Ανάσα για χιλιάδες απελπισμένους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που οφείλουν στον ΕΦΚΑ, αποτελεί η παραγραφή των χρεών μετά την παρέλευση της δεκαετίας.

Το μέτρο αφορά μη μισθωτούς ασφαλισμένους που έχουν οφειλές στα τέως ταμεία ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ. Ο έλεγχος της παραγραφής πραγματοποιείται μόνο κατόπιν αιτήσεως του ασφαλισμένου, προκειμένου να παρέχεται η συγκατάθεσή του για την αποποίηση του χρόνου ασφάλισης που αντιστοιχεί στην παραγεγραμμένη οφειλή, ενώ οι αιτήσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ όπου και εξετάζονται.

Για την υποβολή της σχετικής αίτησης, ο ασφαλισμένος μπορεί να εξυπηρετηθεί με ηλεκτρονικό ραντεβού, αποφεύγοντας πολύωρες αναμονές και συνωστισμό.

Συγκεκριμένα, μέσω της εθνικής δικτυακής πύλης (gov.gr) ή του δικτυακού τόπου της υπηρεσίας www.efka.gov.gr/rv, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων taxisnet. Για οφειλές εργοδοτών στον τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για απασχόληση μισθωτών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κλείνοντας ηλεκτρονικό ραντεβού www.efka.gov.gr/rv, στις κατά τόπους αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ.