Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

«Ψηφιακό» μπλοκάρισμα της εφορίας σε μεταβιβάσεις Ι.Χ.

Το νέο εργαλείο που διευκολύνει τους ελέγχους για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

Οικονομία

Οι ψηφιακές μεταβιβάσεις οχημάτων ενισχύουν το οπλοστάσιο της εφορίας, προκειμένου να πραγματοποιεί ευκολότερα τους ελέγχους για όσους δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας.

Μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα διατεθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Αδειών Κυκλοφορίας» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Τελών Κυκλοφορίας».

Τι θα κάνει αυτή η υπηρεσία; Θα πραγματοποιεί ηλεκτρονικούς ελέγχους και διασταυρώσεις και ελέγχους για το αν έχουν καταβληθεί προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας, προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση οχήματος.

Αν βεβαιώνεται η καταβολή, η μεταβίβαση θα ολοκληρώνεται κανονικά, εάν διαπιστώνεται πως δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη, η μεταβίβαση θα «παγώνει», έως ότου καταβληθούν τα τέλη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση (υπ’ αριθμ. 32412/ΕΞ/2.8.2022) του υπουργού Επικρατείας, σκοπός διάθεσης της εν λόγω διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η «αναγκαιότητα ελέγχου ότι έχουν καταβληθεί προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας, προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση οχήματος».

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους, εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται για τον χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος.

Παράλληλα, στο Πληροφοριακό Σύστημα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Αδειών Κυκλοφορίας» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα διατεθεί και η διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Κατάστασης και Ασφάλισης Οχημάτων».

Σκοπός της διάθεσης της διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η άντληση των πληροφοριών που απαιτούνται (ο τύπος του οχήματος, αν το όχημα έχει διαγραφεί, βρίσκεται σε ακινησία ή έχει δηλωθεί ως κλαπέν και αν είναι ασφαλισμένο) για την υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών για τη μεταβίβαση οχημάτων και τη χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας οχήματος λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς στο gov.gr, για τους πολίτες και τους υπαλλήλους των Διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γ.Γ. Υπουργείου Εργασίας: Έρχεται το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Αστεγίας

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γιώργος Σταμάτης, συμμετείχε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Καταπολέμηση της Αστεγίας, στ...

Πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα από τη Δευτέρα - Τι καταβάλλεται από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ, έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου, την προκαταβολή σύνταξης για τον ίδιο μήνα και την πληρωμή των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και ...