Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Πόσο αυξάνονται οι κατώτατοι μισθοί στην Ευρώπη το 2024

Οικονομία
Tags: μισθοί

Το τρέχον έτος αναμένεται να είναι καλύτερο για τους χαμηλόμισθους, Ευρωπαίους εργαζόμενους, καθώς οι αυξήσεις των κατώτατων μισθών ξεπερνούν τον πληθωρισμό σε πολλά κράτη-μέλη, σύμφωνα με μελέτη της Ε.Ε.

Οι αυξήσεις των πραγματικών μισθών που παρατηρούνται το 2024 υποδηλώνουν μια «αντιστροφή της τάσης» της διάβρωσης της αγοραστικής δύναμης που παρατηρήθηκε στις αρχές του 2023, όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο οργανισμός της ΕΕ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, Eurofound.

Οι μισθολογικές αυξήσεις για το τρέχον έτος αναδεικνύουν το γεγονός ότι οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι έχουν βιώσει αύξηση των αποδοχών τους η οποία ξεπερνά τον πληθωρισμό από το 2022, μειώνοντας το χάσμα το οποίο έχουν με τους εργαζόμενους με μέσους μισθούς.

news

Σύμφωνα με το στέλεχος της Eurofound και συντονιστή της έρευνας, Κριστίν Ομέιρ-Πιντάρ, «η πιθανότητα αύξησης των αποδοχών ενός ενήλικα ο οποίος λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, έχει καταγράψει σημαντική άνοδο φέτος, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, όμως, η όλη εικόνα μπορεί να είναι πιο περίπλοκη, με τις δαπάνες των χαμηλόμισθων εργαζομένων να μην αντιπροσωπεύονται απαραίτητα από τον μέσο όρο των πληθωριστικών και μακροοικονομικών δεδομένων. 

Παράλληλα, άτομα όπως οι φοιτητές οι οποίοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό μπορεί να ανήκουν σε πλούσια νοικοκυριά, όπως τόνισε η Ομέιρ-Πιντάρ.

Η Ε.Ε. συμφώνησε στη δημιουργία πλαισίου για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών και την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο του 2022. Το σύστημα θα τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο, αν και η Ομέιρ-Πιντάρ δήλωσε πως το πρόγραμμα έχει ήδη σημαντική επίδραση στον καθορισμό των κατώτατων μισθών.

Η προκαταρκτική ανάλυση του Eurofound συνοψίζει τα πιο πρόσφατα ποσοστά κατώτατων μισθών για 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρέχει αρχικές εκτιμήσεις για την πραγματική αξία τυχόν αυξήσεων, συγκρίνοντας τις αλλαγές στους εθνικούς κατώτατους μισθούς από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024 μαζί με τον ετήσιο πληθωρισμό ως τον Δεκέμβριο του 2023.

Σημειωτέον πως η Σουηδία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία και η Ιταλία δεν έχουν συνηθισμένους εθνικούς κατώτατους μισθούς, αν και έχουν κατώτατους μισθούς οι οποίοι καθορίζονται από το πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων, σύμφωνα με το Eurofound.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πότε λήγει η παράταση για φορολογικές δηλώσεις, ΦΠΑ, τέλη και βεβαιωμένες οφειλές

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Οι φορολογούμενοι πλέον έχουν στη διάθεση τους περισσότερο χρόνο για να υποβάλλουν τι...

Φόρτωση άρθρων...