Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Ρέγκλινγκ: «Το Grexit θα μείωνε επιπλέον κατά 25% το εισόδημα των Ελλήνων»

Παρασκήνιο

Στις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκαλούσε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ήταν αντίθετος στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υπογράμμισε ότι ήδη από την κρίση οι Έλληνες είχαν χάσει το 25% και αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ θα σήμαινε μείωση εισοδημάτων επιπλέον 25%.

Η συνέντευξη που έγινε με αφορμή την πριν από 30 χρόνια - στις 7 Φεβρουαρίου του 1992- υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, «ο οποίος γνωρίζει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα όσο λίγοι» έχει τίτλο στην εφημερίδα «Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να μεταρρυθμιστεί» και τμήμα της αναδημοσιεύεται στην Deutsche Welle.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει για τον Κλάους Ρέγκλινγκ: «Αρχικά συνέταξε για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης τους κανόνες για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Το 2004 κινήθηκε νομικά κατά της Γερμανίας για λογαριασμό της Κομισιόν, όταν το Βερολίνο παραβίασε τους κανόνες. Και τώρα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ΕΜΣ και μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, θέλει να αλλάξουν ριζικά οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, επιτρέποντας εξαιρέσεις, ανεβάζοντας το όριο του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ από το 60% στο 100% και δημιουργώντας μόνιμο ταμείο για χώρες σε κρίση.

Προτάσεις που ενδέχεται να πυροδοτήσουν έντονες συζητήσεις με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος δεν θα ήθελε να υπάρξουν αλλαγές ούτε στο πλαφόν του χρέους, ούτε στο δημοσιονομικό έλλειμμα», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

Η συνέντευξη δεν θα μπορούσε να παρακάμψει την κορύφωση της ευρωκρίσης με πρωταγωνιστή την Ελλάδα. Στο ερώτημα γιατί ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαφώνησε με την θέση του τότε υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ ο επικεφαλής του ΕΜΣ απαντά:

«Ουδέποτε διαφωνήσαμε διά ζώσης», λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ: «Σέβομαι τα επιχειρήματά του. Ήθελε να ασκήσει πιέσεις στις χώρες της ευρωζώνης έτσι ώστε να σέβονται τους κανόνες. Θεώρησα ωστόσο ότι το τίμημα για τους Έλληνες ήταν υπερβολικά υψηλό. Ήδη, λόγω της κρίσης, το εισόδημά τους είχε μειωθεί 25%. Στο μεγαλύτερό της μέρος η προσαρμογή αυτή ήταν απαραίτητη για να αμβλυνθούν ανισότητες.

Όμως, υπήρχαν υπολογισμοί σύμφωνα με τους οποίους η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε μείωση εισοδημάτων στην Ελλάδα για ένα επιπλέον 25%, το οποίο θα οδηγούσε σε ακόμα οξύτερα κοινωνικά προβλήματα. Εκτός αυτού ένα Grexit θα άλλαζε τον χαρακτήρα της ευρωζώνης».

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στίγκας για το «μπλόκο» στους «Σπαρτιάτες»: Επειδή το είπε ο Άρειος Πάγος είναι θέσφατο; Δεν είμαι αχυράνθρωπος του Κασιδιάρη

Το κόμμα των Σπαρτιατών δεν θα συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου και αυτό γιατί ο πραγματικός αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος θεωρείται ο καταδικασμ...

Επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη

Δριμεία επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στα όσα καταλόγισε ο Πρωθυπουργός κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργ...

Φόρτωση άρθρων...