Τρίτη
25 Ιανουαρίου 2022

Πώς θα γίνει η αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση

Οικονομία

Σημαντικά κίνητρα στους πολίτες για να αντικαταστήσουν τις παλιές και ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές με νέες πιο οικονομικές ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Το επιδοτούμενο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να δώσουν για ανακύκλωση τα παλαιά ψυγεία, πλυντήρια, και κλιματιστικά και τους παλαιούς φούρνους.

Το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών θα «τρέξει» εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί ο οδηγός του προγράμματος.

Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει φέτος αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα όποτε προκύπτουν κονδύλια θα αυξάνεται και η χρηματοδότησή του.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι όλα τα σπίτια «να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές με καινούριες, ώστε να μειώσουμε και κόστος ρεύματος και να βοηθήσουμε περιβάλλον και να έχουν μια πολύ καλύτερη οικοσκευή στο σπίτι τους».

Η Κυβέρνηση θα δώσει χρήματα ως άμεση επιδότηση  για αγορά ηλεκτρικών συσκευών συγκεκριμένων προδιαγραφών κατανάλωσης, προς αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων. 

Στόχος είναι πριν το καλοκαίρι να έχουν αντικατασταθεί εκατοντάδες χιλιάδες κλιματιστικά μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας με καινούργια, καθώς καταναλώνουν 30% - 40% λιγότερο ρεύμα από εκείνα της περασμένης δεκαετίας.

Αντίστοιχο πρόγραμμα εξήγγειλε πριν από λίγες ημέρες και η Κύπρος, με επιδότηση έως και 600 ευρώ ανά συσκευή.

Όμως, στην Κύπρο η επιδότηση θα ισχύσει στοχευμένα με βάση εισοδηματικά κριτήρια, μόνον για ευάλωτα νοικοκυριά. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Ελλάδα η επιδότηση ανά συσκευή θα είναι μικρότερη σε σχέση με την Κύπρο, αλλά θα ισχύσει για όλα τα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μονιμοποιηθεί το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ανοίξει η συζήτηση για την μονιμοποίηση των φορολογικών ελαφρύνσεων που ισχύουν για το 2022, όπως για παράδειγμα ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση, τις με...

Ταμείο Κρατικής Αρωγής: Επιχορήγηση 1,75 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 423 επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας

Το ποσό των 1.749.236,49 ευρώ μπήκε στους λογαριασμούς 423 δικαιούχων της κρατικής επιχορήγησης για ζημιές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις το περασμένο καλοκαίρι λόγω των πυρκαγιών. ...