα από διήμερη πτωτική πορεία. Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται υπό συνεχείς κλυδωνισμούς από τα τέλη Φεβρουαρίου, αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία η οποία είναι μέλος του ΟΠΕΚ+. Η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει.

Αθέτηση συμβολαίου

Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε «την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Gazprom στο πλαίσιο του συμβολαίου του (αγωγού) Γιαμάλ».

«Η κατάσταση δεν επηρεάζει την τρέχουσα παροχή στους πελάτες της PGNiG οι οποίοι λαμβάνουν αέριο βάσει της ζήτησης», επεσήμανε η εταιρεία. «Η αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου αποτελεί αθέτηση συμβολαίου και η PGNiG επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ζητήσει αποζημίωση και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο και συμβατικό μέσο για να το πράξει», τόνισε.

Η Βαρσοβία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ότι δεν θα πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο και δεν σκόπευε να παρατείνει το συμβόλαιό της με τη Gazprom μετά τη λήξη του στο τέλος του έτους.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι προμήθειες φυσικού αερίου στο πλαίσιο της σύμβασης Γιαμάλ προς την Πολωνία αυξήθηκαν το πρωί της Τετάρτης, αφού είχαν μηδενιστεί νωρίτερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία από το δίκτυο διαχειριστών μεταφοράς φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ - Ευρώπης από τη Λευκορωσία προς την Πολωνία ήταν 3.449.688 kWh/ώρα στις 7:22 το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).

Εξάλλου ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοβ δήλωσε ότι ή χώρα του έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom. «Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο», εκτίμησε ο Βούλγαρος υπουργός.

Η Πολωνία θέλει να επιταχύνει την ολοκλήρωση τερματικού σταθμού LNG

Η Πολωνία θέλει να ολοκληρώσει τον πλωτό της τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2025, νωρίτερα απ' ό,τι προγραμματιζόταν, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα ενεργειακής ασφάλειας, Πιότρ Ναΐμσκι.

"Θέλουμε η εγκατάσταση να είναι έτοιμη το 2025, αυτό το επιταχύνουμε. Το σχέδιο ήταν να την έχουμε έτοιμη το 2027", δήλωσε ο Ναΐμσκι στον ραδιοσταθμό RMF FM μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι σταματάει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το 1555 «κερδίζει το στοίχημα» της εξυπηρέτησης του πολίτη - Οι απαντημένες κλήσεις έχουν ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια

Έχοντας αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το χάος των κατεβασμένων τηλεφώνων, τις πολύωρες αναμονές και την ταλαιπωρία, το 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξυπηρετ...

Φόρτωση άρθρων...