Δευτέρα
22 Ιουλίου 2024

Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Τα υπερκέρδη από τα διυλιστήρια θα «φουλάρουν» τις τσέπες των συνταξιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτοι θα ωφεληθούν στις αρχές Δεκεμβρίου όσοι έχουν ζητήματα με την προσωπική διαφορά και υπολογίζονται σε περίπου 750.000.

Το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει ενίσχυση και των υπόλοιπων συνταξιούχων που ανήκουν στην ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως π.χ. χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρικά επιδόματα κ.ά.

Ειδικότερα, η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως οι συνταξιούχοι θα λάβουν το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ, από τα υπερκέρδη που θα προκύψουν από τα δυο διυλιστήρια, που υπολογίζονται σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, αυτό θα προκύψει από δυο παράγοντες:

  • Από τις φορολογικές δηλώσεις, που θα προκύψουν από τα διυλιστήρια και τα υπερκέρδη τους το 2023.
  • Από το συνολικό αριθμό των συνταξιούχων που έχουν προβλήματα με την προσωπική διαφορά, γεγονός που θα φανεί γύρω στον Νοέμβριο 2024

Στο πλαίσιο αυτό τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακoίνωσαν ήδη την επιβολή Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης 33% στις εταιρίες διύλισης.

Τα ποσά που θα προκύψουν από αυτές τις δυο διαδικασίες αναμένεται να χορηγηθούν στους συνταξιούχους στις αρχές Δεκεμβρίου 2024. Υπολογίζεται πως άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ θα κρατηθούν στα ταμεία για δημόσιες επενδύσεις.

Κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης με πολιτική και ηθική νομιμοποίηση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ,την επιβολή έκτακτης φορολογίας, ύψους 33% στα «πολύ υψηλά κέρδη των διυλιστηρίων», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη του, στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και τον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου.

«Πρόκειται για μία δίκαιη απόφαση λόγω των πολύ υψηλών κερδών ως αποτέλεσμα σημαντικών αλλαγών στην διεθνή αγορά πετρελαιοειδών. Τα έσοδα, που αναμένεται να είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα του 2022, κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν στη στήριξη του προυπολογισμού και ασφαλώς στη στήριξη ευάλωτων ομάδων στο τέλος του έτους και δη εκείνων των χαμηλοσυνταξιούχων, που δεν έχουν δει αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που ξεκαθάρισε πως «δεν δημεύουμε τα κέρδη και δεν τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα».

Η έκτακτη εισφορά εντάσσεται στο πλαίσιο του Κανονισμού 2022/1854

Η έκτακτη εισφορά δεν προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο αλλά είναι στο πλαίσιο του Κανονισμού 2022/1854 της ΕΕ που εκδόθηκε με αφορμή την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της.

Το θέμα της προσωπικής διαφοράς πάντως, δεν φαίνεται να λύνεται άμεσα, παρότι μέχρι στιγμής έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση για περίπου 200.000 δικαιούχους. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν δυο χρόνια το θέμα της προσωπικής διαφοράς απασχολούσε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους.

Για τα χρήματα, που αναμένεται να περισσέψουν μετά την προσωπική διαφορά το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι το επίδομα να δοθεί όπως πέρυσι με έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους. Αφορούσε συνταξιούχους, που λάμβαναν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου και το εισόδημα τους από κύριες συντάξεις δεν υπερέβαινε προ φόρου τα 700 ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο) ενώ δεν έπρεπε να έχουν προσωπική διαφορά ή αν έχουν να είναι μικρότερη των 10 ευρώ αλλά και συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι είχαν λάβει προσυνταξιοδοτική παροχή μηνός Οκτωβρίου 2023.

Παράγοντες του των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας και Εργασίας εκτιμούν ότι το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς δεν αναμένεται να λυθεί πριν την ερχόμενη πενταετία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Εντείνονται οι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής, 885 υποθέσεις στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ μπαίνουν άμεσα υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον, με βάση μία σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια, ό...

Τα άτομα με αναπηρία «μπαίνουν» στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό - Διευρύνονται τα κριτήρια

Βελτιώνονται οι ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για τα άτομα με αναπηρία. Πιο αναλυτικά, πλέον, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% θα εντάσσονται στην κατηγορία τω...

Φόρτωση άρθρων...