Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Εφορία: Περιθώριο πενήντα ημερών για τη συλλογή των e-αποδείξεων

Πενήντα ημέρες περιθώριο διαθέτουν οι φορολογούμενοι για να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. 

Όσοι πολίτες δεν καταφέρουν να συλλέξουν τα απαιτούμενα, θα κληθούν το 2022, με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων για τα φετινά εισοδήματα, να πληρώσουν έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που δεν θα έχουν «συλλέξει».

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους προκειμένου να ζητούν αποδείξεις.

Πέντε κατηγορίες πληγέντων από την πανδημία καθώς επίσης και όσοι είχαν συμπληρωμένο το 60ό έτος της ηλικίας τους στις 31 Δεκεμβρίου 2019, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος 22% επί του ποσού που δεν κατάφεραν να καλύψουν μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής, δηλαδή με τις λεγόμενες «e-αποδείξεις».

Σε εγκύκλιο του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, έχουν εξειδικευθεί οι όροι για την πλήρη ή μερική απαλλαγή από το πρόστιμο του 22% που επιβάλλεται σε περίπτωση μη κάλυψης του 30% του εισοδήματος του 2020 με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών. Κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, όσοι υπάγονται στις παρακάτω έξι κατηγορίες φορολογούμενων, εάν δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν ποσοστό 30% του ατομικού ετήσιου εισοδήματος του 2020 μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος 22% επί του ακάλυπτου ποσού.

Οι ευνοϊκές διατάξεις για τις e-αποδείξεις εξαιρούν:

Τους φορολογούμενους που ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα που κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους είτε θεωρούνται απλά «πληττόμενοι» από τον κορονοϊό.

Τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020.

Τους εργαζόμενους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος

Τους φορολογούμενους που είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Τους ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μέσα στο 2020.

Τους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% έστω και για έναν από τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% έστω και σε έναν από τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...