Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Ποιοι απαλλάσονται από τα Τέλη Κυκλοφορίας 2024;

Οικονομία

Τους όρους και τις προϋποθέσεις έχει θέσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Νέα προθεσμία προσκόμισης δικαιολογητικών για την απαλλαγή από τα Tέλη Kυκλοφορίας έτους 2024, λόγω αναπηρίας αφενός για τα οχήματα που δεν διορθώθηκε έως σήμερα η εικόνα τους στο πληροφοριακό σύστημα οχημάτων (ΠΣΟ) και αφετέρου περιπτώσεις αναπήρων που έληγε η απόφαση απαλλαγής την 31/12/2023 λόγω λήξης της γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ (ή της ΑΣΥΕ) έδωσε η Ανεξάρτηση Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Πιο συγκεκριμένα με εγκύκλιο επισημαίνεται ότι η δυνατότητα προσκόμισης των δικαιολογητικών επιτρέπεται έως την 1η Ιουλίου 2024 για την απαλλαγή από τα Tέλη Kυκλοφορίας έτους 2024, λόγω αναπηρίας των οχημάτων τα οποία εμφανίζονταν απαλλασσόμενα από Τέλη Κυκλοφορίας, χωρίς όμως να έχουν ελεγχθεί από τη Δ.Ο.Υ. κατά το χρόνο της ταξινόμησης τους οι προϋποθέσεις απαλλαγής, και δεν διορθώθηκε έως σήμερα η εικόνα τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων (ΠΣΟ) αλλά και για περιπτώσεις αναπήρων που έληξε η απόφαση απαλλαγής την 31/12/2023 λόγω λήξης της γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ (ή της ΑΣΥΕ) και οι φορολογούμενοι δεν κατέστη δυνατό να προσκομίσουν τα νέα δικαιολογητικά (γνωμάτευση ΚΕΠΑ με σχετική ιατρική βεβαίωση αντιστοίχισης) έως τη λήξη της παράτασης των τελών κυκλοφορίας έτους 2024 (29/2/2024).

Η ΑΑΔΕ όρισε τη νέα καταληκτική προθεσμία για την προσκόμιση των δικαιολογητικών όσων ιδιοκτητών αναπηρικών οχημάτων δεν προσήλθαν για έλεγχο δικαιολογητικών για τη διόρθωση της εικόνας τους στο ΠΣΟ, ώστε να δικαιούνται απαλλαγής για τα Tέλη Kυκλοφορίας έτους 2024, καθώς και όσων φορολογουμένων έληξε η απόφαση απαλλαγής την 31/12/2023 και δεν κατέστη δυνατό να προσκομίσουν τα νέα δικαιολογητικά (γνωμάτευση ΚΕΠΑ με σχετική ιατρική βεβαίωση αντιστοίχισης) έως τη λήξη της παράτασης των τελών κυκλοφορίας έτους 2024 (29/2/2024).

Η διευκόλυνση αφορά κατόχους αναπηρικών οχημάτων οι οποίοι δεν έχουν έως σήμερα προσκομίσει στη Δ.Ο.Υ. τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να ελεγχθούν οι προϋποθέσεις απαλλαγής και να διορθωθεί η εικόνα τους στο ΠΣΟ, καθώς και τις περιπτώσεις που έληξε η απόφαση απαλλαγής την 31/12/2023 λόγω λήξης της γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ (ή της ΑΣΥΕ) και οι φορολογούμενοι δεν κατέστη δυνατό να προσκομίσουν τα νέα δικαιολογητικά (γνωμάτευση ΚΕΠΑ με σχετική ιατρική βεβαίωση αντιστοίχισης) έως τη λήξη της παράτασης των Tελών Kυκλοφορίας έτους 2024 (29/2/2024).

Η νέα καταληκτική προθεσμία έως και 1/7/2024 παρέχεται για την προσκόμιση των γνωματεύσεων του ΚΕΠΑ (ή της ΑΣΥΕ), μαζί με την ιατρική βεβαίωση αντιστοίχισης της πάθησης προκειμένου για τη χορήγηση απαλλαγής από Τέλη Κυκλοφορίας έτους 2024 στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) στις περιπτώσεις φορολογούμενων που κλήθηκαν από τις Δ.Ο.Υ., να προσκομίσουν γνωμάτευση του ΚΕΠΑ με τη σχετική ιατρική βεβαίωση αντιστοίχισης, προκειμένου για τη διόρθωση της εικόνας των αναπηρικών οχημάτων τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων (Π.Σ.Ο.) τα οποία εμφανίζονταν απαλλασσόμενα από Tέλη Kυκλοφορίας, χωρίς όμως να έχουν ελεγχθεί από τη Δ.Ο.Υ. κατά το χρόνο της ταξινόμησης τους οι προϋποθέσεις απαλλαγής,

β) στις περιπτώσεις που έληξε η απόφαση απαλλαγής την 31/12/2023 λόγω λήξης της γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ (ή της ΑΣΥΕ) και οι φορολογούμενοι υπέβαλλαν εμπρόθεσμα αίτημα απαλλαγής στη Δ.Ο.Υ., (έως 29/2/2024) αλλά δεν κατέστη δυνατό να προσκομίσουν τα νέα δικαιολογητικά (γνωμάτευση ΚΕΠΑ με σχετική ιατρική βεβαίωση αντιστοίχισης) έως τη λήξη της παράτασης των τελών κυκλοφορίας έτους 2024 (29/2/2024).

Αναφορικά με τα πρόσωπα της α) περίπτωσης, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι:

1.Στις περιπτώσεις προσκόμισης γνωμάτευσης (μετά της ιατρικής βεβαίωσης αντιστοίχισης), η οποία δικαιολογεί απαλλαγή από Tέλη Kυκλοφορίας, χορηγείται απαλλαγή έως και το έτος της λήξης της ισχύος της γνωμάτευσης (εφόσον προβλέπεται λήξη ισχύος αυτής). Στις περιπτώσεις αυτές η απαλλαγή θα καταλαμβάνει και τα Tέλη Kυκλοφορίας έτους 2023.

2.Σε περίπτωση προσκόμισης γνωμάτευσης (μετά της ιατρικής βεβαίωσης αντιστοίχισης), η οποία δε δικαιολογεί απαλλαγή, τότε οφείλονται τα Tέλη Kυκλοφορίας του έτους 2024 και τυχόν Tέλη Kυκλοφορίας έτους 2023 χωρίς πρόστιμο (υποπαρ. Ε7 αρ. πρώτου ν. 4093/2012).

3.Σε περίπτωση μη προσκόμισης των ανωτέρω δικαιολογητικών, έως 1/7/2024, τότε οφείλονται τα Tέλη Kυκλοφορίας έτους 2024 και τυχόν Tέλη Kυκλοφορίας έτους 2023 που δεν κατεβλήθησαν εντός του 2023, με το πρόστιμο των κείμενων διατάξεων (υποπαρ. Ε7 αρ. πρώτου ν. 4093/2012).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βουλή: Ψηφίστηκαν φορολογικός κώδικας και τροπολογία για το «Kαλάθι του Νονού»

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του «Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας». Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε και...

Φόρτωση άρθρων...