Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Πνίγονται στα χρέη τα αμερικανικά νοικοκυριά – Ιστορικό ρεκόρ άνω του 1 δισ. στις πιστωτικές κάρτες

Στο… σωσίβιο των πιστωτικών καρτών εξακολουθούν να στηρίζονται οι Αμερικανοί καταναλωτές προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους και να τροφοδοτήσουν συνάμα την ανάπτυξη της οικονομίας. Τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η New York Fed, έδειξαν νέο άλμα το δεύτερο τρίμηνο με το υπόλοιπο των πιστωτικών καρτών να ξεπερνά για πρώτη φορά στα χρονικά το ψυχολογικό όριο του 1 τρισ. δολαρίων.

Τα συνολικά χρέη πιστωτικών καρτών για το τρίμηνο εκτινάχθηκαν κατά 45 δισ. δολάρια, που μεταφράζεται σε ποσοστό άνω του 4%. Με την αύξηση αυτή το συνολικό ποσό που χρωστούν οι κάτοχοι τους ανήλθε σε 1,03 τρισ. δολάρια, που είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ στα στοιχεία της Fed αφότου ξεκίνησε την συγκέντρωση τους το 2003.

Ο δείκτης αυτός είναι ενδεικτικός της διόγκωσης των συνολικών χρεών των αμερικανικών νοικοκυριών που επίσης σημείωσαν νέο ιστορικό υψηλό ανεβαίνοντας από τα 16 στα 17,06 τρισ. δολάρια. Η επίδοση αυτή οφείλεται στις αυξήσεις που καταγράφηκαν σε όλους τους επιμέρους δείκτες όπως τα χρέη/δάνεια για αυτοκίνητα και νέες κατοικίες.

Οι αναλυτές που σχημάτισαν την έκθεση της Fed της Νέας Υόρκης που συλλέγει τα στοιχεία σε εθνικό επίπεδο υποστήριξαν ότι η εκτίναξη των χρεών αντανακλούν τόσο τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων και την αύξηση του κόστους ζωής σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης.

Πάντως, η σύσφιγξη των πιστωτικών δεδομένων μετά την τραπεζική καταιγίδα της άνοιξης οδήγησε τις τράπεζες να είναι πιο προσεκτικές και να υιοθετούν πιο αυστηρά κριτήρια στις εκδόσεις νέων πιστωτικών καρτών, με αποτέλεσμα η ζήτηση για νέες εκδόσεις να υποχωρήσει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Λήγει η προθεσμία και ξεκινά η επιβολή των προστίμων

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα οι ελάχιστες επιχειρήσεις, περίπου το 5% - 6% του συνόλου, που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS τους με τις ταμειακές τους μηχανές για να προχωρήσουν στη διασύ...

Πασχαλινό τραπέζι: Πού θα κυμανθούν φέτος οι τιμές - «Χρυσάφι» τα έξοδα μετακίνησης

Στην τελική ευθεία μπαίνουν την ερχόμενη, Μεγάλη Εβδομάδα, οι προετοιμασίες και οι αγορές των καταναλωτών για το πασχαλινό τραπέζι. Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να «πιέζει» ...

Φόρτωση άρθρων...