Πέμπτη
19 Ιουνίου 2025

Πιερρακάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης 10 χρόνια νωρίτερα

«Η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει τα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης 10 χρόνια πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία», δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Αυτή η κίνηση αναμένεται να ελαφρύνει το χρέος της χώρας στο μέλλον.

«Θα πρέπει να έχει τελειώσει εντελώς μέχρι το 2031», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Bloomberg από τις Βρυξέλλες. 
Η δημοσιονομική σύνεση δεν είναι πολιτική επιλογή, «είναι κανόνας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η τελευταία αποπληρωμή αυτών των δανείων είχε προγραμματιστεί για το 2041, αλλά η κυβέρνηση τώρα θέλει να εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό μέχρι το 2031, είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει κάποια από τα δάνειά της πρόωρα και σκοπεύει να το επαναλάβει το 2025, είχε δηλώσει στο Bloomberg τον περασμένο Νοέμβριο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή οφείλει 31,6 δισεκατομμύρια ευρώ (35,1 δισ. δολάρια) στο πλαίσιο της λεγόμενης Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (Greek Loan Facility), από ένα συνολικό ποσό 52,9 δισ. ευρώ αρχικών δανείων που παρείχαν οι χώρες της ευρωζώνης το 2010. Η Ελλάδα έλαβε συνολικά τρία διεθνή πακέτα διάσωσης, κυρίως από Ευρωπαίους εταίρους, κατά τη σχεδόν δεκαετή κρίση δημόσιου χρέους.

Η πρόωρη αποπληρωμή περαιτέρω δανείων πραγματοποιείται καθώς η Ελλάδα υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση των υποχρεώσεών της από το 2032 και μετά.

Το 2018, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης ενέκρινε ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, που περιλάμβανε -μεταξύ άλλων- αναστολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα δεν θα ξεκινήσει να αποπληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της δεύτερης διάσωσης πριν από το 2033. Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF εξομαλύνει ακόμη περισσότερο τις υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Το δημόσιο χρέος της χώρας μειώθηκε στο 153,6% του ΑΕΠ το 2024, σε σύγκριση με στόχο 154%, και μειώθηκε επίσης σε απόλυτους αριθμούς. Φέτος αναμένεται να πέσει κάτω από το όριο του 150%.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κρατικά φέσια: Σχεδόν 4 δισ. ευρώ χρωστάει το κράτος σε ιδιώτες - Σε ασφυξία η αγορά

Σε ασφυξία οδηγείται η αγορά από την αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα. Τα φέσια του Δημοσίου όχι μόνο δεν περιορίζο...

Φόρτωση άρθρων...