Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

Πυρά κατά Κατρούγκαλου από ελεύθερους επαγγελματίες: «Ποτέ ξανά δήμευση του εισοδήματος μας»

Την αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλου περί επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών.

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, σημειώνει ότι: «Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλου - λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές - περί επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, προκαλούν δικαίως ανησυχία στο σύνολο της αγοράς.  

Η συγκεκριμένη επιλογή στο παρελθόν οδήγησε στην εξόντωση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, αλλά και σε αύξηση της "μαύρης" οικονομίας.  

Ως ΕΒΕΑ είμαστε αντίθετοι. Η θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι σαφής: κάθε επιστροφή σε λογικές υπερφορολόγησης και στοχοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία και την απασχόληση.  

Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να δεσμευθούν για τις προθέσεις τους».

Γ. Στασινός: Ποτέ ξανά δήμευση του εισοδήματος μέσω ασφαλιστικών εισφορών

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, απατώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε: «Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας!

Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι.

Δεν ξεχνάμε τί περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει.

Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας.

Δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή».

Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες, σταράτα λόγια:

Ζητώ από όλα τα κόμματα να δεσμευθούν, τώρα, πριν τις εκλογές, χωρίς αστερίσκους, ότι δεν θα επιβάλλουν τέτοια είδη και τέτοια ύψη ασφαλιστικών εισφορών στους αυταπασχολούμενους επαγγελματίες.»

ΕΣΑ: Όχι αυξήσεις, αλλά ελαφρύνσεις

Από την πλευρά του και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «με αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθεί την φημολογία των τελευταίων ημερών για αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων και την επαναφορά του ποσοστού 20% στις ασφαλιστικές κρατήσεις».

Ο σύλλογος υπογραμμίζει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μοχθούν και παλεύουν μέρα με τη μέρα για να επιβιώσουν, όχι απλά δεν αντέχουν να φορτωθούν άλλα βάρη στις πλάτες τους αλλά απαιτούν να ελαφρυνθούν τα πολλά που κουβαλάνε καθημερινά.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με βουλευτές της Α'  Αθηνών και εκπροσώπους κομμάτων, παρέδωσε μια σειρά από προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την περαιτέρω ελάφρυνση των εν πολλοίς αβάσταχτων βαρών που σηκώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε οι πολιτικές αρχές να τοποθετηθούν αναλόγως.  

Οι 10 θέσεις - κλειδιά του ΕΣΑ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας προς ενημέρωση των μελών μας και όλου του εμπορικού κόσμου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μιχαηλίδου: Ξεκινά η καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Άνοιξε σήμερα, 18/4, η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές, δηλαδή σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Πλέον και α...

Φόρτωση άρθρων...